Ţi-am spus
cumva că sunt fan al dovleceilor umpluţi? Întotdeauna mi-au plăcut dovleceii
umpluţi cu diferite alte legume, orez, nuci, doar că îi fierbeam… iar
acum, dovlecei cruzi… o descoperire
plină de plăcere. Ştii ce este foarte curios? Poate că trecerea mea bruscă la
raw nu a fost chiar o întâmplare, ci mai degrabă o nouă aventură, căci până
acum nu am ştiut gustul adevărat al multor legume. Nu mă întreba de ce nu
gustam din ele căci nu ştiu să-ţi
răspund. Am fost atât de oarbă de prejudecăţi şi indiferenţă încât acum, când
încep să descopăr gusturi şi parfumuri noi, parcă mă descopăr pe mine.
Nr. porţii: 2
Timp de preparare: 25
minute
Dificultate: uşor
Categorie: raw
vegan food_ mâncăruri
Ingrediente:
2 dovlecei
mijlocii
Umplutura
½ morcov de
mărime mijlocie
1 felie
ţelină (cam 4x5cm si groasă de 1cm)
3 ciuperci
champignon mici
2 linguri
hrişcă bio
2 linguri
de seminţe de cânepă
2 linguri
suc de lămâie
3 linguri
suc mandarine
1 fir ceapă
verde
1 lingură
ulei porumb extravirgin
cimbru
piper negru
măcinat
mărar şi
frunze de pătrunjel mărunţit
sare
Himalaya
dressingul:
½ cană caju
înmuiat 3-4 ore
1 lingură
ulei porumb extravirgin
Sucul de la
o mandarină
2 linguri
suc de lămâie
oregano
sare
Himalaya
Preparare:
Spală
dovleceii în apă rece, taie-i în două, transversal şi scobeşte-le miezul.
„Ciupeşte” puţin din capătul opus pentru a obţine o suprafaţă plană şi aşa
dovlecelul va avea stabilitate. Pune puţină sare si stropeşte cu puţin ulei
extravirgin de porumb si suc de lamaie. Lasa la macerat cam 1oră într-un bol cu capac.
Acum hai să
preparăm umplutura. Curăţă de coajă ţelina şi morcovul, dă-l prin răzătoarea cu
ochiuri mici apoi răstoarnă-le într-un bol. Spală în jet de apă rece
ciupercile, şterge-le cu un şervet de hârtie, mărunţeşte-le cât poţi de mic, de
preferat cu un cuţit ceramic pentru a nu oxida, apoi răstoarnă-le peste
rădăcinoase.
Mai pune în
bol seminţele de cânepă , hrişca hidratata cam 5-6 ore, condimentele şi frunzele de mărar şi pătrunjel mărunţite. Sărează după gust şi mai adaugă
1 lingură ulei de porumb extravirgin. Spală cu apă rece ceapa, toacă mărunt şi
răstoarn-o în bolul cu umplutura.
Amestecă
bine până ce se încorporează totul.
Ca să nu
fie prea seacă umplutura, adaugă-i sucul de lămâie şi mandarină, va substitui
cu succes bulionul cu care eram atât de obişnuită. Acum poţi să umpli dovleceii.
Cât timp
stau dovleceii la „odihnă”, pregăteşte dressingul. Pune într-un blender nucile
de caju hidratate, puţină sare, sucul de lămâie şi mandarine,
uleiul. Blenduieşte până ce totul devine ca o smântână groasă. Dacă mai este
nevoie poţi adăuga puţină apă plată. La sfârşit adaugă şi oregano şi amestecă
cu o lingură de lemn.
Gustă, simte parfumul de mărar ce-ţi umple nările, dulceaţa
amestecului te va invada şi, un plăcut fior te va cuceri, căci acum ai
descoperit gusturi şi parfumuri noi.
imi lasa gura apa...
RăspundețiȘtergereEu am sa mai repet in curand, mai ales ca acum au aparut dovleceii nostri care au gust adevarat.
RăspundețiȘtergereArata deliciosi.
RăspundețiȘtergeref faina reteta, eu am umplut ardei gogosari
RăspundețiȘtergereChiar imi propusesem sa fac si ardei, mai ales ca acum au aparut cei romanesti.
RăspundețiȘtergereȘi eu am regretul ca am descoperit prea tarziu mâncarea cruda! Am fost ignoranta si incapatanata. Dar, cum se spune, mai bine mai târziu decât niciodată. Acum am devenit dependenta de aceste preparate raw. Problema mea este ca nu am mereu timp sa prepar mâncarea dimineata, înainte de a pleca la birou. Și mai regret ca nu am spațiu suficient în bucătărie pentru un deshidrator. Acum ma apuc sa fac dovleceii. Când intru în pana de idei, ma bucur ca exista oameni ca dumneavoastră care publica rețete delicioase. Va doresc toate cele bune!
RăspundețiȘtergerePot descrie gustul acestui preparat cu o singura litera: Mmmmm!
RăspundețiȘtergereMulțumesc!