Caisele ,
prunus armeniaca, sunt originare din
Asia Centrală şi cunoscute în China de cel puţin 2.000 de ani. Au fost aduse în Europa de către Roman Luculus, după campania sa din Orient,
pentru a le creşte în grădinile sale luxuriante. Au devenit populare ca
delicatesă şi ca medicament pentru durerile de urechi, infecţii nazale şi
hemoroizi. Caisele au fost aduse în
Anglia în sec. al. XVI-lea , fiind folosite ca laxative.
Despre
caisa dulce şi aromată se spune că şi-ar fi câştigat deja un loc în Grădina
Raiului, prin frumuseţea sa. Este un bogat aliment în substanţe nutritive cu
multe vitamine antioxidante A,B şi C şi minerale precum calciu, magneziu,
potasiu şi fier (conţinutul de fier este mai mare la caisele uscate; vitamina C
acţionează favorizând absorbţia fierului). Fiind uşor digerabile, băuturile de
caise sunt foarte bune, mai ales pentru cei slăbiţi fizic sau mintal, anemici
sau aflaţi în recuperare după o boală sau o perioadă de stres. Calciul,
magneziul şi potasiul sunt esenţiale pentru funcţionarea normală a nervilor şi
sistemului muscular, sprijinind organismul în perioadele de stres.
Fiind
bogate în fibre, caisele sunt sărace în
calorii, aşa încât sunt bune pentru cei atenţi la greutate. Băuturile cu conţinut
de caise au un minunat efect calmant asupra tubului digestiv, diminuând
iritaţia, dar stimulând digestia şi ajutând la absorbţia elementelor nutritive.
Caisele
pot cauza reacţii alergice la unele persoane căci conţin salicilaţi. Sulful
folosit la conservarea caiselor uscate poate, de asemenea, cauza reacţii
alergice, aşa că este de preferat să cumperi caise uscate netratate cu sulf,
sau congelate.
Proprietăţi medicinale
▀ Prin
prevenirea şi calmarea constipaţiei, caisele ajută la protejarea împotriva
bolilor intestinale, printre care şi diverticulita.
▀
Vitaminele antioxidante A şi C previn afecţiunile cauzate de radicalii liberi
şi ajută la prevenirea apariţiei bolilor cardiace şi arteriale. Acestea
acţionează şi în încetinirea procesului de îmbătrânire şi împiedică instalarea
bolilor degenerative, cum ar fi artritele.
▀ S-a
demonstrat că beta-carotenul din caise protejează împotriva cancerului pulmonar
şi de pancreas, de piele şi laringe sau alte tipuri de cancer asociate cu
fumatul.
▀ Prin faptul
că hrăneşte sistemul nervos cu elemente nutritive, caisele pot îmbunătăţi
rezistenţa la stres şi pot fi folosite ca remediu contra anxietăţii, a stărilor
tensionate, depresiei şi insomniei.
▀
Efectele hrănitoare şi revigorante, pe care le au în organism, fac din caise un
aliment excelent pentru cei care se simt obosiţi, extenuaţi şi pentru cei care
au nevoie de alimente cu absorbţie uşoară, cum ar fi femeile gravide, copii şi
bătrânii.
▀
REFERINTE
Băutură pentru slăbit: Mere şi caise
Tonic chinezesc din caise şi grapefruit
Sursa:
Anne McIntyre_ Băuturi vindecătoare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu