luni, 21 ianuarie 2013

Pâine raw cu orz




Încă experimentez reţete de pâine raw, doresc o oarecare diversificare atât pentru schimbarea gustului, cât şi pentru că nu-mi place monotonia.

Au fost încercări dezastroase care au ajuns cu repeziciune la gunoi, dar şi reuşite pe care le-am încununat ca pe nişte victorii măreţe.

Toate încercările cu ingrediente din cereale nu au fost prea reuşite, pâinicile fiind uşor mare, şi uneori cleioase. Rămân în continuare fan pâini din seminţe şi nuci, care rămân pe gustul meu.

Dar, ca să nu fiu acuzată că sunt exclusivistă, am încercat un amestec, un compromis şi iată că pot spune ca acesta mi-a reuşit, ba mai mult, mie mi-a plăcut cel mai mult dintre toate.

Ingrediente

1 cană seminţe de in măcinate
1 cană orz verde eco măcinat
1 cană seminţe dovleac măcinate
½ cană seminţe de susan hidratate 8-12 ore
½ cană seminţe floarea soarelui hidratate 8-12 ore
2 avocado
sare, cimbru, oregano



Amestecă într-un bol făinurile, seminţele hidratate, sarea şi verdeţurile.
Curăţă două bucăţi de avocado foarte coapte şi le adaugă făinurilor. Frământă ingredientele bine, şi, dacă mai este nevoie, adaugă puţină apă până obţii un aluat de consistenţa unei plasteline.

Întinde pe masă/ planşetă de aluaturi, o folie alimentară, acoper-o tot cu foie alimentară,  şi, cu ajutorul unui sucitor din lemn, întinde o foaie de 6-7mm grosime.

Cu ajutorul unei rozete de tăiat biscuiţi/ pizza, taie forme de mărimea biscuiţilor .

Acum la deshidratare, ca sa te pot lămuri, am încercat trei variante posibile pe timp de iarnă:
-          Prima
o        am folosit deshidratorul
-          A doua
o       am folosit cuptorul
-          A treia
o       am  folosit caloriferul

Concluzii:
Pentru o deshidratare corectă trebuie ca biscuitul să fie uşor crocant, dar, eu deshidratez mai puţin, aşez pâinicile într-un bol pentru frig şi, atunci când mănânc, le pun la încălzit câteva minute, sunt mult mai gustoase aşa.
Deci, pentru deshidrator, timpul de deshidratare a fost 2 ½ ore, la cuptorul electric cu convecţie programat la 45 grade, sau la cuptorul pe gaze cu focul la minim, pe raftul de sus şi cu uşa deschisă, timpul a fost de 3 ½ ore. La calorifer, atunci când este destul de fierbinte, aşezate pe folii de copt sau de scris, timpul a fost ceva mai lung pentru că a trebuit să le întorc pe ambele feţe. Deci, timpul total a fost de 5 ore.

Am ţinut să expun acest experiment căci nu toţi au posibilitatea de a cumpăra un deshidrator, chiar şi unul mai ieftin, şi a trebuit să experimentez şi să te asigur că poţi face pâinici raw fără să te dotezi cu ustensile scumpe şi sofisticate.
Este mult mai important să doreşti sa mănânci sănătos, şi nu trebuie decât să te uiţi în natură, şi vei găsi tot ce ai nevoie.

Şi, aşa cum ţi-am mai spus, ţine la cald această pâine, căci rămâne pufoasă şi parfumată.



Nu ştiu cum să-ţi povestesc, dar prima noastră întâlnire a fost un amestec de simţuri şi trăiri. Amestec de gusturi, clare şi misterioase, prietenoase şi tandre.  Un  gust dulce de pâine coaptă de căldura verii  mă învălui, şi parfumul… ei bine, parfumul mă ului şi cuceri fără tăgadă, căci, acum şi aici, parcă pentru prima oară, am simţit vibraţia verde a verii după care tânjesc.  

13 comentarii:

  1. Ideea e ca eu nu vad secara la ingrediente...poti sa ma lamuresti??Mersi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte buna observatia Antonia.
      Habar nu am de ce am scris secara, dar sigur ma gandeam la orz.
      Mai fac baietilor mei paine de secara, cea clasica coapta la foc, probabil ca din obisnuinta.
      Modific titlul, mutumesc de observatie.

      Ștergere
  2. OK, am avut eu o presimtire ca ai scris secara in loc de orz, insa nu eram sigura...

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua!!Am si eu o intrebare dar la ce temperatura setati deshidratorul eu de exemplu am de la 45 grade pana la 70 grade la cat sa dau??Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era bine sa fi avut posibilitatea de a seta temperatura la 40 de grade. 45 este cam mult. Deci, in acest caz, seteaza temperatura la treapta cea mai mica, adica 45 de grade.

      Ștergere
  4. Buna! Vroiam sa te intreb daca pot sa asez painicile la soare, pentru "coacerea raw". Deshidrator nu am, iar cuptorul incinge prea mult 3 ore, avand in vedere cat e de cald afara. Ma gandeam sa profit de soare. Ce imi sugerezi?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am copt la soare si au iesit foarte bune. Trebuie sa le tii cam 6-7 ore in total. 3- 3,5 ore pe o parte si tot atat pe celalta. Daca sunt zile foarte calduroase, asa cum a fost azi, este bine sa le acoperi cu o hartie sa fie protejate de razele soarelui. Poti sa verifici sa vezi cat s-au uscat. Acum, in ultimul timp, prefer sa le fac foarte subtiri , cam 2 mm, asa ies crocante, dar nu tari.
      Deci, poti sa le coci la soare fara rezerve, ies minunat. Daca intinzi foaia subtire, atunci le coci mai putin. Mie imi plac mult mai subtiri. Asta este optiunea mea acum.
      Mult succes! Ai sa vezi ce bunatate vor fi. Poti sa faci o parte groase de 4-5mm, iar o parte de 2mm si sa faci diferenta care iti place mai mult.

      Ștergere
  5. Buna! Vroiam sa te intreb ce parere ai de "coacerea" la soare a painicilor. Deshidrator nu am, iar sa tin cuptorul incins 3 ore parca e prea mult si se face prea cald in casa. Ma gandeam sa profit de soarele de afara. Ce imi sugerezi? Si mai ales.. cum ai face? :)
    Multumesc mult de tot!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carmen, imi cer scuze pentru intarziere, dar am cam neglijat sa raspund, este greseala mea. Da, am uscat si la soare si este ok. Asezi crochetele pe gratarul de la cuptor, le acoperi cu o foaie de copt si le tii la soare cam 3 ore pe o parte si inca vreo 3 ore pe cealalta. Eu asa am facut, dar a trebuit sa le mai pun si a doua zi la soare, nu iesisera crocante. Merge la soare deshidratat legume si fructe, asa facea bunica mea.

      Ștergere
  6. Buna,
    Vreau sa stiu daca "1 cană orz verde eco măcinat" este o pulbere de orz sau despre ce este vorba?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da este pulberea care poate fi cumparata din magazine sau o poti obtine din frunzele verzi uscate si macinate. Frunzele trebuie sa fie tinere.

      Ștergere
  7. Semințele de in și dovleac se gasesc gata măcinate sau le măcinăm noi ? :) Întreb pentru că mă gândesc, la cat de uleioase sunt, mai degrabă merg pisate decât măcinate.
    Oare ar merge, în loc de orz, sa folosesc ovăz ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu macin semintele atunci cand folosesc pulberea. Trebuie sa iasa o faina fina de in pentru a deveni liantul crochetelor.Se pot zdrobi intr-un mojar, dar dureaza cam mult pentru ca este o cantitate considerabila.
      Se poate inlocui fara probleme orzul cu ovazul, nu exista limite.
      Mult succes!

      Ștergere