CEAIUL VERDE
Este
bogat în polifenoli, printre care şi catehinele, (şi în special epigalocatehina
galte-3 sau EGCG), care reduc formarea noilor vase de sânge de care are nevoie
tumora pentru a se dezvolta şi forma
metastaze. Este, de asemenea, un puternic antioxidant şi dezintoxicant
(activează anumite enzime prezente în ficat, care elimină toxinele din corp) şi
facilitează moartea celulelor canceroase.
Ceaiul verde trebuie să fie opărit pentru aproximativ 8-10 minute pentru a-şi
elibera catehinele.
Recomandări: opăreşte în 250ml de apă, 2 grame (1
linguriţă) de ceai verde timp de 10 minute (infuzie). Bea acest ceai încet, dar
să nu depăşeşti o oră, deoarece îşi pierde polifenolii beneficiu după o oră.
Bea 6 căni pe zi.
Atenţionare: Ceaiul verde conţine cafeină, deci se
recomandă să nu beţi după ora 17 după amiaza.
ŞOFRANUL DE INDIA ŞI SOSUL CURRY
Şofranul
de India(pulberea galbenă ce intră în compoziţia sosului galben de curry) este
cel mai puternic antiinflamator natural identificat în prezent. Ajută la
stimularea apoptozei celulelor canceroase şi inhibă angiogeneza. În laborator
s-a demonstrat că măreşte eficacitatea chimioterapiei (pentru cine acceptă s-o
urmeze) şi reduce procesul de dezvoltare a tumorilor.
Atenţionare: pentru a putea fi asimilat de corp,
trebuie să fie amestecat cu piper negru. Ideal ar fi să fie dizolvat în ulei de
măsline, canola, sau, de preferat, din seminţe de in.
Recomandări: amestecă un sfert de lingură de pulbere
de şofran de India cu ½ lingură de ulei de măsline extravirgin şi nu vârf de
linguriţă de piper. Adaugă acest amestec în salate, legume sau supe. Dacă adaugi câteva picături de sirop de agave, se
va îndepărta gustul uşor amărui.
GHIMBIRUL
Rădăcina
de ghimber acţionează şi ea ca un puternic antiinflamator şi antioxidant (cu
mult mai eficient, de exemplu, decât vitamina E). Acţionează împotriva unora
dintre celulele canceroase. Mai mult, ajută la diminuarea procesului de creare
de noi vase de sânge. O infuzie de ghimber ajută la îndepărtarea greţurilor
cauzate de chimioterapie sau radioterapie.
Recomandări: adaugă ghimber ras la un amestec de
legume, dacă le prepari termic, sau marinează fructe în suc de lămâie verde şi
rade ghimber (se poate adăuga sirop de agave).
Se poate
prepara o infuzie: taie felii de ghimber şi opăreşte-le în apă fiartă timp de
10 minute. Se poate bea fierbinte sau rece.
LEGUME CRUCIFORE
Plantele
din familia verzei (varza de Bruxelles, bok choy, varza chinezească, broccoli,
conopida, etc.) conţin sulforafan şi indo-3-carbinoli (I3C), care sunt nişte
molecule puternic anticancerigene. Sulforafanul şi I3C sunt capabile să elimine
toxinele emise de anumite substanţe cancerigene. Ele împiedică celulele aflate
în stadiul precangerigen să se
transforme în celule canceroase şi blochează fenomenul de angiogeneză.
Atenţionare: evită să fierbi varza şi broccoli. Prin
fierbere se distruge sulforafanul şi moleculele I3C.
PLANTE AROMATICE ŞI MIRODENII
Plantele
aromatice cum ar fi rozmarinul, cimbrul, oregano, busuiocul, menta, sunt foarte
bogate în uleiuri esenţiale din familia terpenilor, căreia îşi datorează aroma
puternică.
Ele
stimulează apoptoza în rândul celulelor canceroase şi reduce răspândirea
acestora, blocând enzimele de care au nevoie pentru a invada ţesuturile
învecinate. Carnosolul din rozmarin este
un puternic antioxidant şi antiinflamator.
Pătrunjelul
şi ţelina conţin apigenin, un antiinflamator care stimulează apoptoza
(sinuciderea) celulelor canceroase şi blochează angiogeneza (crearea de noi vase
de sânge necesare pentru dezvoltarea tumorilor).
ALGE MARINE
Mai multe
varietăţi de alge marine consumate în mod curent încetinesc dezvoltarea
cancerului, în special al celui de sân, prostată, de piele şi de colon. Algele
marine brune întârzie foarte mult apariţia menstruaţiei, datorită efectului
anti-estrogen pe care îl au. (În medicina chineză, menstruaţia este considerată
o poartă de scurgere de energie, şi se fac tratamente pentru oprirea ei, fără a
afecta însă procrearea). Fucoidanul întâlnit în algele marine kambu şi wakame, provoacă moartea celulelor prin apoptoză şi stimulează
activitatea celulelor imunitare, printre care şi a celulelor luptătoare de tip
NK. Fucoxantinul este ingredientul din mai multe varietăţi de alge marine care
conferă culoarea brună. Este un carotenoid (din aceeaşi familie ca şi licopenul
din roşii) cu o mai mare eficacitate chiar, decât a rudei sale, licopenul, în
ceea ce priveşte capacitatea sa de a inhiba creşterea şi dezvoltarea celulelor
canceroase, în cazul cancerului de prostată.
Principalele
alge e mare comestibile sunt: nori,
kombu, wakame, arame şi dulse.
Algele nori reprezintă una din cele mai rare
specii de plante care conţin catene multiple de acizi graşi tip omega 3- cei
mai eficienţi împotriva inflamaţiei şi indispensabili funcţionării adecvate a
neuronilor.
Folosire
zilnică: algele de mare pot fi folosite
în supe, salate sau pot fi asociate cu plante leguminoase, cum ar fi fasolea şi
lintea (în special algele kombu au
reputaţia de a scurta timpul de gătire al legumelor şi de a le face mai
digerabile).
CIUPERCILE
Ciupercile
shiitake, maitake, enoki, crimini,
portobello, ciupercile stridie şi stridie scaiete, ciupercile trametes (coriolus) versicolor conţin toate polizaharide şi
lentiniani, elemente care stimulează reproducerea şi activitaea celulelor
imunitare. Aceste ciuperci sunt folosite foarte des în Japonia ca adjuvant al
tratamentului chimioterapeutic, pentru a sprijini sistemul imunitar (ciupercile
maitake şi coriolus versicolor au, poate cel mai pronunţat efect asupra
sistemului imunitar).
Recomadări: în ciorbe, supe de zarzavat, fripte la
cuptor sau gătite împreună cu alte legume.
ROŞIILE ŞI SOSUL DE ROŞII
S-a
demonstrat că licopenul prezent în roşii duce la atingerea unei vârste mult mai
înaintate după declararea existenţei cancerului de prostată, la bărbaţii care
au consumat sos de roşii la cel puţin două mese pe săptămână.
Atenţionare: roşiile trebuie gătite pentru a-şi
elibera licopenul conţinut. Mai mult, uleiul de măsline îmbunătăţeşte
asimilarea acestuia.
Recomandări: sos de roşii cu puţin ulei de măsline la
care se adaugă ceapă, usturoi, chimen, şofran de India, piper.
Dr.David
Servan
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu