Toamna
aceasta a fost bogată şi a împodobit pădurea cu multe ghebe, preferatele mele.
Pentru
iarna le pregătesc în două moduri: o parte o opăresc şi o pun la borcane cu
sare, iar cealaltă, pentru mine, o usuc raw. Am o mamaie care se ocupa de
uscat. Face şiraguri pe aţă cu ghebe şi le usucă deasupra unei sobe unde-şi
prepară ea mâncarea. Şi uite aşa, iarna mă bucur de ghebe raw. Sunt minunate
uscate, dar crude proaspete nu-mi prea plac.
Şi cum am
intrat în iarnă, am şi dat iama într-un şirag de ghebe.
Dacă nu ai
uscate se pot folosi şi cele congelate de la magazine.
Roşii îmi
usuc câteva kilograme pentru iarnă, deşi mai congelez pentru supe sau creme.
Ingrediente:
2 căni
ghebe uscate
2 căni
roşii uscate
cimbru
oregano
busuioc
ulei virgin
din seminţe de floarea soarelui
mărar
1 ceapă
roşie, dulce
3-4 căţei
de usturoi mărunţiţi
maioneza ca aici
Dacă ai
ghebe deshidratate pune-le la înmuiat de cu seară, dar să nu uiţi să mai
schimbi apa de vreo 2 ori. Dacă nu ai ghebe uscate sunt bune şi cele congelate
pe care, după ce s-au decongelat, le poţi deshidrata cam 1-2 ore în deshidrator
sau în cuptorul cu uşa deschisă şi cu focul la minim.
Hidratează
roşiile cam 2 ore.
Mărunţeşte
ghebele şi roşiile, amestecă-le într-un bol cu puţin ulei virgin din seminţe de
floarea soarelui şi condimentează cu cimbru, oregano şi busuioc.
Adaugă
ceapa mărunţită şi usturoiul.
Amestecă
toate acestea într-un bol şi lasă la „odihnă” 15-20 minute pentru contopirea şi
înlănţuirea parfumurilor.
Serveşte
alături maioneză dacă doreşti.
Nu am
crezut că acele roşii uscate îmi vor înnobila farfuria dăruindu-mi clipe de
visare. Acest amestec este precum o boare răcoroasă şi parfumată de toamnă
aurie. Ghebele, înlănţuite parcă într-un dans frenetic, aduc alături de roşiile
dulci şi parfumate sentimentul că de aici începe călătoria ta spre dorinţe de
vacanţe şi dor de vara ce-a trecut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu