marți, 13 noiembrie 2012

raw vegan _ sărmăluţe în foi de viţă




Deşi alimentaţia raw este benefică atunci când alimentele sunt consumate imediat după preparare, uite că sunt momente când este bine să ai mâncarea gata pregătită atunci când musafirii îţi stau la masă cu diferite ocazii. Şi, de ce să nu recunosc, sărmăluţele rămân o amintire plăcută.  Sărmăluţele în foi de viţă, uite un meniu bun de preparat căci ele pot sta câteva ore bune la rece, iar dacă le tragi la vid atunci pot sta până a doua zi. 



Ingrediente:
10 foi viţă de mărime mijlocie
½ cească hrişcă bio hidratată
1 morcov mijlociu
1 felie ţelină
1 rădăcină mică de pătrunjel
1 ceapă albă mijlocie (opţional)
10 stafide aurii
3 linguri seminţe cânepă decorticate
½ ceaşcă caju
½ ceaşcă nuci autohtone
10-15 măsline tocate mărunt
mărar tocat  mărunt
pătrunjel tocat mărunt
tarhon, cimbru, busuioc
paprică dulce, piper negru măcinat

Preparare: 
Pentru început trebuie să pui la înmuiat hrişca,nucile de caju şi stafidele. Le ajung 3-4 ore, dar nucile autohtone este bine să înmoi de cu seară şi să schimbi de câteva ori apa. Ai să vezi ce maronie este de la iod.
Dar, să nu uit: pune de cu seară frunzele de viţă în apă călduţă pentru a se desăra. Este bine să schimbi de câteva ori apa.
Curăţă morcovul, ţelina,rădăcina de pătrunjel şi ceapa după care spală-le în jet de apă rece. Rade rădăcinoasele pe răzătoarea cu ochiuri mici, toacă mărunt ceapa şi răstoarnă-le într-un bol. Adaugă hrişca scursă bine de apă, stafidele,seminţele de cânepă, verdeaţa, usturoiul zdrobit şi măslinele tocate mărunt, paprică dulce, piper, tarhon, cimbru şi parfumatul busuioc. Pune nucile de caju şi cele autohtone într-un blender şi mixiează puţin ca să nu devină o pastă ci să fie tocate mărunt, după care adaugă-le la compoziţie.




Amestecă bine cu o spatulă din lemn până ce s-au omogenizat toate ingredientele. Adaugă puţină sare dacă doreşti  şi mai condimentează dacă este cazul. Eu nu pun ceapă în compoziţie, îmi place mai mult fără, dar dacă eşti un fan ceapă atunci poţi s-o adaugi, dar atenţie, ceapa odată tăiată şi amestecată trebuie consumată cât mai repede căci, aşa crudă devine toxică după câteva ore.
Înveleşte compoziţia în frunzele de viţă de vie scurse de apă, dar cu grijă să nu se desfacă.
Acum ar trebui să pui sarmalele puţin la „pritocit” cât să se înmoaie puţin frunza. Dacă ai deshidrator, pune-le să stea cam 3 ore. La fel dacă ai cuptor electric pe care să-l poţi seta la 42 grade maxim, iar dacă ai cuptor obişnuit pe gaze, atunci potriveşte  focul la mic de tot şi ţine uşa deschisă, dar este bine să ţii doar 2 ore şi să verifici ca platoul pe care stau sarmalele să fie puţin călduţ.






Poţi prepara o maioneză din seminţe de floarea  soarelui asa ca aici, sau un sos de roşii  ca aici.
Eu le-am încercat pe ambele şi mi-au plăcut amândouă.
 

Când am gustat am rămas uimită de gusturile noi ce m-au întâmpinat şi mi-au dăruit o grădină înmiresmată. Nimic din ce ştiam altădată despre sarmale nu am regăsit aici şi nici nu regret căci acum, în clipe de visare, nu mă mai uit înapoi cu nostalgie pentru că mi-am regăsit echilibrul şi sănătatea. Am gustat, la început, cu sfială şi neîncredere, dar, deodată, dulceaţa morcovului puse stăpânire pe simţuri, gogoloaie mărunţele  de hrişcă alunecau jucăuşe pe gât parcă luându-se la întrecere cu dolofanele stafide care se străduiau să mă cucerească cu dulceaţa lor. Eram fermecată şi nu ştiam de unde venea mirajul şi plăcerea căci toate la un loc mi-au dăruit în acea după amiază rece de toamnă un crâmpei din vara însorită, cu mângâieri duioase şi sărut jucăuş de verde.

3 comentarii:

  1. Ce fel de hrisca e? Maro, prajita sau verde, cruda?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hrisca bio o cumpar de la un magazin Bio si este de culoare galben verzui deschis si este ambalata de Solaris. Nu este maro, cea maro eu nu am vazut sa fie cu eticheta bio, si nu, nu este prajita. Hrisca prajita nu se mai hidrateaza pentru ca nu mai este cazul. Hidratarea se face doar la hrisca cruda.

      Ștergere
    2. Oricum, este o mare diferenta intre hrisca maro si cea galbuie, diferenta la gust in primul rand. Hrisca maro este foarte dura la gust si se pare ca este prajita, deci se exclude din alimentatia raw. Mie nu-mi place deloc hrisca maro, nici macar gatita la foc.

      Ștergere