vineri, 28 septembrie 2012

raw vegan_ paté din conopidă şi sos de curry



Trebuie să-ţi povestesc despre această reţetă căci a fost….
A fost odată ca niciodată… o zi ca oricare alta, zi în care îmi puneam întrebarea obişnuită: dar eu azi ce mănânc?
Mă cam săturasem de roşii, ciuperci…. Când, în plimbarea mea prin piaţă văd conopida, albă, pură… cumpăr în grabă fără să mă gândesc ce voi prepara din ea. Văd eu „la faţa locului”, şi mi-a venit această idee. Te asigur că este… ai să vezi singur, şi azi este vineri un week-end plin de soare şi plimbare..

Ingrediente:
½ conopidă mijlocie
mărar
sare

            sosul:
3 linguri caju
2 linguri seminţe floarea soarelui
2 linguri seminţe bostan
1 ardei gras galben
4-5 linguri ulei virgin floarea soarelui
½  linguriţă  curry
½ linguriţă turmenic (opţional)
sucul de la o lamâie micuţă (sau de la o lime)
apă de izvor/ plată



Pune la hidratat cam 3 ore nucile şi seminţele, după care le speli în jet de apă rece, apoi pregăteşte sosul. Mixează toate ingredientele pentru sos cu menţiunea că  apă pui pe parcurs ca să vezi consistenţa sosului. Trebuie să fie mai gros căci şi conopida are apă.
Eu  folosesc blenderul de mână căci mi se pare mai comod şi mixează totul foarte bine.
Separat, după ce ai spălat conopida, desparte pe bucheţele mici şi mixeaz-o în robot cu cuţitul „S”. Eu nu am făcut-o pastă ci am lăsat bobiţe mici.
Amestecă sosul cu conopida şi cu mărar tocat. Ornează cu mărar şi roşii.
 


Nu ştiu cum să-ţi explic cum a fost prima întâlnire cu acest paté, căci a fost ca o primă întâlnire a unui adolescent îndrăgostit. Surpriză, plăcere, îngâmfare, bucurie… Toate acestea la un loc, pe o bucăţică de crochetă ce mi-a dăruit atâtea la un loc.

8 comentarii:

  1. Daca nu era asa de tarziu, sigur ma apucam sa fac aceasta reteta. Dar nici o problema, si maine este o zi. Noapte buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dina, sper sa ai acelasi gusturi ca si ale mele, dar eu am ramas placut surprinsa de acest amestec, Sper sa nu fi fost datorita foamei.....

      Ștergere
  2. Draga Gratziela,

    Tocmai am facut pateul de conopida si a iesit grozav.
    Te admir foarte mult pentru determinara de a minca sanatos. Esti o sursa de inspiratie pentru mine.
    Astept noi retete minunate de la tine.

    Liliana

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur nespus draga Liliana ca ti-a placut. Este o adevarata incantare sa vad ca retele mele sunt si pe placul altor persoane, si te asigur ca se pot face foarte multe combinatii delicioase.

    RăspundețiȘtergere
  4. se poate pastra cateva zile in frigider?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu pastrez nimic de la o ora la alta, cu atat mai putin de la o zi la alta. Conopida dupa ce a fost maruntita intra intr-un proces rapid de oxidare. Am incercat sa o pastrez la vase vidate, crezand ca nu va fi o problema cu oxidarea. Totusi, a doua zi, isi schimbase gustul.
      Deci, nu te sfatuiesc sa pastrezi mai multe ore. Isi va schimba culoarea si gustul. Poti face maioneza mai multa si s-o pastrezi la frig, iar conopida, inainte de masa o mixezi. Asa faci economie de timp.
      Frumusetea la retele raw este ca se fac foarte repede, in comparatie cu cele procesate termic, dar trebuie sa "gatesti" in fiecare zi. Oricum, nu-ti ia mai mult de 10 minute maxim.

      Ștergere
    2. multumesc mult pentru raspuns si pentru aceste retete

      Ștergere
    3. Cu mult drag. Sper sa fi fost de folos.

      Ștergere