Dacă
toate cele indicate de Ohsawa le vei respecta vei vedea că devii alt om, mai
calm, va dispărea foamea de carne sau de dulciuri, se reduce stresul şi începi
sa ai un somn minunat, o digestie perfectă, putere de concentrare si vor dispărea
durerile care te-au chinuit.
Adepţii
filosofiei Zen, manifestată printr-o diversitate de practici, afirmă tot mai
des că ceea ce caută ei, este „o formă de armonie”, pe care lumea occidentală pare
în prezent incapabilă sa le-o ofere. Angoasă , stres, devalorizare a e- ului
sunt relele cele mai des citate în broşurile care exaltă meritele unei vieţi
conforme cu principiile zen. Dar practica Zen-ului este accesibilă doar unei
minorităţi reduse, datorită numeroaselor constrângeri implicate. În schimb,
foarte mulţi amatori sunt atraşi de practicarea unor discipline înrudite: yoga, ayurveda, tai-chi, qi qong, shiatsu, etc.
Extrase
din ZEN MACROBIOTIC sau Arta Întineririi
şi a Longevităţii
Autor: GEORGES
OHSAWA ( NYOITI SAKURAZAWA)
Despre
principiile macrobioticii am scris aici
şi
despre Regimurile lui Ohsawa am scris aici
Acum, aşa
cum am promis, îţi voi selecta câteva reţete din cartea scrisă de Oshawa. Am
selectat reţete care sunt uşor de realizat fără ingrediente greu de procurat la
noi.
Vreau să
subliniez că sunt multe reţete (la care am să le păstrez numărul de ordine din
carte) care sunt recomandate ca tratament în diferite afecţiuni. Dacă te
intereseză mai multe reţete, atunci te sfătuiesc să-ţi procuri această carte şi
să o studiezi foarte atent.
Totuşi
vreau să mai adaug ceva. Eu personal nu am adoptat acest stil de viată, zen
macrobiotic, dar, la început de primăvară aplic o dată regimul 7. În rest,
rămân adepta alimentaţie crudifore pentru că îmi place, în primul rând, şi mă
simt foarte bine aşa. Trebuie însă să recunosc că regimul 7 îmi face foarte
bine dacă îl aplic în această perioadă. Dar am să revin cu un alt articol
despre experienţa mea şi ce reţete culinare am adoptat în regimul 7.
Ohsawa
clasifică reţete lui pe „alimente principale” care sunt: orezul, hrişca, grâul
şi meiul, iar în categoria „alimente secundare” sunt alte cereale şi legume.
ALIMENTE PRINCIPALE
OREZUL
1. Orez complet fiert
După ce
speli bine orezul, îl pui la fiert cu 2-3 părţi apă, dar este bine să urmăreşti
fierberea căci este posibil să mai fie nevoie de apă.
Când
începe să clocotească se lasă focul la foarte mic şi se fierbe foarte bine până
bobul este bine fiert. Eu îi mai adaug busuioc pentru parfum şi puţină sare
marină. Ohsawa recomandă chiar, să fierbi foarte bine până se rumeneşte uşor
căci este indicat persoanelor şi bolnavilor cu predominanţă Yin.
2. Orez sakura
Adăugăm
în orez 50-60% sos tamari şi îl
fierbi ca în reţeta de mai sus
3. Orez azuki
Pregăteşti
orezul ca la reţeta 1 şi adaugi la fiert fasole azuki fiartă pe jumătate.
Bun
pentru rinichi şi pancreas
4. Orez gomoko
Amesteci
în orezul fiert 5-10% legume fierte.
5. Orez sahahan 1
Adăugăm
la orezul fiert legume preparate nituké (înăbuşite
în sucul propriu) ca şi în reţeta 4 şi prăjim în ulei vegetal.
6. Orez sahahan 2
Punem
legumele nituké într-o tigaie,
adăugăm orezul fiert şi lăsăm să se înăbuşe împreună. Sărăm uşor.
7. Crochete de orez
Amestecăm
legumele nituké cu orezul fiert şi
adăugam puţină făină integrală. Facem forme de crochete sferice şi prăjim uşor.
8. Găluşte de orez
Înmoaie o
mână în apă şi modelează din orez fiert găluşte pe care le tăvăleşti în susan
10. Găluşte gomoko
Faci
găluşte din orez cu legume nituké.
11. Orez cu susan
Adăugăm
în orezul fiert 10% susan uşor prăjit.
12. Găluşte cu susan
Adaugi în
orezul fiert 20% susan uşor prăjit şi faci găluşte.
13. Găluşte cu orez – azuki
Faci găluşte
cu orez pregătit ca la reţeta 3
14. Găluşte cu alge nori (lăptuca de mare)
Înfăşori găluştele în alge nori prăjite.
16.B Orez complet „kayu:
Fierbi orezul
cu 5-7 părţi de apă şi cu sare. Această mâncare este excelentă pentru bolnavii
fără poftă de mâncare.
17. Orez rulat în alge nori (lăptuca de
mare)
Prăjeşti
algele nori. Răstorni peste ele orez ce circa 2cm grosime şi legume nituké şi rulezi. Se taie în felii de 2-3 cm grosime.
21. Cuş cuş de orez
Fierbi
orezul ca de obicei şi îi adaugi năut şi ceapă.
HIŞCĂ
25. Kaşa
Prăjim
uşor o ceaşcă de hrişcă într-o linguriţă de ulei, adăugăm două ceşti de apă şi
puţină sare. Se fierbe încet la flacără mică. Se serveşte cu legume nituké, cu cremă miso
ALIMENTE SECUNDARE
NITUKÉ
În
general, un nituké este un fel de
mâncare din legume înăbuşite în ulei vegetal. El trebuie gătit scăzut, nici un
altfel de legume, gătite cu mai multă zeamă, nu poate purta acest nume.
52. Nituké de morcovi
Tăiem
mărunt, în lung, doi morcovi şi îi înăbuşim într-o lingură de ulei. Adăugăm
seminţe de susan prăjite uşor. Se sărează căci orice nituké trebuie să fie puţin sărat. Este foarte bun în caz de
cecitate nocturnă.
54. „Kinpira”
Tăiem
rădăcini de brusture şi de morcovi, în proporţie de 3 la 1. înăbuşim rădăcinile
de bardan până se înmoaie bine,
adăugăm morcovii şi fierbem în puţină apă. Sărăm şi adăugăm sos de soia. Se
recomandă în caz de anemie, oboseală, slăbiciune, în boli de piele,
conjuctivite.
55. Nituké
de ceapă
Tocăm mai
multe cepe şi le înăbuşim în ulei. Sărăm, adăugăm puţin sos de soia. Este bun
în caz de reumatism
Aici mă
opresc, dar vreau să-ti spun că în carte sunt foarte multe reţete de creme,
pateuri, supe şi desert, chiar şi băuturi nealcoolice şi ceaiuri.
Am tinut si eu 5 zile si ma simt super. Am gandirea libera, sunt mult mai optimistica, sunt foarte multumita de ceea ce am facut.
RăspundețiȘtergere...si foarte incoerenta...si cu neuronii varza, daca numai dupa 5 zile scrii ''optimistica''... :)))
Ștergere