Guliile,
un alt dar al zeilor pentru pământeni, şi, trebuie să recunosc, este un dar
plin de savoare.
Grădina
mi-a dăruit primele gulii din acest an, rotunjoare, dulci şi parfumate.
Până nu
demult, guliile erau ingredientul principal în supe creme sau soteuri, dar
toate gătite la foc.
Acum,
parcă cu patimă şi curiozitate, am luat o rotunjoară din grădină şi m-am
hotărât să fac o salată cu ce am prin casă. Şi iată ce a ieşit:
Ingrediente:
1 gulie
fragedă
1 roşie
foarte coaptă şi zemoasă
frunzele
mai tinere de la gulie
1 ceapă
roşie dulce mai mică
1 morcov
de anul acesta căci este mai fraged şi dulce
2-3
linguri seminţe cânepă decorticate
2-3
linguri ulei presat la rece din măsline
suc de
lămâie
sare
cimbru
şi tarhon verde
Preparare:
Rade
gulia pe răzătoarea cu ochiuri mari, dar nu-i curăţa coaja căci este un
deliciu. Tot pe răzătoare rade şi morcovul, şi pe acesta tot cu coajă. În coajă
sunt cele mai multe vitamine şi, dacă sunt fragede, spală bine gulia şi
morcovul, dar nu le curăţa de coajă. Spală şi taie în felii roşia şi amestecă
împreună cu gulia şi morcovul, Adaugă 1 ceapă micuţă roşie tăiată rondele,
cimbru şi tarhon mărunţit. Spală şi
mărunţeşte frunzele mai tinere de la gulie şi le adaugă în salată împreună cu
seminţele de cânepă.
Pentru
dressing adaugă suc de lămâie şi ulei din măsline presat la rece. Sărează după
gust.
Dacă ai
căutat bogăţia unei grădini plină de culoare să ştii că aici ai găsit-o.
Pictată cu dărnicie, farfuria îţi dăruieşte clipe de neuitat, căci aici te
farmecă parfum de proaspăt şi diafan, iar gustul... ei bine gustul este, cum
să-ţi spun... ai simţit vreodată cum este grădina după o ploaie caldă şi bogată
de vară? Ai simţit cât parfum te învăluie, ai simţit cum vibrează tot ce este
verde, vibraţie ce-ţi umple plămânii şi simţurile cu viaţă? Ei bine, închide
ochii şi visează căci aşa ceva îţi va dărui cu dragoste grădina, căci ea este
darul divin primit pentru că existăm.
imi place blogul tau foarte tare, si pozele arata super, cu ce sunt facute?
RăspundețiȘtergereAzzy,
RăspundețiȘtergeremultumesc de aprecieri.
Fotografiile sunt facute cu un aparat foto Sony Cyber-Shot. Este mai batranel (cam 5 ani), dar isi face treaba perfect.
aziu am descoperit retetel cu legume crude, sunt fascinata si vreau...incerc sa raman adepta a acestui mod de a ne hrani......am auzit de pudra de akai si cea de ciuperci chaga...dar nu stiu la ce folosesc si ce indicatii au
RăspundețiȘtergere