marți, 14 aprilie 2020

Cozonac vegan cu nucă si maia oparita


Cât de frumoase, pline de farmec şi mister sunt sărbătorile de Paşte! Acel „ceva” încărcat de smerenie, iubire şi pace îmi invadează sângele ce mi se împrăştie în fiecare fibră.
Se poate sarbatori vegan, fara sa pui in farfurie suferinta si durere.
De aceea am ales sa fac cozonac si pasca vegana, in rest doar salate verzi si alte mancaruri vegane usoare.
Nu am experimentat in ultimii ani prea mult in a face cozonac vegan, dar l-am adaptat pe cel care-l faceam acum 12 ani cu lapte si oua. Si mi-a reusit.
Deci ai nevoie de:

            aluat:
1 kg făină albă cu „000”
40gr. Malai   (nu grisat)
300 gr lapte vegetal (eu prepar laptele de aici)
½ cana iaurt vegetal (optional sau smantana vegetala sau tot lapte vegetal)
60gr drojdie proaspătă
300gr zahăr de cocos
1 lingura curcuma (pentru culoare)
200ml ulei de masline sau de cocos sau unt de cacao
50gr. stafide
coaja rasă de la o portocală şi o lămâie
1 praf de sare fara iod

umplutura :
½ cana lapte vegetal
1 cana curmale fara samburi
2 linguri cacao (sau 4 boabe de cacao macinate)
100gr. miez de nucă măcinat

Eu nu folosesc rom sau vanilie deoarece  nu le agreez. Prefer mirosul proaspat de lamaie si portocala.

Glazura:
2 linguri lapte
1 lingura ulei de masline
½ lingurita curcuma
1 lingurita zahar de cocos


Preparare:
            aluatul:
Pregateste toate ingredientele de cu seară (mai puţin laptele) lasandu-le pe masa din bucătărie.
A doua zi, când eşti hotărât să te apuci de treabă,  să ai în bucătărie o temperatură potrivită (cam 22°C).
Într-un bol mai mare  cerne făina.
Într-o crăticioară pune pe ½ cană lapte şi-l fierbe la foc mic. După ce a dat în clocot, stinge focul şi adaugă în ploaie 2 linguri din făina cernuta. Amestecă bine cu telul ca să nu se facă cocoloaşe, după care lasă la răcit.
Separat, sfărâmă drojdia într-un castronel, adaugă 3 linguriţe de zahăr şi amestecă bine; după câteva secunde drojdia se va lichefia. Dacă maiaua opărită s-a răcit  (să nu fie fierbinte ci călduţă), amestecă bine cu drojdia lichidă, presară puţină făină deasupra, acopera cu un servet şi lasă la cald să crească.

Într-un bol înmoaie stafidele cu puţin lapte.
Încălzeşte laptele ramas în care răstorni zahărul şi-l amesteci până ce se topeste. Laşi să se răcească  laptele (sa nu fie prea fierbinte) şi-i adaugi coaja de la o lămâie şi o portocală. Încălzeşti puţin  uleiul/untul de cacao pana se lichefiaza.
După ce ai pregătit toate acestea trebuie să frămânţi aluatul bine.  Daca ai robot , poti framanta aluatul cu paleta de aluat. Amesteca intr-un bol faina, curcuma si malaiul.  Răstoarnă peste făină iaurtul/ smantana si cam 3/4 din lapte, maiaua şi stafidele. Frământă bine până ce s-au amestecat bine toate acestea.
Cât timp frămânţi aluatul adaugi puţin câte puţin uleiul uşor încălzit. Amesteci bine ingredientele. Acum vezi care este consistenta aluatului. Nu trebuie sa fie prea tare, asa cum este cel de paine. Ca sa iasa pufos este bine ca sa aibe o consistenta mai moale. Daca este nevoie mai adaugi lapte.
Lasi la framanta cam 20-30 de minute. Daca nu ai robot, dar ai masina de facut paine, poti framanta aluatul la programul de framantare.
După ce ai terminat de frământat, presară puţină făină deasupra, acoperă cu un prosop, şi lasă la crescut la o temperatură normală, nu mai mult de 22°C.
Cât timp aluatul este lăsat să crească, este bine să pregăteşti umplutura:



umplutura:
Primul pas este pregatirea miezului de nuca. Il pui intr-o cratita pe foc si-l tii foarte putin, pana cand se incalzesc mai tare nucile. Sa nu le arzi sa nu le coci. Le lasi la racit dupa care le toci marunt la robot cu cutitul S, sau la masina de tocat.
Intr-o craticioara hidratezi curmalele cam 4-5 ore, dupa care le mixezi impreuna cu cacaua si le pui pe foc. Cand este destul de fierbinte  rastorni laptele in bolul cu nucile tocate si amesteci bine. Adaugi coaja rasa de lamaie si portocala. Crema rezultata trebuie sa fie destul de consistenta sa poata fi intinsa usot cu o spatula, dar sa nu curga.

Dupa ce  aluatul şi-a dublat  volumul se poate prelucra.
Pregăteşti tăvile în care vrei să coci cozonacul: tăvi speciale, dreptunghiulare sau tăvi rotunde. Le ţii la temperatura camerei, le ungi cu ulei şi tapetezi cu griş.
Pe o planşetă presari făină, iei din aluat cam cât cuprinzi cu ambele palme, şi întinzi cu sucitorul o foaie de 2cm grosime. Întinzi pe suprafaţa foii din umplutura cu nuci, rulezi şi aşezi cu grijă în tavă.
Poţi să faci trei suluri umplute cu nuci pe care  le împleteşti, sau să coci într-o tavă rotundă sau in cea de guguluf. Eu in cea de guguluf am copt si mi-a iesit un coznoac coronita.
Ungi aluatul cu o glazură , atât pentru culoare cât şi pentru gust:
Într-un bol amesteci bine 2 linguri de lapte, 1 lingura ulei de masline,  ½  lingurita curcuma si 1 lingurita zahar de cocos. Unge cozonacul din tavă cu acest dressing, presară seminţe de mac si putin zahar de cocos.

Incalzesti cuptorul la   170°C, mediu pe gaze. Nu este bine să forţezi aluatul de cozonac, să nu-l supui unor şocuri de căldură şi de creştere. Aluatul isi va mari volumul, dar sa nu-l lasi prea mult la crescut deoarece exista riscul de a se "lasa" in timpul coacerii. 30 de minute ar fi de ajuns pentru a creste la temperatura de 22-23 de grade.  
Dupa acest timp il poti pune la cuptor.
Primele 15 minute de copt  să tii cuptorul la o temperatură mai mare, (cam 200°C- spre mare la gaze) şi  să nu deschizi uşa la cuptor. După aceste 15 minute, programează cuptorul la 170°C (spre mic la gaze) şi coace încă 40-45 minute. Sa il verifici la 40 de minute. Faci proba "scobitorii": infingi scobitoarea in cozonac si daca aceasta este curata si nu  are urme de aluat atunci este copt si poti sa-l scoti din cuptor.

lasă cozonacul  să se răcească în tavă, dupa care il poti rasturna pe un servet din bumbac.  Dacă ai mai multe tăvi de copt,  lasa cozonacul cozonacul in tava si-l acopera cu un stergar. Se păstrează mai bine aşa, nu se usuca. Daca ai  nevoie de tava, atunci rastoarna cozonacul pe o parte pe un suport din lemn acoperit cu un prosop, apoi il acoperi cu un alt prosop. Cand se raceste aseaza-l in pozitia normala, astfel nu se lasa cozonacul cand este cald, mai ales daca are multa umplutura care este mai grea.

Cozonacul si pasca reprezintă pentru mine legătura cu sărbătorile si tainele  Învierii. Invierea este simbolul puritatii si a vietii, si viata inseamna Viata tuturor fiintelor pe care Creatorul le-a lasat sa vietuiasca in armonie.

Deci ce pot sa spun? GO VEGAN! Si iubeste-l pe Isus si toata creatia Marelui Creator.


Maine am sa-ti povestesc cum am facut pasca vegana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu