Pagini

sâmbătă, 21 martie 2020

SOCCA sau FARINATA


Tinand cont de situatia exceptionala in care ne gasim, vreau ca, in primul rand, sa-ti urez multa sanatate, intelepciune si sa ne revedem cu bine dupa ce o sa treaca aceasta criza.
Pentru ca #stauacasa am inceput sa rasfoiesc carnetelul meu virtual cu retete pe care nu am reusit sa le public din lipsa acuta de timp.
...si pentru ca trebuie sa fim optimisti, sa incercam sa ne adaptam pe cat putem la noile conditii, sa ne preparam singuri hrana pe cat posibil echilibrata si sanatoasa. In aceste vremuri, pentru siguranta noastra, este bine sa mancam mai mult preparat termic, dar sa nu uiti sa mananci salate, poate crude, cu ardei, rosii, tofu, fasole boabe fiarta, si multe alte combinatii pe care le ai la indemana.
Acum deschid prima fila a carnetului cu retele si am sa-ti povestesc cum se prepara  socca sau farinata.
Socca este o turta din faina de naut  cu specific mediteranean.  Îi poti simti aroma in sudul Frantei, in regiunea Nisa, dar si pe coastele Italiei de la Vintimille pana la Spezia unde este cunoscuta sub numele de farinata. In Franta, in regiunea Hyéres si Toulon este numita la cade (caldă).
Socca se serveste calda, cu putin piper, alaturi de diferite sosuri si mancaruri. Poate inlocui cu brio painea. Nu contine gluten, deci nu poate fi trecuta in categoria alergenilor.
Se poate coace ca o clatita in tigaie, dar, la origini ea se coace in cuptor, de preferat pe lemne.
Eu am incercat doua variante, coapta in tigaie ca pe o clatita si coapta in cuptor.
Daca o coci precum clatitele, atunci trebuie sa stii ca aluatul se face putin mai moale, la fel ca la orice clatita. Daca o coci in cuptor, aluatul poate fi putin mai consistent, la fel ca cel de pandispan.
Oricare din aceste variante de preparare o vei alege, reteta este identica, doar cantitatea de apa este putin diferita. Consistenta aluatului o determini la sfarsit, cand mai adaugi putina apa daca o faci clatita.
Ingredientele folosite:
1 cana faina de naut
5-6 linguri ulei de masline
1 varf lingurita piper rosu
1 varf lingurita piper alb
1/2 lingurita chimion macinat
1/2 lingurira nucsoara
2 cani apa (cu aproximatie)
Sare dupa gust
Optional: felii de masline/ cuburi de rosii uscate/ ceapa verde/ felii de usturoi.


Aluatul pe care il vei prepara trebuie sa stea „la odihna” cateva ore. Poti face aluatul seara  pentru dimineata, sau dimineata pentru pranz/cina. Sa nu uiti ca socca se serveste calda. Cand se raceste este rigida si isi pierde din savoare si aroma.

Amesteca toate ingredientele cu un tel/mixer/robot. Aluatul  trebuie sa fie mai moale pentru ca faina isi mareste volumul in toata perioada de odihna. Daca devine prea gros, mai adaugi apa atunci cand il pui la copt.
Daca vei coace la cuptor, grosimea aluatului sa nu depaseasca 1-1,5cm.
Pentru clatite, vei folosi aceeasi metoda ca la orice clatita.
Pentru copt: incingi cuptorul la 170grade. Ungi cu putin ulei o tava din ceramica pentru copt, o incalzesti putin in cuptor, apoi  rastorni aluatul „odihnit” si-l coci 20-25 minute la 200 grade.  Il probezi sa nu fie crud sau prea copt.
O poti coace in tavile de pizza care sunt rotunde. Tai feliile de socca cand este calda.
Savureaza cu drag si te alinta cu ceva atat de simplu si rafinat. Fii optimist si priveste cerul: vine primavara si oadata cu ea VIATA.
Te imbratisez cu drag si #staiincasa , coci socca si o savurezi  cu tahini. O primavara cat mai insorita si numai bine iti doresc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu