Un prânz
cu salate, aşa am avut preponderent în această iarnă.
Şi cum am
încercat să diversific pe cât am putut, am încercat şi cartoful dulce care m-a
vrăjit.
Chiar
dacă primăvara nu a sosit încă, aici parfumul şi culoarea s-au logodit cu mare
fast. Nu am crezut că poate fi atât de
fin şi delicat acest cartof, poate în aparenţă banal. Greşeală mare să gândeşti
aşa, căci, acum te răsfaţă şi alintă cu savoarea unei clipe de neuitat.
Iată
câteva informaţii despre el.
Cartoful
dulce este un superaliment, uitat din păcate.
Conţine
betacaroten, vitamina C şi magan. Toate acestea le găsim într-o sută de grame
de cartof dulce.
Conţine,
de asemenea, cupru, fibre alimentare,
vitamina B6, fier şi potasiu. La suta de grame, cartoful dulce mai conţine
20gr. Carbohidraţi, 1,6 grame proteine şi 0,1 grame grăsimi.
Proteinele din compoziţia cartofului dulce au proprietăţi antioxidante importante. Vitaminele A si C au calităţi antiinflamatorii, reducând crizele de astm ori durerile provocate de diferitele forme de reumatism.
Vitamina B, bine reprezentată în această legumă, reduce riscurile atacurilor de inimă, iar potasiul din compoziţie contribuie la menţinerea echilibrului electrolitic fluid şi funcţia cardiacă normală. Fumătorilor sau persoanelor care trăiesc într-un mediu în care se fumează fără jenă li se recomandă un regim bogat în alimente care să conţină vitamina A, cartoful dulce numărându-se printre acestea.
Vitamina C împreună cu fierul şi alţi nutrienţi ajută la vindecarea rapidă a bronşitei. Cartoful dulce are efect calmant asupra stomacului şi intestinelor şi ajută la tratarea ulcerului gastric. Consumul de cartof dulce previne constipaţia şi reduce eventualele inflamaţii.
Nutriţioniştii
susţin că varianta dulce a cartofului este mult mai sănătoasă şi mai săracă în
calorii
şi dacă am reuşit să-ţi atrag atenţia, uite cum am făcut eu o salată crudă, un adevărat deliciu.
şi dacă am reuşit să-ţi atrag atenţia, uite cum am făcut eu o salată crudă, un adevărat deliciu.
Ingrediente
1 cartof
dulce de mărime mică
1 morcov
mărar
germeni de lucernă
3-4 fire
ceapă verde
suc de
lămâie după gust
4-5
măsline eco
maioneza
2 linguri
seminţe de floarea soarelui
½ cană
caju
4-5
linguri unei presat la rece din floarea soarelui
suc de
lămâie după gust
sare,
cimbru, oregano
Curăţă
de coajă cartoful şi morcovul şi le
mărunţeşte pe răzătoare. Toacă mărunt ceapa şi mărarul şi amestecă-le împreună
cu cartoful, morcovul, sucul de lămâie. Eu am stors ½ de lămâie din care am pus
jumătate în salată si cealaltă jumătate în maioneză.
Adaugă
maioneza şi amestecă bine, condimentează cu cimbru şi oregano. Sărează după
gust şi adaugă germenii de lucernă. Poţi
să suplimentezi cu măsline dacă îţi plac.
Dulce şi
pictat cu fast de portocală, cartoful se combină cu delicateţe cu restul
ingredientelor aducând în final, senzaţia clipelor de alint de mult visate.
Tandru şi ferm, vioi şi delicat, toate acestea sunt aici, în acest amestec
colorat, amestec parfumat cu dorinţe spiralate de primăvară închipuită.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu