Supa
cremă din linte roşie am început s-o prepar nu demult, şi asta de când am
simţit uneori că îmi este poftă de mâncare gătită sau doream ceva mai multe
proteine.
Deşi lintea nu este o proteină completă, având lipsă doi aminoacizi, este pe lista alimentelor celor mai bogate în proteine. Poate părea paradoxal, dar germenii de linte sunt proteine complete având toţi cei nouă aminoacizi esenţiali consumului zilnic.
Deşi lintea nu este o proteină completă, având lipsă doi aminoacizi, este pe lista alimentelor celor mai bogate în proteine. Poate părea paradoxal, dar germenii de linte sunt proteine complete având toţi cei nouă aminoacizi esenţiali consumului zilnic.
Când vine
frigul, atunci sunt tentată la o mâncare caldă, iar această supă cremă este minunată pentru mine.
Trebuie să recunosc că de când mănânc crud, aceasta este singura supă gătită pe
care o mănânc. Fasolea o prefer bătută cu usturoi sau mâncărică.
Uite cum
fac eu această supă, care, pentru mine, nu există alta mai bună:
Ingrediente 3 porţii:
1 cană
linte roşie
1 morcov
1 ceapă
1 cartof
6 căni de
apă
sare
neiodată
2
linguriţe ulei de susan
De
preparat este foarte uşor şi nu pierzi prea mult timp în bucătărie:
Spală în
2-3 ape lintea şi pune-o la înmuiat o oră. Deşi se spune că nu se înmoaie, eu
prefer s-o înmoi aşa văd volumul care este pus la fiert şi mai pot ajusta
cantitatea de apă.
Pune la
fiert apa şi când dă în clocot adaugă felii de morcov, cartoful şi ceapa. Dacă
vrei, poţi săra după gust. Când sunt pe jumătate fierte, adaugă lintea. Dacă ţi
se pare că este prea multă apă, mai poţi răsturna din apă, dar să nu o arunci,
poate o vei mai foloseşti la sfârşit.
Când a
fiert şi lintea,strecoară supa, şi mixează totul până obţii un piuré fin. Lasă
să se răcorească puţin şi adaugă puţin câte puţin peste piuré supa, amestecând
mereu cu o spatulă/ lingură din lemn.
După ce ai pus supa şi
i-ai reglat aşa cum doreşti consistenţa, adaugă 2 linguri de tahini raw şi 2-3
linguri cremă de caju ca aici doar
că nu foloseşti aceleaşi condimente).Dacă agreezi pâinea neagră atunci poţi să adaugi şi nişte crutoane pe lângă bolul de supă, sau chiar crochete raw din seminţe. Eu am preferat a doua variantă.
Este supa
de care eu sunt fascinată şi sunt fermecată cu totul de ea.
Este un
amestec misterios, pe care-l descoperi abia când ai terminat, este fin,
mângâietor şi-ţi defineşte cu prisosinţă noţiune de supă cremă.
si eu fac, imi place foarte mult
RăspundețiȘtergereDe putin timp am descoperit-o, de vreo doi ani, dar cam de un an imi fac aceasta supa crema , mai ales iarna cand este frig. O ador.
ȘtergereGratiela,daca pui lintea la inmuiat de seara a fi nevoie foarte putin sa o fierbi.....e buna cu suc de lamaie adugat dupa ce oprestiu focul sau cand o servesti,in farfurie.
RăspundețiȘtergereElena, am incercat sa pun la inmuiat lintea rosie mai mult timp, dar s-a sfaramat foarte repede. Nu am gatit linte verde, dar stiu ca ea fierbe mai greu. Am sa incerc si mai simplu, cum spui tu. De care folosesti, rosie sau verde?
ȘtergereTrebuie s-o incerc si eu! Arata imbietor!
RăspundețiȘtergereEste un deliciu. Ador lintea rosie, mai ales in supa crema. Nu ai sa regreti Laura.
Ștergere