Salut!
Când am
scris numele reţetei m-a bufnit râsul, şi acest fapt este semn bun pentru că
buna dispoziţie înseamnă sănătate.
De am
râs? M-am gândit la expresia românească „mănânci ciuperci” şi mă distram încercând
să dezleg misterul. Ştiu că umorul nostru este inegalabil, dar tot nu am reuşit
să asimilez cu ceva această expresie, doar dacă se referă la halucinaţia ce-o
manifeşti după ce mănânci anumite ciuperci; ei bine, în acest caz nu se pune,
căci sunt cele mai domestice ciuperci din lume: champignon.
Ciupercile
reprezintă pentru mine un aliment de bază şi-mi plac foarte mult. Dacă în
această vară am cam uitat de existenţa lor, acum chiar mi se făcu dor de ele.
De fapt, nu am uitat de ele, dar grădina şi piaţa au fost atât de pline cu
bogăţii de sezon încât abia de-am reuşit să mănânc din toate câte puţin.
Mi-am
adus aminte de acea tocăniţă gătită la foc, tocăniţă ce o agream ceva mai mult
decât alte mâncăruri cu ciuperci, şi am adaptat-o la gustul meu raw.
Ingrediente
5-6
ciuperci champignon
1 morcov
mijlociu
1 roşie
coaptă
2-3
linguri de suc de lămâie
cimbru
busuioc
frunze
pătrunjel
3-4
linguri ulei presat la rece din floarea soarelui
Sare (nu
iodată)
crema
½ cană caju hidratat 4-5 ore
1 roşie
foarte coaptă şi zemoasă
2-3 căţei
de usturoi
2 linguri
ulei presat la rece din floarea soarelui
2-3
frunze de busuioc
Prepararea
este cât se poate de simplă. Pentru început este bine să macerezi puţin
ciupercile. Puţin înseamnă cam 15 minute cât durează să faci restul. Nu-mi plac
ciupercile moi de la macerare îndelungată căci seamănă cu cele preparate la foc,
ci ele trebuie să rămână ferme şi albe.
Tai felii ciupercile şi le stropeşti cu sucul de lămâie şi uleiul şi le
condimentezi cu busuioc şi cimbru. Sărează după gust.
Cât stau
ciupercile la macerat hai să preparăm crema de caju.
Poţi
folosi un blender de mână vertical, căci va ieşi o cremă foarte fină.
Deci,
mixează toate ingredientele până se obţine o crema foarte fină. Eu nu prea
folosesc blenderul mare că este mai greoi, dar te asigur că blenderul vertical
este eficient şi vei fi mulţumit de el.
Rade pe
razătoare morcovul şi-l amestecă cu ciupercile, după care le aşezi în farfurie,
adaugi crema şi gata.
Nu sunt
prea multe de spus, căci, odată ce-am gustat, tihna unei după amiezi visate mă
cuprinse. Nu-mi doream decât un strop de încântare şi ele, cuminţile ciuperci,
mi-au oferit dulci clipe de răsfăţ, aşa cum numai ele ştiu s-o facă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu