Laptele….
Obişnuinţă
a copilăriei care ne stăpâneşte şi la maturitate. Bună sau rea, această
obişnuinţă de a bea lapte trebuie canalizată pe variante sănătoase. Spun
aceasta pentru că, citind cu ani în urma prestigioasa carte a dr. T. Colin
Campbell „Studiul China”, am renunţat la toate produsele din lapte. La acea
vreme, acum 6 ani, consumam lactate, dar nici un fel de carne. Oricum, nu prea
eram fan lapte, dar brânzeturile de acceptam, iar unele le adoram chiar.
Şi cum se
pot găsi înlocuitori mentali la toate, s-a găsit şi pentru produsele lactate.
Şi când spun mentali, mă refer doar la aspectul produsului finit, căci gustul
şi efectul este cu totul altul.
Sunt
multitudine de reţete de preparat laptele din seminţe, nuci, soia, fiecare
aducând câte un ingredient pentru adaos de culoare, gust, dar şi sănătate.
Cu laptele
vegetal obţinut din seminţe, nuci, soia, etc., lapte care poate fi preparat de
fiecare acasă, poţi face prăjituri, creme, budinci, fără deosebire de laptele
cu proteină animală.
Am să mă
opresc acum la un lapte pe care îl prepar destul de des, pentru că îmi place,
iar proprietăţile lui curative şi de întreţinere nu sunt deloc de neglijat.
Sâmburii
de caise, sau aluna amară, sunt cei mai
bogaţi în vitamina B17, cărei i se mai spune amigdalină sau laetrile, duşmanul
declarat al cancerului de orice fel.
Ingrediente:
½ cană
sâmburi de caise
1 lingură
seminţe de susan (pentru calciul său!)
1
linguriţă sirop agave (opţional)
2-3
curmale fără sâmburi
un vârf
sare roz de Himalaya
1 cana de
apă plată/izvor
Opţiuni: 1
linguriţă praf de carob (roşcove)
Pune
sâmburii de caise şi seminţele de susan la hidratat (separat) 8-10 ore.
La hidrat
5-6 ore trebuie să pui şi curmalele uscate, asta, mai ales, pentru o mai bună prelucrare.
După
hidratare, curăţă de coajă sâmburii de caise (nu este obligatoriu), apoi
răstoarnă-i împreună cu seminţele de susan, şi ele hidratate, în bolul unui
blender. Adaugă curmalele, siropul de agave
si sarea. Pentru fluidizare, adaugă apa în care au hidratat curmalele,
dar să nu fie prea multă pentru că, pentru început, trebuie mixat bine până
obţii o cremă destul de compactă pentru a se mixa cât mai bine toată
compoziţia. După ce ai obţinut o
compoziţie fină, adaugă apă plată/ de izvor.
Asta este
varianta pe care eu o agreez pentru că nu arunc pulpa seminţelor.
Dacă
doreşti varianta mai light, atunci poţi strecura toată această compoziţie, iar
pulpa rămasă o poţi folosi la crochete sau biscuiţi. Oricare variantă vei
alege, cu siguranţă vei fi în câştig: gust divin şi sănătatea asigurată. Pentru
culoare, gust şi întreţinere, poţi adăuga o linguriţă praf de roşcove care se
găseşte la toate magazinele naturiste.
Chiar dacă
este uşor amărui, are un gust misterios, care te cucereşte fără tăgadă alături
de un parfum divin de cais, semn că este un dar nepreţuit al zeilor.
I constantly spent my half an hour to read this weblog's articles or reviews
RăspundețiȘtergeredaily along with a cup of coffee.