Trebuie să
recunosc că încă mai am nişte pofte legate de mâncarea gătită la foc. Printre
ele sunt chifteluţele din legume….
Dar ce mă
atrăgea cel mai mult la ele era, de fapt, mirosul de usturoi, miros care,
pentru mine, este atât de apetisant, dar prăjeala aceea în ulei, oricât de des
aş fi schimbat uleiul ars, tot îmi făcea o uşoară indigestie, destul de
neplăcută.
Şi iată că,
mânată de un gând, mai mult de curiozitate, am încercat să prepar ceva care
să-mi aducă aminte de chifteluţe.
Deci, le-am
botezat chiftele mai mult pentru mirosul de usturoi, drag mie, si după forma de
gogoloaie.
Ingrediente
300 gr.
seminţe de in
150 gr.
seminţe de susan
150 gr.
seminţe de floarea soarelui
50 gr.
făină de soia
50 gr.
amaranth
50 gr.
seminţe de susan pentru pomădare
2 roşii
mijlocii
1 ardei
gras
4-5 căţei
de usturoi
1 legătură
de mărar
2-3 fire
frunze de pătrunjel
4-5 frunze
de busuioc
1 praf de
piper alb
1 praf
piper roşu
1 praf
piper negru
Prepare
Pune 3-4
ore la hidratat seminţele de in, floarea soarelui, susan şi amaranth.
Mixează
într-un blender roşiile, ardeii, usuroiul şi seminţele hidratate. Amestecă acest delicios aluat cu făina de soia şi verdeaţa
tocată mărunt. Adaugă piperul măcinat.
Frământă acest aluat,
până se obţine un aluat plastic ca o plastilină.
Umezeşte
uşor palmele şi modelează mingiuci micuţe, aşa cum îţi place
ţie, după care le tăvăleşti în seminţe de susan.
Dacă ai
deshidrator, pune-le cam 4-5 ore la temperatura de 40- 42 °C. Timpul de deshidratate
ţine de cât de mari ai făcut
gogoloaiele, dar este bine ca ele să prindă o pojghiţă uşoară, iar înăuntru să
fie pufoase.
Dacă nu ai
deshidrator, nu trebuie să renunţi, căci mai sunt şi alte metode:
- Poţi să le întinzi pe grătarul de la cuptor şi să le expui la soare, dar ai grijă că trebuie să le mai întorci pentru ca soarele, în mărinimia sa, să le cuprindă pe toată suprafaţa. Deci, cam 3 ore pe o parte şi 2 ore pe cealaltă,
- A doua metodă este cuptorul. Dacă ai un cuptor electric atunci poţi să-l programezi la o temperatură care să fie de 40-50°C maxim, sau,dacă ai un cuptor clasic, pe gaze, atunci pui grătarul pe cel mai de sus raft, cu flacăra la minim şi cu uşa deschisă. Ca timp de expunere, cred că depinde de cuptor, deci după vreo 2-3 ore le poţi încerca.
Trebuie să
ştii că le poţi depozita într-o cutie în frigider cam 3-4 zile fără probleme.
Se pot consuma ca atare, dar le poţi consuma
şi cu sosuri/ mâncăruri.
Am închis
ochii cu emoţii de adolescent şi am gustat timid din gogoloiul ce se rostogolea
obraznic în farfuria mea. Surpriza a fost pe măsura emoţiilor, căci nu am găsit
gust şi parfum de chifteluţă, aceea pe care o ştiam din totdeauna, ci a fost,
la început, un amestec de gusturi şi parfumuri ameţitoare, dar noi, şi în
aceeaşi măsură, cuceritoare. Uşor amărui de susan amestecat cu dulce acrişor de
roşie coaptă şi zemoasă, şi spirale dulci de in, toate acestea aduc cu
prisosinţă ofrandă florii soarelui, cea care, pentru o clipă este zeiţa
clipelor de alint.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu