Extrase
din ZEN MACROBIOTIC sau Arta Întineririi
şi a Longevităţii
Autor: GEORGES
OHSAWA ( NYOITI SAKURAZAWA).
„Nu există boli incurabile. Am văzut mii
de pretinse boli incurabile, ca diabetul, paralizii de tot felul, lepră,
epilepsie, astmă, etc., vindecate în 10 zile sau în câteva săptămâni prin
macrobiotică, astfel încât sunt convins că nu ar mai exista boli incurabile
dacă am adopta această metodă.
Tratamentul nostru este foarte simplu.
Orice boală trebuie să se vindece complet în 10 zile, şi iată de ce: boala vine de la sânge, noi eliminăm o
zecime din celulele sângelui în fiecare zi; în consecinţă putem, printr-o
alimentaţie convenabilă, să ne reînnoim sângele în decurs de 10 zile. Această
teorie este simplă, dar aplicarea ei este delicată şi poate chiar complicată…
ea constă în folosirea unor alimente
naturale, abandonarea medicamentelor, a operaţiilor, a curelor de odihnă „
George Ohsawa
George
Oshawa s-a născut la 18 octombrie 1893 la Kyoto şi a venit în Franţa cu puţin înainte de
război. Reîntors în Japonia în timpul ostilităţilor, a fost închis şi condamnat
la moarte, având însă şansa de a fi salvat prin debarcarea americanilor. A fost
foarte activ până la vârsta de 70 de ani, mulţumindu-se cu doar 3-4 ore de somn
pe noapte.
Teoria sa
se bazează pe legătura dintre spirit şi trup.
Pentru
tratamentele sale, George Oshawa nu
presctie nici un tratament, cu atât mai puţin produse farmaceutice. El
recomandă o schimbare radicală de regim alimentar, la care adaugă anumite
plante pentru cazuri specifice.
Pe plan
spiritual, Oshawa insistă asupra unei noi atitudini, total diferită, faţă de
viaţă. El pleacă de la ideea că omul nu este o entitate separată într-un
univers creat pentru a-l servi. Născut din seva pământului, omul este ultima
verigă, în timp, a unei serii de fiinţe cu care el rămâne în simbioză. Este
legat de origini, dar şi solitar cu semenii săi.
Macrobiotica
nu este o medicină empirică, de origine populară, nici medicină mistică sau aşa
zis ştiinţifică şi paliativă, ci aplicarea la viaţa de zi cu zi a principiilor
filosofiei orientale. Ea este punerea în practică a unei concepţii dialectice
asupra universului, veche de 5 000 de ani, care ne arată calea spre fericire
prin sănătate.
Macrobiotica
nu este un vegetarianism sentimental,
şi, dacă evită produsele cu hemoglobină, o face din motive de igienă şi pentru
a ne dezvolta la maxim capacităţile cerebrale.
Macrobiotica
are la bază echilibrarea celor două energii care ne guvernează corpul, Yin şi
Yang. Un corp sănătos are un echilibru perfect între aceste două energii.
Satori
Pentru a
înţelege filosofia zen trebuie să atingi starea de satori.
Satori
înseamnă convingerea profundă, aproape fiziologică, ajuns în împărăţia
libertăţii, a fericirii şi a dreptăţii, atât în corp cât şi în spirit. Nu este
vorba nici de misticism nici de ocultism.
Dacă
drumul spre starea satori ţi se pare lung atunci punctul de plecare este
greşit.
Dacă vrei
să atingi starea de satori, trebuie să studiezi filosofia zen care este baza
solidă a tuturor religiilor şi să practici cu stricteţe metoda macrobiotică.
Cele şapte condiţii ale sănătăţii şi
fericirii
Oshawa
indică şapte norme pe care te îndrumă dă le verifici înainte de a începe
regimul alimentar.
Primele
trei sunt de ordin fiziologic şi dacă le îndeplineşti vei avea 15 puncte,
pentru a patra, a cincea şi a şasea vei
avea câte 10 puncte, iar pentru a şaptea, cea mai importantă, 55 de puncte.
Dacă din
start ai mai mult de 40 de puncte înseamnă că eşti în formă destul de bună şi
dacă vei câştiga 60 de puncte în 3 luni, va fi un mare succes. Începe să-ţi faci acest autoconsult înainte
de a începe regimul macrobiotic.
1.
absenţa oboselii (5 puncte)
Nu
trebuie să te simţi obosit. Dacă faci un guturai înseamnă ca organismul este
obosit, chiar dacă l-ai făcut o dată la 10 ani. Chiar şi abandonul în faţa unor
greutăţi este tot un semn de oboseală.
2.
un apetit sănătos (5 puncte)
Dacă nu
poţi mânca orice aliment cu plăcere şi
cu recunoştinţă pentru Creator, înseamnă că îţi lipseşte apetitul. Un
bun apetit înseamnă sănătate; el include şi apetitul sexual.
3.
somn profund (5 puncte)
Dacă 4-6
ore de somn te satisfac pe deplin, înseamnă că dormi bine. Dacă nu reuşeşti să
adormi la 3-4 minute după ce ai pus capul pe pernă, la orice oră a zilei, în
orice împrejurare, înseamnă că spiritul tău nu este lipsit de nelinişti. Dacă
nu te poţi trezi la ora care ţi-ai propus înseamnă că somnul este imperfect.
4.
o bună memorie (10 puncte)
Dacă nu
uiţi nimic din ceea ce auzi sau vezi, înseamnă că ai memorie bună. Capacitatea
de a reţine creşte odată cu vârsta. Fără o memorie bună nu poţi avea o judecată
sănătoasă şi vei regresa. Memoria este factorul cel mai important al vieţii, ea
stând la baza personalităţii individului. Datorită macrobioticii îţi dezolţi
memoria.
5.
bună dispoziţie (10 puncte)
Eliberează-te de mânie! Un om sănătos este cel fără
anxietăţi, fără boli este vesel şi
amabil în toate împrejurările. Un astfel de om va fi cu atât mai fericit şi
entuziast cu cât dificultăţile din viaţa
lui vor fi mai mari.
6.
viteză de gândire şi de execuţie (10 puncte)
Un om
sănătos trebuie să aibă capacitatea de a gândi şi a acţiona corect, rapid şi cu
eleganţă. Rapiditatea este expresia libertăţii. Oamenii care fac totul prompt
şi precis, precum şi cei gata să răspundă la orice apel sau provocare sunt în formă
bună. Ei se disting prin capacitatea lor de a pune ordine peste tot, în viaţa
lor de zi cu zi. Frumuseţea formei sau a
acţiunii este semnul înţelegerii Universului exprimate în viaţa cotidiană, aşa
cum este şi seninătatea. „Viaţa, seninătatea, divinitatea şi
eternitatea sunt un singur tot”.
7.
dreptatea (55 puncte)
A şaptea
condiţie a sănătăţii este dreptatea. Dacă nu înţelegi aceasta, ceea ce ştim
despre macrobiotică este un păcat.
„Dreptatea despre care vorbesc eu este foarte
simplă. Este un alt nume dat ordinii universului. Iată de ce acela care
trăieşte bazându-se pe dreptate dobândeşte fericirea eternă şi libertatea
infinită. Cum s-o utilizăm pentru a vindeca boala? Este extrem de uşor. Cel
care înţelege ordinea universului, cel care o asimilează, şi-o însuşeşte şi o
practică nu are nevoie să se cufunde în diverse studii. „
În Orient
cuvântul Bontoki itu înseamnă : toate legile se unifică într-una.
A şaptea
condiţie a sănătăţii se poate exprima simplu aşa:
- să nu
minţi niciodată pentru a te proteja
- să fii
precis
- să
iubeşti întreaga lume
- să
cauţi întotdeauna dificultăţile, să le combaţi, să le rezolvi şi să le
cucereşti cu toată forţa de care dispui
- să
fii din ce în ce mai fericit, să
împrăştii lumină în întreaga lume
- să nu
ai niciodată dubii şi să transformi nefericirea în fericire.
Yin
şi Yang
Lumea
este dominată de două forţe antagonistice, dar complementare, pe care
orientalii o numesc Yin şi Yang. Nimic
nu există în această lume în afara forţelor Yin şi Yang, forţa centrifugă şi
forţa centripetă. Forţa centripetă este constrictoare şi produce sunetele,
căldura, lumina; forţa centrifugă înseamnă expansiune, ea este sursă de
linişte, frig şi obscuritate.
Fenomene
fizice
|
Yin
|
Yang
|
Tendinţă
|
Expansiune
|
Contracţie
|
Poziţie
|
Exterior
|
Interior
|
Structură
|
Spaţiu
|
Timp
|
Direcţie
|
Ascendenţă
|
Descendenţă
|
Culoare
|
Violet
|
Roşu
|
Temperatură
|
Frig
|
Cald
|
Greutate
|
Uşor
|
Greu
|
Elemente
|
Apă
|
Foc
|
Atom
|
Electron
|
Proton
|
Elemente
chimice
|
Potasiu
|
Sodiu
|
Oxigen
|
Hidrogen
|
|
Calciu,
Azot
|
Carbon,
magneziu
|
|
S, P,
Si, Fe, Gu, Mn, Zn, F, Sr, Pb,
|
As, Li,
Hg, Ur
|
|
Domeniul
biologic
|
Yin
|
Yang
|
Viaţă
|
Regnul
vegetal
|
Regnul
animal
|
Vegetale
|
Salate
|
Cereale
|
Sistem
nervos
|
Ortosimpatic
|
Parasimpatic
|
Mişcare
|
În jos
|
În sus
|
Gust
|
Iute,
acru, dulce
|
Sărat,
amar, alcalin
|
vitamine
|
C, B2,
B12, Pp, B1, B6
|
D, K,
E, A
|
Yin
|
Yang
|
|
Ţinut
|
Rece
|
Tropical
|
Anotimp
|
Iarna
|
Vara
|
sex
|
Feminin
|
Masculin
|
Yin şi
Yang derivă unul din celălalt: ţinuturile reci, care sunt Yin, produc animale
şi vegetale care sunt Yang, şi invers. În acelaşi mod, ovulul produs de sexul
feminin care este Yin este Yang, în timp
ce spermatozoidul este produs de bărbat care este Yang este Yin.
Tabelul alimentelor clasate în ordine
mergând de la Yin
↓ la Yang ↑
cereale
|
|
↓↓↓
germeni de cereale
|
↑ orez
|
↓
porumb
|
mei
|
secară
|
grâu
|
orz
|
↑↑
hrişcă
|
ovăz
|
|
legume
|
|
↓↓↓
vinetele
|
varză
verde
|
tomate
|
↑
păpădie
|
cartofi
|
salată
verde
|
ardei
|
fetică
|
bob
|
andive
|
fasole
cu excepţia fasolei azuki
|
varză
creaţă
|
castraveţi
|
năut
|
sparanghel
|
ridichi
|
măcriş
|
napi
|
spanac
|
ceapă
|
anghinare
|
pătrunjel
|
dovlecei
|
hasmaţuchi
|
lăstari
de bambus
|
↑↑
dovleac
|
ciuperci
|
morcovi
|
↓↓↓
mazăre
|
salsifi
|
sfeclă
|
fuki
|
ţelină
|
brusture
|
usturoi
|
creson
|
↓ varză
roşie
|
rădăcină
de păpadie
|
conopidă
|
seminţe
de dovleac prăjite
|
varză
albă
|
↑↑↑
ainenjo
|
linte
|
|
Fructe
|
|
↓↓↓
ananas
|
migdale
|
papaya
|
arahide
|
mango
|
nuci
|
grapefruit
|
pepene
|
portocale
|
cirese
|
banane
|
alune
de pădure
|
smochine
|
măsline
verzi
|
lămâi
|
măsline
negre
|
↓↓ pere
|
↑
căpşuni
|
struguri
|
dude
|
piersici
|
castane
|
pepene
galben
|
↑↑ mere
|
prune
uscate
|
|
Diverse
|
|
↓↓↓
miere
|
ulei de
arahide
|
zahăr
chimic
|
ulei de
măsline
|
zahăr
brun
|
ulei de
floarea soarelui
|
melasă
|
ulei de
susan
|
grăsime
|
|
margarină
|
|
↓↓ ulei
de cocos
|
|
Băuturi
|
|
↓↓↓
cafea
|
Rozmarin
|
Coca-cola
|
Pelin
|
Ciocolată
caldă
|
Ceai
bancha
|
Suc de
fructe
|
Malţ
|
Băuturi
dulci
|
Cicoare
|
Şampanie
|
Cafea
de păpădie
|
Vin
|
Cafea
de brusture
|
↓↓ bere
|
↑↑↑
ginseng
|
Ceai
colorat
|
|
↓↓ ape
minerale neacidulate
|
|
Apă
|
|
Infuzii
de plante: tei
|
|
Mentă
|
|
Cimbru
|
|
↑
muşeţel
|
|
Condimente
|
|
↓↓↓
ghimber
|
Tarhon
|
Boia
iute
|
↑
scorţişoară
|
Curry
|
Mărar
|
Piper
|
Busuioc
|
Boia
dulce
|
Hasmaţuchi
|
Lămâie
|
Cimbru
|
↓↓ oţet
|
Cimbrişor
|
Muştar
|
Rozmarin
|
Cuişoare
|
Soponel
|
Vanilie
|
Ceapă
|
↓ dafin
|
↑↑
pătrunjel
|
Anason
|
Salvie
|
Badian
(anason stelat)
|
Hrean
|
Chimen
|
Şofran
|
Carvi
|
Cicoare
sălbatică
|
Nucşoară
|
↑↑↑
genţiană
|
Arpagic
|
Sare
marină nerafinată
|
Ceapă
roşie
|
Alternativa
Yin şi Yang variază în funcţie de anotimp şi climatul de origine. Ea poate fi
mult modificată prin preparare culinară şi prin modul cum mâncăm.
sarea
Medicina
modernă manifestă o teamă de sare, cu toate că nu se bazează pe nici un fel de
dare ştiinţifice. Funcţia cea mai importantă a corpului se bazează pe un bun
echilibru între sodiu şi potasiu în sânge, şi, mai ales, în creier. Dacă
sângele nostru este prea sărac în sare, suferim de acidoză.
Masticaţia
„trebuie
să mestecaţi băutura şi să beţi mâncarea”_Ghandi
Trebuie
masticată bine îmbucătura de cel puţin 50 de ori.
Mai puţine lichide
Cerealele
fierte conţin 60-70% apă, legumele 80-89%, deci, bând prea multe lichide
absorbim prea multă apă care este Yin. Dacă vrei să accelerezi rezultatele
curei macrobiotice, trebuie să bei mai puţine lichide, în aşa fel încât să
urinezi de 2 ori pe zi (bărbaţi) sau de 3 ori (femeile).
Orez crud
Timp de 5
zile consumă un pumn de orez crud şi vei elimina toţi paraziţii din intestin,
dar în mod special din duoden. Poţi avea surpriza să vezi că elimini paraziţi
şi prin nas sau gură. Dar nu uita să
mesteci de 100 de ori. Aşa mai înmoi orezul.
Voi
reveni cu cele 7 regimuri prescrise de Ohsawa şi reţete.
aici despre regimurile Ohsawa
Nu inteleg cum poate fi consumat orezul crud. Un pumn de orez pe zi?
RăspundețiȘtergereSe consuma numai un pumn de orez pe zi si atat
RăspundețiȘtergere