luni, 22 octombrie 2012

raw vegan_ pâine cu legume


Prima mea pâime raw a fost inspirată de la Mihaela Walter , blog ce m-a încântat şi mă încântă mereu cu foarte multe informaţii utile.


Este o pâine raw, sau mai degrabă un gen de biscuite care înlocuieşte pâinea tradiţională.
Am adaptat reţeta la ce aveam prin cămară iată că mi-a ieşit altceva.




Ingrediente:
1 cană seminţe de in
1 cană cu următoarele seminţe: bostan, floarea soarelui si susan
½ cană făină mei
½ cană făină hrişcă
3 căţei usturoi
1 roşie
1 ardei gras
1 morcov ras pe răzătoarea cu ochiuri mici
mărar şi pătrunjel tocat mărunt, sare 



preparare:
Râşneşte toate seminţele până obţii o făină destul de fină.
Separat, într-un blender, mixează bine roşia şi ardeiul gras apoi le răstoarnă peste făina de seminţe, adaugă verdeaţa şi morcovul ras şi frământă aluatul până ce se omogenizează. Aluatul trebuie să fie destul de vârtos şi puţin plastic.



Dacă mai este nevoie de lichide, este bine să mai adaugi puţină roşie zdrobită, sau puţină apă plată. Sare adaugi dacă doreşti.
Pe o planşetă întinde o foaie de 5-6mm grosime pe o hârtie de copt sau folie alimentară. Întinde aluatul pe această folie şi taie formele pe care le doreşti.



Poţi usca la soare (dacă este vară şi este cald). Dacă usuci la soare, este bine ca să le întorci şi să le mai ţii pe partea cealaltă.
Dacă nu poţi, atunci le poţi aşeza pe o tavă pe calorifer sau în deshidrator la temperatura de 40°C cam 3 ore, funcţie cât de crocante îţi plac. 

Ele trebuie să fie uşor crocante căci aşa le poţi ţine la rece cam o săptămână (probat de mine!).
 

  


Un gust plăcut, uşor răcoritor de la roşii şi miros de ardei proaspăt cules,  amestecat cu inul, care nu se dezminte nici acum,  cu un gust diafan, inconfundabil,  acoperă cu tandreţe seminţele ce cu alai îl însoţesc. Nu mai sta pe gânduri şi gustă cu încredere căci nu vei fi dezamăgit de această înfrăţire când, la încheierea alaiului vei simţi uşor, precum o atingere de fluture, parfum de mărar, preferat printre multe alte tuşeuri de verde proaspăt de grădină.

4 comentarii:

  1. Cat mi-as dori si eu sa imi placa painea de genul asta Gratzi si sa pot renunta la cea dospita... Nu reusesc de nici un fel desi am probat in fel si chip, te imbratisez scumpa mea, Ruxy!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ruxy,
      Si eu raman tributara painii dospite. Fac baietilor paine neagra dintr-un mix de fainuri si seminte. Este foarte delicioasa si nu pot sa renunt la ea.
      Dar nu pot face exces de paine dospita si-mi fac si acesti biscuiti, mai ales ca sunt foarte buni pentru pachet la birou. Imi iau 2 banane si citiva biscuiti si am pachetul asigurat.

      Ștergere
  2. ma bucur ca am gasit acest blog.am mult de invatat de aici!sa nu renunti vreodata la a scrie aici retetele tale.multam fain!

    RăspundețiȘtergere