duminică, 15 iulie 2012

raw vegan_ nectar de coacăze negre



De când avem Moşia am făcut cunoştinţă şi cu fructele de pădure, printre care coacăzele negre. Aveam mereu impresia că sunt fructe astringente şi acre de mă înfioram numai la gândul lor.
Greşit, total greşit.  Sunt sublime, dulci si diafane, medicamente si ajutor în caz de boală.
Şi cum aveam o găletuşă plină, am trecut la treabă: o parte la congelator şi altă parte un nectar raw.

ingrediente
650gr coacăze negre
½ kg zahar brun raw
350 gr miere de albine
1 linguriţă scorţişoară
sucul de la o lămâie
5-6 frunze de busuioc
1 cană apă


preparare
Spală coacăzele pe care le-ai curăţat de codiţe şi lasă-le la scurs într-o sită, după care le răstoarnă în blender şi mixează-le bine până obţii o cremă. Adaugă restul de ingrediente şi mai mixează puţin.
Gustă şi dacă vrei mai dulce crema mai adaugă miere de albine/ zahăr brun raw. 
Acest nectar trebuie să fie foarte dulce pentru a se conserva bine. El se bea diluat cu apă.
Sucul de lămâie îl folosesc pentru a nu se oxida crema de coacăze.
Răstoarnă această cremă în recipiente din sticlă cu capac cu filet, dar înainte de a închide mai pune 2 straturi de celofan sau folie alimentară, după care închide bine sticla, eticheteaz-o şi la cămară cu ea. Este bine s-o ţii pe raft cu gura în jos pentru a nu permite să intre aerul.


Pune într-un pahar câteva linguriţe de nectar, adaugă apă rece de izvor şi alintă-ţi dorinţele de vacanţe. Închide ochii şi visează, căci acest nectar este esenţa de răsfăţ a zeilor. Un dulce acrişor îţi invadează simţurile lăsând pentru o clipă impresia că toată dărnicia şi dragostea pădurii răcoroase te-a invitat în aventuri de neuitat. Câtă uimire, aceste mărgele dulci şi zemoase te-au cucerit pentru totdeauna cu dărnicia lor.



4 comentarii:

  1. Mmmm...sunt una cu nectarul descris de tine, Gratiela. Sa-ti fie de bine. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,

    Am facut si eu nectar de coacaze rosii, dar se pare ca incepe sa fermenteze in camara mea.

    cum sa fac sa evit astfel de efecte?

    Se poate face si cu zmeura?

    Multumesc,

    cu stima,
    Florina

    RăspundețiȘtergere
  3. Florina,
    Daca a inceput sa ferementeze sunt doua posibilitati:
    1. Sa le pui la rece, frig si asa este sigur ca nu mai fermenteaza.
    2. Sa mai adaugi zahar brun. Poti sa pui mai mult si sa amesteci in fiecare zi pana se topeste totul foarte bine si apoi sa le amabazei iar.
    Am observat ca zaharul este diferit de la punga la punga. Este zahar mai dulce sau mai putin dulce. De aici aceste probleme neplacute. Eu cred ca este mai bine sa pui mai mult zahar ca sa fii sigura.

    RăspundețiȘtergere