Pagini

sâmbătă, 9 februarie 2013

Regimurile lui Oshawa




Extrase din ZEN MACROBIOTIC sau Arta Întineririi şi a Longevităţii
 Autor: GEORGES OHSAWA ( NYOITI SAKURAZAWA)


Despre principiile macrobioticii am scris  aici.


Acum, aşa cum am promis voi face un rezumat din carte pentru a-ţi expune regimurile lui Ohsawa. Nu este foarte greu de înţeles, dar, împreună cu tabelul de mai jos şi cu cel expus în prima postare referitor la alimentele Yin si Yang, poţi să-ţi faci combinaţiile cele mai bune.

„Întreaga creaţiune, astrele, atomul, cosmosul, vegetalul, animalul, umanul, corpul nostru, celulele şi funcţiile noastre - totul conţin, dar se şi manifestă prin jocul permanent al contrariilor. Suntem cu totul cufundaţi în acest joc Yin şi Yang.”

„ V-aţi întrebat vreodată de ce în Occident există atâtea spitale şi sanatorii, atâtea droguri şi medicamente, atâtea boli fizice şi  mintale? Răspunsul este simplu: avem cu toţii boli fiziologice şi mintale, ale căror cauze ne sunt ascunse prin educaţie. Aceasta nu dezvoltă în noi mijloacele de a deveni liberi şi fericiţi, dimpotrivă, face din noi tehnicieni, adică sclavi iraţionali, cruzi simplişti şi plini de lăcomie”.

Baza filosofiei este foarte simplă: ea constă în dialectica Yin- Yang, adică în ambivalenţa fiecărui lucru, a fiecărei situaţii, a fiecărei stări de spirit. Altfel spus, fiecare lucru are doi poli şi conţine în el contrariul şi opusul său: zi- noapte, bărbat- femeie, război- pace, etc.

A intra in acest joc pentru a decide şi obţine schimbările pe care le dorim, oricare şi oricum ar fi ele, înseamnă în primul rând a decide cantitatea de Yin – Yang şi calitatea Yin- Yang a ceea ce mâncăm şi bem.

Studiul făcut de Oshawa ne arată cum să distingem caracterul care domină într-un aliment sau altul, mai Yin sau mai Yang. El ne oferă o bază de alimentaţie echilibrată şi sfaturi preţioase pentru a asimila conştient aceste alimente şi a deveni ceea ce dorim să fim.
A ne hrăni – devine, astfel, un proces prin care acţionăm pentru a ne recrea pe noi înşine, a construi, a ne reconstrui, a repara, a restaura, a încarna, a decide ceea ce vom deveni.

Metamorfoza este atât de spectaculoasă încât unii sunt tentaţi a o numi miraculoasă. În realitate, nu este decât un simplu efect de reînnoinre  şi de tonifiere produs prin asimilarea unor alimente ce corespund aşteptărilor şi necesităţilor reale ale organismului.

Şi, dacă bucătăria macrobiotică revoluţionează modul de alimentaţie de ieri şi de astăzi, este pentru că ea deţine, pe lângă acest principiu de viaţă simplu şi practic, materia primă alimentară a întineririi, precum  şi arta culinară, de înaltă inspiraţie, în care supa şi cerealele sunt un cuplu ideal.
Metoda  Oshawa nu constă doar în a suprima simptomele cu orice preţ, prin violenţă, prin chimie, fizică sau prin influenţarea psihicului, ci într-un procedeu simplu, care duce nu numai la vindecarea (eliminarea simptomelor) sau stăpânirea sănătăţii, ci la pacea sufletului, la libertate şi dreptate.

Medicina macrobiotică te pregăteşte pentru o viaţă lungă. Ea este extrem de simplă şi economică, poate fi aplicată oricând şi la orice vârstă. Este mai degrabă educativă decât curativă şi se sprijină în întregime pe inteligenţa şi voinţa noastră. Prin macrobiotică studiezi calea ce duce la Satori, la realizarea de sine, la eliberare, aceasta fiind un drum pe care trebuie să-l parcurgi singur.

BUCĂTĂRIA  MACROBIOTICĂ SAU CELE ZECE MODURI DE A NE ALIMENTA CONVENABIL


Există zece moduri de a mânca şi a bea care îţi permit să dobândeşti o bună sănătate prin realizarea echilibrului Yin- Yang.  Chiar dacă nu ai înţeles teoria, poţi alege unul din regimurile indicate de Oshawa în tabelul de mai jos:

Nr. regim
Cereale
Legume
Supe
Carne
Salate
Băuturi
7
100%





6
90%
10%




5
80%
20%




4
70%
20%
10%



3
60%
30%
10%



2
50%
30%
10%
10%


1
40%
30%
10%
20%


-1
30%
30%
10%
20%
10%

-2
20%
30%
10%
25%
10%
5%
-3
10%
30%
10%
30%
15%
5%

Ce recomandă Ohsawa este de a înlocui carnea şi a deveni vegetarian.
Ohsawa susţine că regimul cu nr.7 este cel mai uşor de urmat căci se echilibrează energiile cel mai bine şi repede, pe când regimul -3 este cel mai greu de echilibrat, defapt nu există echilibru în regimurile cu minus. Recomandă ca regim permanent regimul 3, unde nu există proteină animală, dar trebuie destulă înţelegere în ceea ce priveşte echilibrarea Yin-Yang. Cu siguranţă, cu timpul, dacă te hotărăşti să adopţi unul din regimurile recomandate de Ohsawa (3,4,5,6,7) vei învăţa cum să păstrezi echilibrul energiilor.

 Deci, sfatul lui este de a începe cu cel mai uşor regim, adică nr. 7. Chiar dacă multora li se pare a fi cel mai greu este doar din motive de lipsa combinării şi, aparent numai, a monotoniei culinare, însă este uşor căci aici nu există dezechilibru Yin-Yang, de aceea el îl recomandă şi pentru boli foarte grave.
Regimul 7 trebuie ţinut timp de 10 zile, respectând următoarele reguli:
  1. nu consuma produse ale industriei alimentare ca zahăr, băuturi, alimente colorate chimic, ouă, conserve, carne
  2. găteşte conform principiilor macrobiotice, adică în ulei vegetal sau în apă. Sărează cu sare marină nerafinată. Foloseşte, de preferinţă, vase din lut, ceramică, fontă emailată
  3. pe măsură ce condiţia fizică şi psihică se ameliorează şi începi să înţelegi principiul Yin-Yang, poţi trece la regimurile situate mai jos în tabel, dar cu mare prudenţă. Regimurile situate mai sus de nr. 3 le poţi oricând  si oricât de mult timp, fără nici un pericol
  4. nu consuma nici fructe nici legume cultivate cu îngrăşăminte chimice sau protejate cu insecticide
  5. nu consuma alimente provenite din regiuni îndepărtate de cele în care trăieşti, doar cu câteva mici excepţii
  6. nu consuma legume în afara sezonului lor normal
  7. evită pe cât posibil legumele cele mai Yin, ca tomatele, cartofii, vinetele
  8. nu folosi condimente nici ingrediente chimice, cu excepţia sării naturale, a sosurilor macrobiotice şi a pastei de soia (miso)
  9. cafeaua este interzisă . nu folosi ceaiuri colorate chimic
  10. sunt interzise alimentele provenite de la animale
Cu toate că am citit în multe locuri despre repetabilitatea regimului 7 la diferenţă de 5 zile, eu nu am găsit nimic specificat în cartea scrisă de Ohsawa.

Alimente recomandate:

Toate cerealele ca orezul complet, hrişca, grâul, porumbul, orzul, meiul sunt excelente. Le poţi consuma crude sau gătite, cu sau fără apă, prăjite, coapte în cuptor sau sub formă de cremă , piureuri, în orice cantitate cu condiţia să mesteci bine.
Poţi consuma legume de sezon (cu excepţia celor menţionate mai sus), cum ar fi: morcovi, ceapă, dovleac, ridichi, varză, conopidă, creson, salată verde. Printre plantele sălbatice sunt foarte bune : păpădia, podbal, brusture, traista ciobanului, creson, etc.

Bucătăria macrobiotică este delicioasă dar trebuie să ţi-o faci singur. Trebuie să fii creator şi să stăpâneşti arta de a combina Yin cu Yang. Zi de zi, prin alimentaţie ne fabricăm sângele care hrăneşte organismul.
La început, mâncarea poate fi mai puţin gustoasă, dar, pe măsură ce vei stăpâni arta combinării Yin-Yang vei ajunge la niste preparate cu adevărat delicioase.


Câteva recomandări:
  1. nu ţine legumele prea mult timp în apă
  2. nu curăţa legumele de coajă
  3. mănâncă orez sau alte cereale ,  dar mestecă-le bine
  4. poţi mânca cereale chiar dacă au început să fermenteze, căci stomacul va fi recunoscător, nu va mai avea prea mult de lucru căci digestia este o descompunere
  5. nu mânca acele vietăţi care se mişcă şi protestează, legumele  şi algele nu fug
  6. nu consuma nimic chimic sau industrial căci acestea rup armonia universală
  7. poţi mânca orice dacă ţii cont de armonia universului, respectiv produse de sezon, cultivate fără îngrăşăminte chimice sau insecticide. Ordinea universului implică o justiţie absolută.



Voi reveni cu reţete.







2 comentarii:

  1. In primul rand va multumim pentru informatiile pretioase pe care le-ati diseminat pe acest site!Sunt in a cincea zi a dietei Osawa nr 7 si marturisesc ca sunt inmarmurita de efectele ei.Am reusit sa dau jos trei kilograme desi motivatia pentru care tin dieta era alta.Acest efect secundar ma bucura.Va multumesc pentru afirmatia ca nu ati gasit nicaieri nimic despre cele cinci zile pauza in dieta Osawa.Simtul meu logic era contrariat la acest gand.In acest mod pot merge mai departe la modul in care am inteles eu ca trebuie sa urmez dieta Adica,coborand de la dieta nr 7 spre dieta nr 6 si asa mai departe...Marturisesc ca mi-este teama sa ma mai apropii de alimentele de tip Yin deci nu stiu cum le voi introduce si cum le voi armoniza in dieta mea.Dar ,oricum este vreme lunga pina atunci si sper sa ajung la stapinirea acestei arte.Va doresc tot binele din lume!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am inceput sa evit pe cat pot glutenul, si, in consecinta, graul. Insa, in regimul Oshawa se poate renunta usor la el, desi multa lume se plange de lipsa de varietate. Am constatat ca glutenul este o otrava pentru organism, desi nu am boala celiaca. Totusi, o intoleranta, mai mica sau mai mare, toti avem. La mine se manifesta prin neputinta de a slabi daca mananc 1-2 felii de paine pe zi. Paine facuta in casa, cu grau cumparat de la tarani si dus la moara. Am sa fac un update la aceste articole pentru a specifica parerea si experienta mea vis-a-vis de grau.
      Multumesc mult de urari. Si eu iti doresc multa sanatate si alegerile cele mai bune in viata.

      Ștergere