Revin la
hrişcă, un aliment cu proprietăţi terapeutice, care poate să te încânte cu un
gust deosebit de plăcut, dar te poate trata de boli sau te ajută să le previi.
Ca
medicament poate ajuta pe bolnavii de diabet
de tip II, menţinând nivelul de glucoză în limite normale, chiar în
condiţiile unui consum ridicat de carbohidraţi.
Dacă
produsele din făină albă trebuiesc evitate, cele din făină de hrişcă menţin
nivelul zahărului din sânge la nivele mult mai scăzute.
Compuşii
fenolici, vitaminele, oligoelementele şi fibrele alimentare conţinute în
boabele de hrişcă previn cancerul colo-rectal,
gastric, esofagian şi cel pulmonar, dar şi
alte forme de cancer. Se recomandă consumul de hrişcă măcar de 4 ori pe
săptămână.
Hrişca
previne boala Alzeimer, o boală care alterează funcţiile mentale produse de
îmbătrânire. Hrişca stimulează circulaţia cerebrală, favorizează menţinerea
funcţiilor de memorie şi raţionament
nealterate până la o vârstă mai înaintată. Se recomandă un consum de cel
puţin 300gr/săptămână, de preferat fără preparare termică. Rutina şi colina ce
se găsesc în boabele de hrişcă, au efecte excepţionale asupra sistemului nervos
şi previn pierderile de memorie şi demenţa senilă.
Hrişca
nedecorticată previne litiaza biliară,
fiind bogată în fibre insolubile, având un puternic efect preventiv în formarea
calculilor în colecist.
Rutina şi
polifenolii conţinuţi de hrişcă sunt un puternic ajutor pentru menţinerea
rezistenţei şi elasticităţii vaselor de sânge, prevenind astfel, accidentele vaculare.
Se
recomandă un consum de minim 50gr pe zi.
Hrişca
scade procentajul de trigliceride din sânge. Colina din boabele de hrişcă ţine
sub control tensiunea arterială, iar flavonoidele conţinute de hrişcă previn şi
împiedică evoluţia ischemiei cardiace, stopează îngroşarea arterelor coronare,
previn formarea trombilor, fiind recomandate ca adjuvant în tromboflebită.
Alte
afecţiuni:
Îngrăşare/obezitate,
hepatita la alcoolici, epistaxis (sângerări nazale), alergie la gluten,
îmbătrânire.
O porţie
de120gr de hrişcă este suficientă pentru a acoperi necesarul unei zile de
magneziu.
Hrişca,
alături de tomate şi drojdia de bere, este printre primele alimente bogate în
vitamina P , responsabilă cu
menţinerea rezistenţei vaselor capilare, în prevenirea gastritei şi a ulcerului
gastro- duodenal.
Sursa aici
De
reţinut: hrişca nu are contraindicaţii, doar de gust pentru unii şi de
obişnuinţă pentru alţii.
Şi, acum
că am subliniat importanţa boabelor de hrişcă, să trec la prezentarea unei
reţete delicioase. Dar, înainte de a începe, vreau să-ţi mai spun ceva: pe
piaţă vei găsi mai multe tipuri de hrişcă, în diferite ambalaje de la multe
firme. Trebuie însă să fii atent la ceea ce vei alege, deoarece, în principal,
vei vedea că sunt două tipuri de hrişcă. Un tip este de culoare pastelată,
gălbui cu nuanţe de vernil. Alt tip are boabele de culoare maronie. Nici până acum nu m-am lămurit despre boabele
acelea maronii. Pe pungile de ambalaj nu scrie că ar fi prăjite, deşi sunt
păreri că aşa ar fi. Cert este că acest tip de hrişcă are un gust diferit de
cel verzui, şi nu germinează cu siguranţă. Acest tip de hrişcă nu-l folosesc
pentru că nu-mi place gustul, deci nu pot să-l consum crud. Hrişca de culoare
gălbui- verzuie este pe placul meu. Are un
gust foarte bun, un miros plăcut, spre deosebire de cea maro, şi, după
48 de ore de hidratare germinează. Este ceva mai scumpă, dar merită efortul. Între
cele două tipuri de hrişcă este o foarte mare diferenţă, cel puţin în ceea ce
priveşte gustul, mirosul şi germinare, calităţi esenţiale în alimentaţia
crudiforă.
În concluzie,
în toate reţetele recomandate, eu folosesc doar hrişca gabui-verzuie.
Şi acum,
hai la bucătărie!
Ingrediente
½ cană
hrişcă
½ ardei
gras verzui
½
dovlecel în lapte (adică mic)
1 roşie
foarte coaptă
½ avocado
copt
1-2 fire
ceapă verde
1-2 felii
subţiri de ardei iute
2-3
frunze de busuioc, de preferat proaspăt
mărar pentru
ornat
sare
(neiodată!)
Pentru
început, pune hrişca la hidratat cam 12 ore, deci de seara până a doua zi.
Când
începi prepararea, mai spală puţin hrişca în jet de apă rece.
Separat,
pune la mixat roşia, ardeiul iute şi frunzele de busuioc până obţii un sos fin.
Dacă este foarte iute, taie firele albe din ardeiul iute şi îndepărtează
seminţele. Aşa va fi mai puţin iute, dar va da o aroma deosebită sosului.
Taie în
bucăţi mici avocado, dovlecelul, ardeiul gras şi ceapa şi amestecă-le cu
hrişca, şi sosul de roşii. Sărează după gust şi ornează cu mărar.
Este o
mâncare completă, hrănitoare şi săţioasă.
Iar
gustul, ce să-ţi spun de gust… te vei lămuri singur, dar, te asigur, că te va
răsfăţa cu tandre mângâieri de vară înrourată. Hrişca cuminte, alături de
fierbintele ardei şi alunecosul avocado, îţi vor dărui clipe de dorinţe
spiralate spre vacanţe îndepărtate.
O voi incerca cu siguranta! Multumim pr reteta!
RăspundețiȘtergereCu mult drag! Sper sa-ti placa. Mie imi place foarte mult combinatia de hrisca+rosii+avocado.
Ștergere