Tinand cont de situatia exceptionala in care ne gasim, vreau
ca, in primul rand, sa-ti urez multa sanatate, intelepciune si sa ne revedem cu
bine dupa ce o sa treaca aceasta criza.
Pentru ca #stauacasa am inceput sa rasfoiesc carnetelul meu
virtual cu retete pe care nu am reusit sa le public din lipsa acuta de timp.
...si pentru ca trebuie sa fim optimisti, sa incercam sa ne
adaptam pe cat putem la noile conditii, sa ne preparam singuri hrana pe cat
posibil echilibrata si sanatoasa. In aceste vremuri, pentru siguranta noastra,
este bine sa mancam mai mult preparat termic, dar sa nu uiti sa mananci salate,
poate crude, cu ardei, rosii, tofu, fasole boabe fiarta, si multe alte
combinatii pe care le ai la indemana.
Acum deschid prima fila a carnetului cu retele si am sa-ti
povestesc cum se prepara socca sau farinata.
Socca este o turta
din faina de naut cu specific mediteranean.
Îi poti simti aroma in sudul Frantei,
in regiunea Nisa, dar si pe coastele Italiei de la Vintimille pana la Spezia
unde este cunoscuta sub numele de farinata.
In Franta, in regiunea Hyéres si Toulon este numita la cade (caldă).
Socca se serveste
calda, cu putin piper, alaturi de diferite sosuri si mancaruri. Poate inlocui
cu brio painea. Nu contine gluten, deci nu poate fi trecuta in categoria alergenilor.
Se poate coace ca o clatita in tigaie, dar, la origini ea se
coace in cuptor, de preferat pe lemne.
Eu am incercat doua variante, coapta in tigaie ca pe o
clatita si coapta in cuptor.
Daca o coci precum clatitele, atunci trebuie sa stii ca
aluatul se face putin mai moale, la fel ca la orice clatita. Daca o coci in
cuptor, aluatul poate fi putin mai consistent, la fel ca cel de pandispan.
Oricare din aceste variante de preparare o vei alege, reteta
este identica, doar cantitatea de apa este putin diferita. Consistenta aluatului
o determini la sfarsit, cand mai adaugi putina apa daca o faci clatita.
Ingredientele
folosite:
1 cana faina
de naut
5-6 linguri ulei
de masline
1 varf
lingurita piper rosu
1 varf
lingurita piper alb
1/2 lingurita chimion macinat
1/2 lingurira nucsoara
2 cani apa
(cu aproximatie)
Sare dupa
gust
Optional:
felii de masline/ cuburi de rosii uscate/ ceapa verde/ felii de usturoi.
Aluatul pe care il vei prepara trebuie sa stea „la odihna”
cateva ore. Poti face aluatul seara pentru dimineata, sau dimineata pentru
pranz/cina. Sa nu uiti ca socca se
serveste calda. Cand se raceste este rigida si isi pierde din savoare si aroma.
Amesteca toate ingredientele cu un tel/mixer/robot. Aluatul trebuie sa fie mai moale pentru ca faina isi
mareste volumul in toata perioada de odihna. Daca devine prea gros, mai adaugi apa
atunci cand il pui la copt.
Daca vei coace la cuptor, grosimea aluatului sa nu
depaseasca 1-1,5cm.
Pentru clatite, vei folosi aceeasi metoda ca la orice
clatita.
Pentru copt: incingi cuptorul la 170grade. Ungi cu putin
ulei o tava din ceramica pentru copt, o incalzesti putin in cuptor, apoi rastorni aluatul „odihnit” si-l coci 20-25 minute
la 200 grade. Il probezi sa nu fie crud
sau prea copt.
O poti coace in tavile de pizza care sunt rotunde. Tai feliile
de socca cand este calda.
Savureaza cu drag si te alinta cu ceva atat de simplu si
rafinat. Fii optimist si priveste cerul: vine primavara si oadata cu ea VIATA.
Te imbratisez cu drag si #staiincasa , coci socca si o savurezi
cu tahini. O primavara cat mai insorita
si numai bine iti doresc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu