Chiar dacă
piaţa este plină cu fructe de sezon, rămân un fan banane pe care le mănânc cu
mare plăcere. Şi dacă vrei să te alinţi cu o prăjitură, iată ce-ţi propun eu:
Ingrediente:
pentru o
tavă dreptunghiulară cu dimensiunile: 16x23cm
1 cană nuci
autohtone înmuiate 12 ore, cu menţiunea că este bine să schimbi apa de 2-3 ori
1 cană
migdale înmuiate 6-8 ore
1 cană
stafide aurii
1 cană
stafide negre de Corint
3 linguri sirop agave sau alt indulcitor
24 curmale
2 banane
mixate
6 linguri
rase psylium
4 banane
pentru umplutură
2 linguri
ulei seminţe de struguri pentru uns tava
nucă de
cocos pentru pomădat
Preparare:
Pune la
înmuiat nucile aşa cum am indicat la ingrediente.
Curmalele
şi stafidele le poţi pune la înmuiat cam 4-6 ore.
După
această aşteptare, poţi începe prepararea care va dura foarte puţin.
Răstoarnă
în blender nucile şi seminţele, mixează-le uşor ca să rămână şi ceva bucăţele ,
este mai interesant, după care pune la mixat curmalele şi stafidele.
Eu am ales
sa amestec două feluri de stafide pentru că aveam în casă, dar nu cred că are
vreo importanţă dacă nu ai de Corint. Îmi plac stafidele de Corint, sunt mai
parfumate şi puţin acrişoare. Amestecă
nucile, seminţele, stafidele şi curmalele. Blenduieşte şi 2 banane şi adaugă-le la
compoziţie. Îndulceşte puţin cu siropul de agave sau alt îndulcitor. Amestecă
bine toată compoziţia şi la sfârşit adaugă tărâţe de psylium pentru a închega
întreaga compoziţie.
Unge o tavă
cu puţin ulei din sâmburi de struguri şi răstoarnă jumătate din compoziţie. Eu
am folosit o tava dreptunghiulară de 16x23cm.
Întinde aluatul cu o spatulă. Curăţă bananele şi taie-le pe
lung. Aşează bananele in tavă, cât de mult îţi place.
Dacă rămân
goluri între banane, umple-le cu bucăţele de banane ca suprafaţa să fie cât mai
compactă.
Răstoarnă
şi cealaltă jumătate de aluat şi întinde-o uşor până când acoperi toată
suprafaţa tăvii.
Pentru
pomădat poţi folosi nuca de cocos bio cumpărată, sau, cum fac eu, cumpăr nuca
de cocos, o rad si-mi pun la păstrat le rece dacă îmi rămâne. Deci, indiferent
care metodă alegi, pune puţină nucă de cocos rasă deasupra prăjiturii şi pune
cam 1-2 ore la rece ca să se amestece cu parfumuri şi gusturi.
Când, curioasă
şi pofticioasă mi-am plimbat în gură prăjitura am rămas uimită.
Nu cred că
am avut vreodată o surpriză atât de plăcută ca acum. Am închis ochii şi mi-am
plimbat visul spre câmpii întinse şi însorite. Dar adevărata plăcere a fost
atunci când, ascunsă printre nuci, dulcea banană îmi invadă curiozitatea. Ştii,
primul gând a fost la o cremă fină şi alunecoasă de vanilie, dar nu, nu este
chiar aşa, căci aici este divină şi te-mbie fără preget la visare, te mângâie
şi te răsfaţă şi-ţi dăruieşte clipe de alint alături de un dor învolburat de
mări întinse şi plaje însorite.
Am descoperit, nu de foarte mult timp, "locurile" :) unde scrii curat, "verde si crud" insa nu am reusit pana acum sa-ti las un semn de pretuire, desi pretuire e putin spus fata de ceea ce am simtit testant unele din retetele tale, bucurandu-ma de ele cu toate simturile. Multumesc, asadar, cu drag te felicit pentru ca ai ales un altfel de stil de viata dar mai ales pentru ca impartasesti cu daruire ceea ce tu descoperi!
RăspundețiȘtergereAm sa recomand site-ul tau si altor pofticiosi care, ca si mine, cocheteaza abia raw si pentru asta au nevoie de sprijinul pretios al unor astfel de site-uri!
Inca o data multumesc, ci recunostinta si iubire!
Cer Senin, iti multumesc mult pentru aprecieri, este o incantare pentru mine sa pot fi de ajutor pentru cineva. Am invatat de la bunul meu tata ca atunci cand daruiesti ceva de la tine, orice, material, spiritual, atunci cu o picatura, lumea devine mai buna si tu te implinesti pentru ca asta este menirea noastra aici. Deci, vreau si eu sa dauriesc ceva si daca, macar pentru o singura persoana, inseamna ceva, tot inseamna ca am facut putin ceva pentru cineva, caci se face primavara cu o floare, sunt sigura de asta.
RăspundețiȘtergereMultumim de reteta :-)! Foarte tare :-*
RăspundețiȘtergereCu mult drag Alina. Daca o faci sunt curioasa daca ti-a placut.
ȘtergereEu chiar sa stii ca o voi face,peste doua zile e ziua mea de nastere si vreau sa-i dau gata pe toti mancatorii astia de carne si Würstel...din familia mea germana...iti multumesc,mult!
RăspundețiȘtergerela multi ani frumosi si insoriti!
ȘtergereSper sa fie pe placul musafirilor!
M-am oprit din citit la inceputul retetei . Zi-i te rog cum vrei dar nu raw vegan . Daca mierea de albine e produs vegan atunci si laptele , branza , etc sunt !!!
RăspundețiȘtergere99 % sunteti doar marketing nu raw vegani !
Ai perfecta dreptate Aiureli, mierea nu este vegana. mai este optiunea cu alti indulcitori, cum ar fi curmalele hidratate, siropul de agave.
ȘtergereDaca te uiti data este de acum 2 ani, cand inca mai consumam miere.
De atunci am renuntsat definitiv si la miere si refer alte variante de indulcire.
Nici la acel timp nu faceam abuz de miere.
oricum, am sa fac modificarile, iti multumesc pentru comentariu.