Anul
acesta a fost bogat cu pere. Părul de la Moşie a fost plin de flori în
primăvară, semn că vor rodi multe fructe. Şi aşa a fost! La sfârşitul lui
august grădina era plină de pere. Sunt
atât de dulci şi parfumate cum greu poţi gândi despre ele când le vezi cât de
micuţe sunt.
Am avut
mult de lucru, am preparat marmeladă, compot şi prăjiturele. Prăjiturele raw….
Ingrediente
Blat
1 cană
caju
½ cană
migdale
½ cană
nuci autohtone
20
curmale
½ cană
alune de pădure
½ _100ml cană
sirop de coacăze (sau alt îndulcitor)
1 lingură
tărâţe psyllium
Crema
2 banane
foarte coapte
1/2kg
pere dulci
1 lingură
praf roşcove
1 lingură
tărâţe psyllium
½ cană
nuci autohtone
½ _100ml
cană sirop coacăze (sau alt îndulcitor)
Pune
nucile pentru blat la hidratat, dar nucile autohtone să le hidratezi separat de
celelalte pentru că trebuie să mai schimbi apa . Hidratarea nucilor autohtone
este bine sa fie de 10-12 ore pentru a putea schimba apa de mai multe ori
pentru că are mult iod.
Hidratează
şi curmalele cam 3-4 ore.
După
hidratare, răstoarnă nucile şi curmalele
într-un blender, mixează puţin şi adaugă siropul. Mai mixează până obţii o
cremă. La final, adaugă tărâţea de
psyllium şi mai amestecă până la omogenizare.
Unge o
tavă cu puţin unt de cacao sau ulei şi
întinde cu o spatulă crema obţinută pentru blat. Este bine s-o aşezi în tavă
imediat ce ai amestecat toate ingredientele pentru că tărâţea se umflă repede
şi se întinde mai greu.
Crema
Hidratează
nucile la fel ca cele pentru blat.
Mixează
într-un blender bananele curăţate de coajă, perele curăţate de cotor,
nucile şi siropul. Răstoarnă într-un bol
compoziţia rezultată şi-i adaugă praful de roşcove şi tărâţea de psyllium.
Praful de roşcove sau karob, înlocuieşte cacao cu brio, fiind mult mai
sănătoasă şi chiar mai parfumată.
Întinde
pe blat crema de fructe după care las-o 2-3 ore la rece.
Ornează
atunci când mănânci .
Este o
prăjitură simplă şi nu te vrăjeşte cu frumuseţea sa, dar, precum Cenuşăreasa,
îţi va dărui surprize de neuitat, căci perele, alintate aici de cuminţile
banane, aduc parfum unic şi dulce care te cucereşte şi te vrăjeşte. Simţi
zvâcnirea verii dulce şi alintată ce
tocmai a plecat, simţi melancolia toamnei, duioasă şi tihnită ce te cuprinde şi
nu vei regreta alegerea.
Suna si arata delicios!!! Ce pacat ca n-am gasit aseara caju...acu imi pare si mai rau...dar gasesc eu cat de curand, pana am am si pere din gradina, singurele fructe de care ma bucur din minuscula gradina proprie, din pacate...
RăspundețiȘtergerePerele rezista mai mult intr-o camara racoroasa, asa ca mai este timp. Eu imi fac provizii de caju pentru ca il folosesc in multe retete. Si perele din gradina proprie sunt cele mai delicioase. Stiu asta pentru ca si eu am un par in gradina. Pacat ca nu tin peste iarna.
Ștergere