Da,
pentru mine reprezintă un prânz, şi te asigur că este destul de săţios, mai
ales că este un castron destul de mărişor.
Dar,
înainte de a amesteca cu poftă în castron, stai să-ţi spun şi ce înseamnă
curativ salata aceasta.
Roşiile:
Dintre
vitaminele continute de rosii, cele mai importante sunt vitamina A (importanta
pentru ochi si pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6 -
protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului),
vitamina C (necesara sistemului cardiovascular, sistemului nervos si endocrin),
vitamina E (vitamina tineretii si a fertilitatii) si vitamina K (importanta
pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sangelui). Apoi, rosiile contin
cantitati insemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu,
precum si acizi organici, acestia din urma avand un rol important pentru
sistemul digestiv. Relativ recent, s-a mai descoperit ca rosiile contin
licopina, un pigment care da culoarea rosie, specifica tomatelor, si care tinde
sa revolutioneze industria farmaceutica. Intre
altele, licopina are un efect antioxidant mai puternic decat celebra vitamina
C, protejand extrem de eficient organismul de cancer, de bolile
cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburarile de metabolism, de
diferitele intoxicatii (inclusiv cu tutun).
Salata
Portia ideala pentru un adult este cuprinsa intre 150 si 200 de grame de rosii, taiate in felii mari, asa incat sa ne oblige sa le mestecam bine in gura, inainte de a le inghiti. Feliile de rosii se asezoneaza intotdeauna in salata cu ulei presat la rece (de masline sau de floarea-soarelui), deoarece doar in prezenta grasimilor pe care acesta le contine, substante folositoare, cum ar fi licopina sau vitamina E, pot fi asimilate de organism.
Portia ideala pentru un adult este cuprinsa intre 150 si 200 de grame de rosii, taiate in felii mari, asa incat sa ne oblige sa le mestecam bine in gura, inainte de a le inghiti. Feliile de rosii se asezoneaza intotdeauna in salata cu ulei presat la rece (de masline sau de floarea-soarelui), deoarece doar in prezenta grasimilor pe care acesta le contine, substante folositoare, cum ar fi licopina sau vitamina E, pot fi asimilate de organism.
Dovleceii:
Sunt
foarte bogati in apa (aproape 95% din masa lor), insa in pulpa si mai ales in
coaja lor gasim si cantitati foarte mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor si
potasiu. Ca sa ne facem o idee despre bogatia lor in vitamine si oligoelemente,
ajunge sa spunem doar ca trei sute de grame de dovlecei asigura aproape dublul
necesarului zilnic de vitamina A si de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor
si de potasiu, jumatate din necesarul zilnic de magneziu. Indiferent de modul
de administrare al dovleceilor, este necesar sa retinem un lucru foarte
important: majoritatea vitaminelor, a mineralelor si a altor substante active
(enzime, flavonoide etc.) sunt depozitate in coaja. Ca atare, daca vreti sa
beneficiati de efectele terapeutice ale dovleceilor, asigurati-va cand ii
cumparati ca au coaja sanatoasa, fina si intacta, spalati-i bine inainte de
preparare, dar nu ii decojiti.
Pentru mai multe
informatţii poţi să te documentezi de la sursă.
Şi acum
să trecem la reţetă.
De fapt
este mult spus reţetă pentru că este doar o salată uşor de preparat:
Pentru
aceasta ai nevoie de:
- roşii,
eu am folosit două tipuri de roşii: obişnuite şi cherry
- 1
dovlecel
- ulei de
măsline presat la rece 2-3 linguri
- 1 linguriţă
ulei de susan (este foarte parfumat şi dă un gust divin!)
- 2-3
linguri seminţe de floarea soarelui hidratate 11 ore, clătite în jet de apă
rece
- 2
linguri seminţe de cânepă decorticate
- 2-3
fire pătrunjel frunze
- 2-3
fire busuioc proaspăt. Eu am găsit la ghiveci de cumpărat şi am toată iarna
busuioc proaspăt.
- 2-3
fire de ceapă verde (opţional)
Rade
dovlecelul pe o răzătoare obişnuită
pentru felii, unde vei obţine felii foarte subţiri. Taie julien roşiile şi le răstoarnă într-un bol împreună
cu dovleceii. Adaugă uleiul de măsline, uleiul de susan şi seminţele. Toacă
mărunt frunzele de pătrunjel, busuiocul şi ceapa verde. Amestecă totul uşor, şi
dacă doreşti sare, încearcă varianta de Hymalaia, mi se pare cea mai bună care
se găseşte pe piaţa din România.
Am iubit
salatele întotdeauna, în mod special pe cele cu roşii, dar această varianta nu
este o garnitură la „ceva”, ci este în sine un prânz săţios şi sănătos. Deşi la
prima vedere, pare a fi o salată banală, să ştii că parfumul ei te va cuceri.
Nu, nu este o salată banală, si te vei lămuri singur de aceasta, este cuceritoare
şi mistică, parfumată şi răcoritoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu