marți, 26 iunie 2012

raw vegan_ mâncare de varză cu roşii



Varza, o minune de care ar trebui să ne bucurăm cu toţii. Mâncarea de varză rămâne printre preferatele mele, mai ales ca este şi foarte sănătoasă.
Varza crudă îşi păstrează toate proprietăţile sale curative şi este bine s-o consumi cât mai des crudă.
O substanţă  conţinută  de către varză, sulforafanul, stimulează puternic producerea în organism a unor enzime care joacă rolul de detoxifiant al ficatului. De asemenea, consumul de varză s-a dovedit a preveni procesele de distrucţie celulară la nivelul ficatului, sub acţiunea factorilor infecţioşi sau a celor
chimici. Principiile active din frunzele de varză induc celulelor maligne canceroase apoptoza (un program de autodistrugere folosit de organism pentru eliminarea celulelor îmbătrânite), reglează actiunea hormonilor steroidieni în organism (implicaţi în apariţia a numeroase forme de cancer), reglează ritmul de diviziune celulară, induc o creştere a productiei enzimelor responsabile de inactivarea şi de eliminarea celulelor maligne. Trei-cinci zile pe saptamană, în care consumăm câte
200 de grame de salată de varză, ne pot salva viaţa, punându-ne la adăpost de o incredibilă multitudine de forme de cancer.

Ingrediente:
1 varză mică sau ½ varză mai mare
1 morcov mijlociu
2-3 linguri seminţe de cânepă decorticată (opţional)
cimbru
sare
3-4 linguri ulei de floarea soarelui extravirgin
mărar proaspăt


            Sosul de roşii:
2 roşii
3 căţei de usturoi
cimbru
busuioc după preferinţă
sare 



 
Preparare:
Vezi când cumperi varza să fie de Buzău. Nu fac discriminări, dar varza noastră românească de Buzău este un soi foarte bun. Are frunzele subţiri şi nervuri mici şi fragede în comparaţie cu un soi chinezesc care ne-a invadat grădinile, deşi în această perioadă este cam greu da găsit varza autohtonă.
Curăţă varza de primele frunze, şi taie în fâşii subţiri. Răstoarnă într-un bol, presară puţină sare  şi frământă puţin între degete pentru a-şi mai pierde din rigiditate. Lasă la „odihnă” cam ½  oră. Separat, curăţă morcovul, plimbă-l sub un jet de apă rece, apoi rade-l pe răzătoarea cu ochiuri mari şi răstoarnă-l peste varză, presară puţin cimbru şi adaugă uleiul. Amestecă bine şi adaugă seminţele de cânepă.

Sosul de roşii este foarte uşor de preparat: pune într-un blender căţeii de usturoi curăţaţi de coajă, roşiile, frunze de busuioc şi puţină sare. Mixează  până ce totul devine o cremă. 


 
Aşează în farfurie varza, adaugă-i sosul de roşii şi pictează cu puţin mărar tocat mărunt. Dacă vreodată te-ai îndoit de ea, să ştii că te-ai înşelat. Cuminte şi alintată, înfoiată şi îngâmfată, ea, varza, îţi dăruieşte cu multă dărnicie picătura de sănătate, dar divin presărată în falduri creţe, dulceaţa zilelor de vară şi răsfăţul celor de iarnă.

10 comentarii:

  1. Am facut si eu azi varzica ta Gratzi...delicios de gustoasa... Multumesc zi frumoasa pe sufletul tau!Ruxy

    RăspundețiȘtergere
  2. Astazi m-am delectat si eu cu aceasta reteta minunata, pe care am imbogatit-o un pic adaugand pastarnac dat pe razatoare in salata si ghimbir in sosul de rosii; de asemenea, din lipsa de ulei de floarea soarelui am folosit 1 lingura ulei de nuci si 2 linguri ulei de avocado. A iesit o nebunie :-))
    Multumesc mult pentru inspiratie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai Feli, sunt sigura ca a iesit o nebunie. Uite ca nu m-am gandit la ghimbir. O idee minunata, multumesc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am uitat sa mai precizez ca eu am pus varza rosie si asta nemteasca este cauciucata rau, deci chiar si dupa 45 de minute lasata sa se "inmoaie" a iesit mai mult o salata de cruditati cu sos de rosii, dar a fost exceptionala, sa-l fi vazut pe Daviducul meu cum le crantanea si chiar i-a placut ca e "knackig" - sotul a fost si el incantat ;-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce mult imi place varza rosie... este o minune si ce grozav ca ai familia vegana..... Eu doar copilul il am vegan... sotul nu, din pacate!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ah nu, as vrea eu sa fie vegani, dar inca nu - deocamdata doar sotul a renuntat complet la carne si lapte de vaca, la David inca ne mai luptam - trebuie sa vorbesc la gradinita sa nu-i mai dea carne, dar e greu... stii si tu cum e inotatul impotriva curentului...
    Oricum, si eu sunt abia la inceput de drum, deci mai e mult pana departe. Dar perseveram!

    RăspundețiȘtergere
  7. Feli, esti fericita!
    Cel mai greu pas este renuntarea la carne. Sotul meu nici nu are de gand asa ceva si nu cred ca-l voi convinge vreodata. Cu gradinita cred ca se poate foarte usor aranja: le spui ca religia nu-ti permite sa consumi carne, implicit si copilul. Poate asa vor respecta doleanta parintilor.
    Eu am aproape 4 ani de cand nu mai consum carne, iar trecerea la raw a fost la fel de brusca precum si renuntarea la carne, dar a fost un interval de 2,5 ani. Cel mai mult conteaza convingerea pentru care o faci, in rest, timpul va va binecuvanta cu multa santate.

    RăspundețiȘtergere
  8. Acum sunt la Covasna insa cind am sa ajung acasa am s-o prepar si eu .Cred ca este delicioasa ptr ca tu postezi numai retete super bune.
    Spune-mi si mie te rog de unde sa cumpar seminte de salata kale.Ligia nu are ,am verifcat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc Aura ca-ti plac retele mele, sincer.
    Nici eu nu mi-am procurat seminte de kale si am ratat anul acesta. Nu stiu decat de la Ligia. Trebuie sa ma interesez din timp pentru la anul.

    RăspundețiȘtergere