Pagini

duminică, 11 august 2013

hrişcă cu dovlecei

Revin la hrişcă, un aliment cu proprietăţi terapeutice, care poate să te încânte cu un gust deosebit de plăcut, dar te poate trata de boli sau te ajută să le previi.
Ca medicament poate ajuta pe bolnavii de diabet de tip II, menţinând nivelul de glucoză în limite normale, chiar în condiţiile unui consum ridicat de carbohidraţi.
Dacă produsele din făină albă trebuiesc evitate, cele din făină de hrişcă menţin nivelul zahărului din sânge la nivele mult mai scăzute.

Compuşii fenolici, vitaminele, oligoelementele şi fibrele alimentare conţinute în boabele de hrişcă previn cancerul colo-rectal, gastric, esofagian şi cel pulmonar, dar şi  alte forme de cancer. Se recomandă consumul de hrişcă măcar de 4 ori pe săptămână.

Hrişca previne boala Alzeimer, o boală care alterează funcţiile mentale produse de îmbătrânire. Hrişca stimulează circulaţia cerebrală, favorizează menţinerea funcţiilor de memorie şi raţionament  nealterate până la o vârstă mai înaintată. Se recomandă un consum de cel puţin 300gr/săptămână, de preferat fără preparare termică. Rutina şi colina ce se găsesc în boabele de hrişcă, au efecte excepţionale asupra sistemului nervos şi previn pierderile de memorie şi demenţa senilă.

Hrişca nedecorticată previne litiaza biliară, fiind bogată în fibre insolubile, având un puternic efect preventiv în formarea calculilor în colecist.

Rutina şi polifenolii conţinuţi de hrişcă sunt un puternic ajutor pentru menţinerea rezistenţei şi elasticităţii vaselor de sânge, prevenind astfel, accidentele vaculare.
Se recomandă un consum de minim 50gr pe zi.

Hrişca scade procentajul de trigliceride din sânge. Colina din boabele de hrişcă ţine sub control tensiunea arterială, iar flavonoidele conţinute de hrişcă previn şi împiedică evoluţia ischemiei cardiace, stopează îngroşarea arterelor coronare, previn formarea trombilor, fiind recomandate ca adjuvant în tromboflebită.
Alte afecţiuni:
Îngrăşare/obezitate, hepatita la alcoolici, epistaxis (sângerări nazale), alergie la gluten, îmbătrânire.
O porţie de120gr de hrişcă este suficientă pentru a acoperi necesarul unei zile de magneziu.

Hrişca, alături de tomate şi drojdia de bere, este printre primele alimente bogate în vitamina P , responsabilă cu menţinerea rezistenţei vaselor capilare, în prevenirea gastritei şi a ulcerului gastro- duodenal.

Sursa aici

De reţinut: hrişca nu are contraindicaţii, doar de gust pentru unii şi de obişnuinţă pentru alţii.

Şi, acum că am subliniat importanţa boabelor de hrişcă, să trec la prezentarea unei reţete delicioase. Dar, înainte de a începe, vreau să-ţi mai spun ceva: pe piaţă vei găsi mai multe tipuri de hrişcă, în diferite ambalaje de la multe firme. Trebuie însă să fii atent la ceea ce vei alege, deoarece, în principal, vei vedea că sunt două tipuri de hrişcă. Un tip este de culoare pastelată, gălbui cu nuanţe de vernil. Alt tip are boabele de culoare maronie.  Nici până acum nu m-am lămurit despre boabele acelea maronii. Pe pungile de ambalaj nu scrie că ar fi prăjite, deşi sunt păreri că aşa ar fi. Cert este că acest tip de hrişcă are un gust diferit de cel verzui, şi nu germinează cu siguranţă. Acest tip de hrişcă nu-l folosesc pentru că nu-mi place gustul, deci nu pot să-l consum crud. Hrişca de culoare gălbui- verzuie este pe placul meu. Are un  gust foarte bun, un miros plăcut, spre deosebire de cea maro, şi, după 48 de ore de hidratare germinează. Este ceva mai scumpă, dar merită efortul. Între cele două tipuri de hrişcă este o foarte mare diferenţă, cel puţin în ceea ce priveşte gustul, mirosul şi germinare, calităţi esenţiale în alimentaţia crudiforă.
În concluzie, în toate reţetele recomandate, eu folosesc doar hrişca gabui-verzuie.

Şi acum, hai la bucătărie!



Ingrediente
½ cană hrişcă
½ ardei gras verzui
½ dovlecel în lapte (adică mic)
1 roşie foarte coaptă
½ avocado copt
1-2 fire ceapă verde
1-2 felii subţiri de ardei iute
2-3 frunze de busuioc, de preferat proaspăt
mărar pentru ornat
sare (neiodată!) 

Pentru început, pune hrişca la hidratat cam 12 ore, deci de seara până a doua zi.
Când începi prepararea, mai spală puţin hrişca în jet de apă rece.
Separat, pune la mixat roşia, ardeiul iute şi frunzele de busuioc până obţii un sos fin. Dacă este foarte iute, taie firele albe din ardeiul iute şi îndepărtează seminţele. Aşa va fi mai puţin iute, dar va da o aroma deosebită sosului.
Taie în bucăţi mici avocado, dovlecelul, ardeiul gras şi ceapa şi amestecă-le cu hrişca, şi sosul de roşii. Sărează după gust şi ornează cu mărar.

Este o mâncare completă, hrănitoare şi săţioasă.
Iar gustul, ce să-ţi spun de gust… te vei lămuri singur, dar, te asigur, că te va răsfăţa cu tandre mângâieri de vară înrourată. Hrişca cuminte, alături de fierbintele ardei şi alunecosul avocado, îţi vor dărui clipe de dorinţe spiralate spre vacanţe îndepărtate.

2 comentarii:

  1. O voi incerca cu siguranta! Multumim pr reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mult drag! Sper sa-ti placa. Mie imi place foarte mult combinatia de hrisca+rosii+avocado.

      Ștergere