sâmbătă, 16 februarie 2013

Regimurile lui Ohsawa_ reţete




Dacă toate cele indicate de Ohsawa le vei respecta vei vedea că devii alt om, mai calm, va dispărea foamea de carne sau de dulciuri, se reduce stresul şi începi sa ai un somn minunat, o digestie perfectă, putere de concentrare si vor dispărea durerile care te-au chinuit.
Adepţii filosofiei Zen, manifestată printr-o diversitate de practici, afirmă tot mai des că ceea ce caută ei, este „o formă de armonie”, pe care lumea occidentală pare în prezent incapabilă sa le-o ofere. Angoasă , stres, devalorizare a e- ului sunt relele cele mai des citate în broşurile care exaltă meritele unei vieţi conforme cu principiile zen. Dar practica Zen-ului este accesibilă doar unei minorităţi reduse, datorită numeroaselor constrângeri implicate. În schimb, foarte mulţi amatori sunt atraşi de practicarea unor discipline înrudite: yoga, ayurveda, tai-chi, qi qong, shiatsu, etc.
 


Extrase din ZEN MACROBIOTIC sau Arta Întineririi şi a Longevităţii
 Autor: GEORGES OHSAWA ( NYOITI SAKURAZAWA)


Despre principiile macrobioticii am scris   aici
şi despre Regimurile lui Ohsawa am scris aici

Acum, aşa cum am promis, îţi voi selecta câteva reţete din cartea scrisă de Oshawa. Am selectat reţete care sunt uşor de realizat fără ingrediente greu de procurat la noi.
Vreau să subliniez că sunt multe reţete (la care am să le păstrez numărul de ordine din carte) care sunt recomandate ca tratament în diferite afecţiuni. Dacă te intereseză mai multe reţete, atunci te sfătuiesc să-ţi procuri această carte şi să o studiezi foarte atent.

Totuşi vreau să mai adaug ceva. Eu personal nu am adoptat acest stil de viată, zen macrobiotic, dar, la început de primăvară aplic o dată regimul 7. În rest, rămân adepta alimentaţie crudifore pentru că îmi place, în primul rând, şi mă simt foarte bine aşa. Trebuie însă să recunosc că regimul 7 îmi face foarte bine dacă îl aplic în această perioadă. Dar am să revin cu un alt articol despre experienţa mea şi ce reţete culinare am adoptat în regimul 7.

Ohsawa clasifică reţete lui pe „alimente principale” care sunt: orezul, hrişca, grâul şi meiul, iar în categoria „alimente secundare” sunt alte cereale şi legume.

ALIMENTE PRINCIPALE

OREZUL

1. Orez complet fiert
După ce speli bine orezul, îl pui la fiert cu 2-3 părţi apă, dar este bine să urmăreşti fierberea căci este posibil să mai fie nevoie de apă.
Când începe să clocotească se lasă focul la foarte mic şi se fierbe foarte bine până bobul este bine fiert. Eu îi mai adaug busuioc pentru parfum şi puţină sare marină. Ohsawa recomandă chiar, să fierbi foarte bine până se rumeneşte uşor căci este indicat persoanelor şi bolnavilor cu predominanţă Yin.

2. Orez sakura
Adăugăm în orez 50-60% sos tamari şi îl fierbi ca în reţeta de mai sus


3. Orez azuki
Pregăteşti orezul ca la reţeta 1 şi adaugi la fiert fasole azuki fiartă pe jumătate.
Bun pentru rinichi şi pancreas

4. Orez gomoko
Amesteci în orezul fiert 5-10% legume fierte.

5. Orez sahahan 1
Adăugăm la orezul fiert legume preparate nituké  (înăbuşite în sucul propriu) ca şi în reţeta 4 şi prăjim în ulei vegetal.

6. Orez sahahan 2
Punem legumele nituké într-o tigaie, adăugăm orezul fiert şi lăsăm să se înăbuşe împreună. Sărăm uşor.

7. Crochete de orez
Amestecăm legumele nituké cu orezul fiert şi adăugam puţină făină integrală. Facem forme de crochete sferice şi prăjim uşor.

8. Găluşte de orez
Înmoaie o mână în apă şi modelează din orez fiert găluşte pe care le tăvăleşti în susan

10. Găluşte gomoko
Faci găluşte din orez cu legume nituké.

11. Orez cu susan
Adăugăm în orezul fiert 10% susan uşor prăjit.

12. Găluşte cu susan
Adaugi în orezul fiert 20% susan uşor prăjit şi faci găluşte.

13. Găluşte cu orez – azuki
Faci găluşte cu orez pregătit ca la reţeta 3

14. Găluşte cu alge nori (lăptuca de mare)
 Înfăşori găluştele în alge nori prăjite.

16.B Orez complet „kayu:
Fierbi orezul cu 5-7 părţi de apă şi cu sare. Această mâncare este excelentă pentru bolnavii fără poftă de mâncare.

17. Orez rulat în alge nori (lăptuca de mare)
Prăjeşti algele nori. Răstorni peste ele orez ce circa 2cm grosime şi legume nituké şi rulezi. Se taie în felii de 2-3 cm grosime.

21. Cuş cuş de orez
Fierbi orezul ca de obicei şi îi adaugi năut şi ceapă.


HIŞCĂ

25. Kaşa
Prăjim uşor o ceaşcă de hrişcă într-o linguriţă de ulei, adăugăm două ceşti de apă şi puţină sare. Se fierbe încet la flacără mică. Se serveşte cu legume nituké, cu cremă miso

ALIMENTE SECUNDARE

NITUKÉ

În general, un nituké este un fel de mâncare din legume înăbuşite în ulei vegetal. El trebuie gătit scăzut, nici un altfel de legume, gătite cu mai multă zeamă, nu poate purta acest nume.

52. Nituké de morcovi
Tăiem mărunt, în lung, doi morcovi şi îi înăbuşim într-o lingură de ulei. Adăugăm seminţe de susan prăjite uşor. Se sărează căci orice nituké trebuie să fie puţin sărat. Este foarte bun în caz de cecitate nocturnă.

54. „Kinpira”
Tăiem rădăcini de brusture şi de morcovi, în proporţie de 3 la 1. înăbuşim rădăcinile de bardan până se înmoaie bine, adăugăm morcovii şi fierbem în puţină apă. Sărăm şi adăugăm sos de soia. Se recomandă în caz de anemie, oboseală, slăbiciune, în boli de piele, conjuctivite.

55. Nituké de ceapă
Tocăm mai multe cepe şi le înăbuşim în ulei. Sărăm, adăugăm puţin sos de soia. Este bun în caz de reumatism

Aici mă opresc, dar vreau să-ti spun că în carte sunt foarte multe reţete de creme, pateuri, supe şi desert, chiar şi băuturi nealcoolice şi ceaiuri.

Tot în această carte vei găsi şi regimurile adecvate pentru diferite afecţiuni, urmate de reţete pe care el le prescrie în carte.



 

2 comentarii:

  1. Am tinut si eu 5 zile si ma simt super. Am gandirea libera, sunt mult mai optimistica, sunt foarte multumita de ceea ce am facut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...si foarte incoerenta...si cu neuronii varza, daca numai dupa 5 zile scrii ''optimistica''... :)))

      Ștergere