miercuri, 1 aprilie 2020

Crochete cu morcovi in loc de paine


In aceste zile atat de tulburi, cu izolare la domiciliu, cu multe alimente lipsa de pe piata, este bine sa incercam sa ne preparam singuri mancarea. Este mai sigur, igienic si, de ce nu, mai sanatos.

Am sa-ti povestesc despre niste crochete care pot inlocui painea, sunt mult mai satioase si pot fi pastrate mai mult timp decat painea. Sunt crocante, nu necesita drojdie sau maia si, te asigur, pot fi consumate cu pateuri, supe, mancaruri, salate, sosuri.
Si, foarte important: nu ingrasa asa cum face painea, mai ales ca, acum, nu prea facem miscare nici cata faceam in zilele bune.

Am incercat doua variante de coacere: una raw cu uscare la temperatura de 55°C si a doua  la 170°C. Ambele sunt delicioase, eu personal nu am gasit vreo diferenta.

Pentru preparare ai nevoie de:

1 cana faina de orez
½ cana faina de naut
¼ cana faina de tapioca (sau tapioca rasnita)
½ cana morcov ras marunt
2 linguri ulei de cocos (sau ulei de masline)
un varf praf de ghimbir
1 lingurita praf de usturoi sau fulgi (optional)
sare
apa plata

Pentru inceput amesteca fainurile, fulgii de usturoi, sarea si ghimbirul.
Adauga putin cate putin apa plata pana obtii un aluat destul de compact ca o plastelina. Faina de orez si tapioca ar trebui sa lege destul de bine aluatul, el devenind plastic si usor de modelat.
Adauga morcovul ras treptat odata cu apa pentru ca asa poti vedea consistenta  compozitiei si, astfel, nu risti sa devina prea moale. La final, amesteci cu uleiul.
Pe o folie aliementara intanzi o foaie destul de subtire, cam 4-5mm si o tai  in ce forme doresti.

Pentru deshidratat  la maxim 55°C este bine sa folosesti deshidrator daca ai, daca nu, le poti deshidrata in cuptor la temperatura minima: daca este pe gaze, lasa usa unsor intredeschisa, daca este electric il programezi la 55°C. Se tine la cuptor cam 3 ore, dar este bine sa verifici. Ideea este sa nu fie umezi ca nu vor deveni crocanti si risti sa mucegaiasca daca ii tii mai multe zile. Pentru pastrare este ideal sa-i depozitezi intr-o cutie de carton si hartie de copt, la un loc racoros si, mai ales, uscat, fara umiditate ridicata.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu