Pâinea
noastră cea de toate zilele…. frumoasă expunere, dar atât de nesănătoasă… însă
ca parabolă este dumnezeiască.
Şi totuşi,
corpul are nevoie şi de alţi nutrienţi pe lângă multitudinea de legume şi
fructe care ne încântă mesele. Sunt multe reţete de crochete/ pâinici raw, şi
te asigur că ai de unde alege.
Şi eu, la
rândul meu, am încercat multe cominaţii, unele au fost minunate altele, mmm, au
ajuns la găleata de gunoi. Şi uite aşa am învăţat, încetul cu încetul, să fac
combinaţii care să-mi încânte clipele.
Despre una
din ele am să-ţi povestesc acum, o reţetă de crochete care, vară fiind, mi-au
încântat mesele cu parfum de pătrunjel şi tahon verde, dragostea mea.
Ingrediente
250 gr.
seminţe de in măcinate
150 gr. seminţe
floarea soarelui măcinate
1 cană
hrişcă bio hidratată 12 ore
1 ardei
gras galben românesc_ am subliniat românesc
pentru că al nostru are gust adevărat de ardei
1 roşie
mijlocie foarte coaptă
3-4 linguri
ulei presat la rece din floarea soarelui
1 mână
frunze de tarhon proaspăt
3-4
fire frunze de pătrunjel
apă, sare
preparare
Macină
seminţele în râşniţa de cafea până obţii
făină, apoi le răstoarnă într-un bol.
Roşia, ardeiul
şi seminţele de hrişcă hdidratate le mixezi până obţii o cremă şi le adaugi
făinurilor.
Mărunţeşte
frunzele de tarhon şi pătrunjel şi amestecă-le cu ingredientele din bol.
Mai adaugă
puţină apă, uleiul şi sarea (opţional)
până ce obţii un aluat ca o plastilină. Când frămânţi aluatul poţi pune
câte puţină apă ca să nu iasă prea moale căci este mai dificil de deshidratat. Lasă
aluatul la „odihnă” cam ½ oră.
Întinde pe
masă o folie alimentară şi aşează pe ea aluatul, iar deasupra o altă folie
alimentară. Întinde cu sucitorul o foaie de 1 cm grosime sau chiar mai
puţin, apoi taie cu cuţitul de biscuiţi forme dreptunghiulare de 4x5cm, sau
poţi folosi forme de biscuiţi.
Aşează-le
pe grătarul de la aragaz şi usucă-le la soare. Le ţii pe o parte cam 3 ore şi
le întorci pentru înca 3 ore , iar dacă nu ai această posibilitate atunci le
poţi usca în deshidrator cam 3-4 ore la temperatura de 40-42 grade C.
Acum,
când este foarte cald este bine să le
păstrezi în pungi de hârtie la rece, de preferat în frigider.
Sunt foarte
bune pentru toate visele tale culinare:
pateuri, salate, supe şi multe altele.
Găseşti în ele, în aceste micuţe crochete, parfum
unic de tarhon amărui, dulceaţa roşiilor pârguite pe meleagurile noastre şi mângâierea
alintată a seminţelor ce se grăbesc să-ţi dăruiască vise de lanuri întinse
răsfăţate de soare.
Nu mai mai satur de ele! ;-) Crochete de orice fel, sunt minunate cand le faci tu si vezi ca de fiecare data ies din ce in ce mai buneee! O sa incerc si eu reteta asta, multumesc!
RăspundețiȘtergereAi perfecta dreptate Cristina.
RăspundețiȘtergereSunt o adevarata incantare crochetele, mai ales ca poti face multe combinatii.
Cand sunt pe drum, in geanta am totdeauna cate 3-4 crochete care-mi tin de foame caci sunt foarte satioase.