Am hotărât:
în vara aceasta sorbetul va fi desertul
în trend la mine acasă. Răcoritor, diafan şi tentant, sorbetul îmi încântă
familia, ne dăruieşte frânturi din viaţa fructelor, iar noi, parcă mai fericiţi
cu o clipă, ne alintăm cu aceste delicatese.
Am să-ţi
povestesc despre o nouă reţetă, care, de această dată, a ieşit minunat.
Fructele de
pădure vor fi mereu în fruntea preferinţelor mele, sunt parfumate, delicate şi
pline de mister.
Aşa că am
fost la cules (în grădină!) şi am pregătit un minunat sorbet. .
Ingrediente:
300 afine
500 gr.
zmeură
3 banane
50 gr. nuci
măcinate
5-6 curmale
hidratate
Preparare:
Un ingredient
de nelipsit la sorbeturi reuşite sunt bananele. Am constatat că ele au
consistenţa asemănătoare cu untul sau frişca. Prin urmare eu le folosesc atât
la îngheţată cât şi la sorbet. Metoda pe care am să ţi-o explic este desăvârşită şi mă bucur că
pot să ţi-o împărtăşesc şi ţie. Pentru că sorbetul este dietetic, vegan, raw, şi foarte sănătos, este foarte important
ca, după congelare, să nu facă acele ace de gheaţă, inestetice, dar şi
neplăcute.
Curăţă
afinele, spală-le în jet de apă rece şi le aşează în congelator până a doua zi.
Tot cu o zi înainte pregăteşte şi zmeura. O speli şi pe aceasta rapid în jet de
apă rece şi o congelezi.
A doua zi
pregăteşti sorbetul.
Pentru
început pune într-un blender afinele şi zmeura congelate. Ai grijă, blenderul
trebuie să fie cu motor puternic (trebuie să vezi în cartea sa dacă macină
gheaţa). Mixează bine , adaugă şi curmalele hidratate. Dacă se mixează greu,
adaugă puţin câte puţin din apa în care s-au hidratat curmalele. Curăţă de
coajă bananele şi le adaugă în blender tăiate felii împreună cu nucile
măcinate.
Trebuie să
ştii că trebuie să rezulte o cremă groasă şi „untoasă”. Mixează bine totul
câteva minute, chiar dacă totul este
pasat foarte bine. Eu mixez cu pauze pentru a nu se înfierbânta cuţitul
belenderului. Mixez un minut fac pauza altul şi tot aşa pâna obţin 4-5 minute
de mixare. Vei observa că totul se transformă într-o spumă. Aşează crema în
boluri pentru congelator şi lasă câteva ore până ce se congelează foarte bine.
Ai să vezi că, atunci când doreşti să serveşti nu mai trebuie să faci nici un
alt artificiu ca să scapi de ace de gheaţă, şi asta pentru că ele nu există. Dacă
sorbetul va avea ace de gheaţă poţi să-l
răstorni într-un blender sau în robotul cu cuţit, şi să mai mixezi .
Până ce nu
vei gusta nu vei şti ce miresme şi mistere te vor întâmpina pentru că, deşi ai
amestecat foarte bine aceste fructe, le vei simţi gustul şi parfumul pe rând,
parcă dorind să-ţi dăruiască fiecare în parte ofranda pădurii foşnitoare. Cât
de delicat îţi mângâie nările, te plimbă duios pe cărări răcoroase de munte, ca
apoi, într-un vârtej de titirez să te ducă într-o clipită în poieniţa aurită, iar
gustul, ei bine gustul este desăvârşit, delicateţea zmeurei, dulci şi zemoase
îmbrăţişează cu dragoste şi duioşie bobiţele jucăuşe de afin. Bananele, cuminţi, stau într-un colţ fericite
că, în zi de sărbătoare, afina jucăuşă şi zglobia şi ruşinoasa zmeură au făcut
prietenie ca să-ţi aducă aminte de cărările răcoroase din pădure şi de zile
plăcute de vacanţă.
Arata delicios, cred ca n-a stat prea mult in farfurie, doar asa pentru poze! ;-)
RăspundețiȘtergereSplendid arata si cred ca e ceva de vis frumos! Eu ador si zmeura si afinele sunt preferatele mele si profit la maxim ca se gasesc din plin...te pup Gratzi! Ruxy
RăspundețiȘtergereAs manca o portie !
RăspundețiȘtergereSa stii ca ai dreptate Cristina. Cum am terminat fotografiile cum am atentat la farfurie.
RăspundețiȘtergereRuxi, este sezonul lor. Repede ca se duc..... Pup
RăspundețiȘtergereMandala,
RăspundețiȘtergereEsti invitata mea. Te astept.
Ce bine arata !Si eu fac tot mereu la blender banane cu zmeura, afine sau capsuni, dar nu m-am gandit sa bag si nuci macinate. In seara aceasta am facut penene verde cu banane, dar l-am baut din cani pentru ca a iesit cam moale, oricum a fost binevenit. Trebuie sa incerc si eu reteta de serbet. Cred ca ar merge si cateva frunze de menta. Pofta buna la toata lumea!
RăspundețiȘtergereEste o idee minunata Dina cu menta. Este racoroasa si parfumata.
RăspundețiȘtergerevai ce prezentare! mor de dragul ei!
RăspundețiȘtergereHei, salut si bine ne vedem Gaby_d.
RăspundețiȘtergereMutumesc de apreciere. Te pup cu mare drag.
Bun ,
RăspundețiȘtergeredeja papilele sunt in deriva !
Apreciem f mult !