luni, 17 septembrie 2012

Raw vegan_ paté din avocado şi roşii



Pe zi ce trece, descopăr cât de minunat poate fi avocado, cu adevărat dar al zeilor pentru noi, pământenii. Dacă la început de drum raw nu-l agream deloc, încetul cu încetul am început să descopăr noi plăceri culinare alături de el şi acum , pot spune, nu există săptămână fără 2-3  avocado în meniu cu diferite combinaţii.
Paté-urile rămân preferate pentru că le pot consuma la orice oră şi sunt preferate la mese mixte, unde ne întâlnim mai mulţi, eu fiind singura raw. Şi totuşi paté-urile cu acovado au un adevărat succes. Şi cum imaginaţia te poate ajuta la foarte multe combinaţii, uite ce am mai preparat nu de mult:

Ingredinete
1 avocado foarte bine copt
1 cană grâu încolţit (cu firul de 2cm maxim)
1 roşie
1 ceapă  mijlocie
2-3 fire mărar
2-3 linguri seminţe de cânepă decorticate
2-3 măsline de decor
sare după gust
ulei presat la rece din floarea soarelui(opţional)


Uite cum trebuie să faci:
Pune într-un blender grâul încolţit şi roşia şi le mixeazi până ce obţii o cremă fină.
Curăţă avocado şi-l mărunţeşte cu ajutorul unei furculiţe din lemn sau a unui tel pentru piuré (eu prefer lemnul). Nu mixez avocado pentru că nu-mi place gustul lui frecat de metal. Este foarte bun dacă îl mărunţeşti manual cu o ustensilă din lemn, de preferat sau din plastic.
Avocado când este foarte copt se zdrobeşte foarte uşor. De fapt, avocado trebuie consumat când este foarte copt şi coaja se pistruiază cu pete maronii şi devine moale, dar atenţie să nu se strice. În interior, avocado trebuie să nu aibă pete închise la culoare, şi dacă are, ele trebuiesc înlăturate.
Deci, să continuăm.
Amestecă crema de avocado cu crema mixată la care adaugi ceapa şi mărarul tăiate mărunt, seminţele de cânepă şi dacă doreşti 2-3 linguri de ulei presat la rece din floarea soarelui.
Eu nu pun ulei atunci când am avovado în compoziţie.  

Să nu crezi că este banal să te înfrupţi din aceste daruri minunate pe care, prea blândul nostru Pământ, ni le dăruieşte necondiţionat, cu atâta dragoste.
Şi acum a fost la fel, o plăcută aventură ce mă plimbă pe tărâmuri îndelung visate, cu soare blând şi lanuri aurii, căci ce poate fi mai plăcut ca o vacanţă însorită în vise dulci?
Închide ochii şi visează, gust pufos şi diafan îţi invadează fiinţa. Cu câtă duioşie îţi mângâie fiinţa şi te răsfaţă cu dar divin şi, miros verde de mărar te cucereşte pe vecie.
 

4 comentarii:

  1. Important este sa se manance cat mai natural, cu cat mai putine e-uri!

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este dinti albi. E-urile sunt adevarate otravuri. Din pacate legislatia in vigoare permite folosirea lor si putina lume se informeaza cam ce inseamna aceste E-uri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am experienta cu bucataria raw vegan si de asta o sa pun o intrebare: cam cat tine o astfel de mancare la frigider pana sa se oxideze? Multumesc frumos! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu tin deloc mancarea preparata, Prepar atata cat consum, si o consum imediat, Ea incepe sa oxidere din momentul prepararii, deci, cu cat sta mai mult cu atat isi pierde din proprietati oxidandu-se. Am incercat chiar sa le videz cu vasele zepter. Nu oxideaza foarte mult, dar tot face deasupra o crusta de alta culoare, deci oxideaza si-si schimba gustul. Deci, de preferat, cum faci mancarea cum trebuie s-o consumi.
    Totusi, nu trebuie sa te sperii pentru ca nu dureaza mult prepararea , maxim 15 minute, deci mult mai putin decat mancarea preparata termic.
    Eu zic ca merita sa faci in fiecare zi mancare cruda care dureaza 15-20 minute maxim, si cu siguranta ca este sanatoasa si foarte gustoasa!

    RăspundețiȘtergere