Pagini

luni, 20 ianuarie 2014

Salată de roşii cu dovlecei



Da, pentru mine reprezintă un prânz, şi te asigur că este destul de săţios, mai ales că este un castron destul de mărişor.

Dar, înainte de a amesteca cu poftă în castron, stai să-ţi spun şi ce înseamnă curativ salata aceasta.

Roşiile:
Dintre vitaminele continute de rosii, cele mai importante sunt vitamina A (importanta pentru ochi si pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6 - protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului), vitamina C (necesara sistemului cardiovascular, sistemului nervos si endocrin), vitamina E (vitamina tineretii si a fertilitatii) si vitamina K (importanta pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sangelui). Apoi, rosiile contin cantitati insemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu, precum si acizi organici, acestia din urma avand un rol important pentru sistemul digestiv. Relativ recent, s-a mai descoperit ca rosiile contin licopina, un pigment care da culoarea rosie, specifica tomatelor, si care tinde sa revolutioneze industria farmaceutica. Intre altele, licopina are un efect antioxidant mai puternic decat celebra vitamina C, protejand extrem de eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburarile de metabolism, de diferitele intoxicatii (inclusiv cu tutun).

Salata
Portia ideala pentru un adult este cuprinsa intre 150 si 200 de grame de rosii, taiate in felii mari, asa incat sa ne oblige sa le mestecam bine in gura, inainte de a le inghiti. Feliile de rosii se asezoneaza intotdeauna in salata cu ulei presat la rece (de masline sau de floarea-soarelui), deoarece doar in prezenta grasimilor pe care acesta le contine, substante folositoare, cum ar fi licopina sau vitamina E, pot fi asimilate de organism.

Pentru mai multe informatţii poţi să te documentezi de la sursă.



Dovleceii:
Sunt foarte bogati in apa (aproape 95% din masa lor), insa in pulpa si mai ales in coaja lor gasim si cantitati foarte mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor si potasiu. Ca sa ne facem o idee despre bogatia lor in vitamine si oligoelemente, ajunge sa spunem doar ca trei sute de grame de dovlecei asigura aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A si de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor si de potasiu, jumatate din necesarul zilnic de magneziu. Indiferent de modul de administrare al dovleceilor, este necesar sa retinem un lucru foarte important: majoritatea vitaminelor, a mineralelor si a altor substante active (enzime, flavonoide etc.) sunt depozitate in coaja. Ca atare, daca vreti sa beneficiati de efectele terapeutice ale dovleceilor, asigurati-va cand ii cumparati ca au coaja sanatoasa, fina si intacta, spalati-i bine inainte de preparare, dar nu ii decojiti.
Pentru mai multe informatţii poţi să te documentezi de la sursă.



Şi acum să trecem la reţetă.
De fapt este mult spus reţetă pentru că este doar o salată uşor de preparat:

Pentru aceasta ai nevoie de:
- roşii, eu am folosit două tipuri de roşii: obişnuite şi cherry
- 1 dovlecel
- ulei de măsline presat la rece 2-3 linguri
- 1 linguriţă ulei de susan (este foarte parfumat şi dă un gust divin!)
- 2-3 linguri seminţe de floarea soarelui hidratate 11 ore, clătite în jet de apă rece
- 2 linguri seminţe de cânepă decorticate
- 2-3 fire pătrunjel frunze
- 2-3 fire busuioc proaspăt. Eu am găsit la ghiveci de cumpărat şi am toată iarna busuioc proaspăt.
- 2-3 fire de ceapă verde (opţional)

Ce să-ţi mai spun? Aşa cum se recomandă, nu curăţa de coajă dovlecelul. Încearcă  să speli legumele înainte cu o soluţie de apă+bicarbonat+oţet sau te mai poţi documenta aici.



Rade dovlecelul pe o răzătoare obişnuită  pentru felii, unde vei obţine felii foarte subţiri. Taie julien  roşiile şi le răstoarnă într-un bol împreună cu dovleceii. Adaugă uleiul de măsline, uleiul de susan şi seminţele. Toacă mărunt frunzele de pătrunjel, busuiocul şi ceapa verde. Amestecă totul uşor, şi dacă doreşti sare, încearcă varianta de Hymalaia, mi se pare cea mai bună care se găseşte pe piaţa din România.
 


Am iubit salatele întotdeauna, în mod special pe cele cu roşii, dar această varianta nu este o garnitură la „ceva”, ci este în sine un prânz săţios şi sănătos. Deşi la prima vedere, pare a fi o salată banală, să ştii că parfumul ei te va cuceri. Nu, nu este o salată banală, si te vei lămuri singur de aceasta, este cuceritoare şi mistică, parfumată şi  răcoritoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu