marți, 14 mai 2013

Supă raw din roşii cu crochete din ciuperci


Supele creme sunt consistente şi, cel puţin pentru mine, reprezintă un prânz delicios. De altfel, eu consum la o masa un singur fel de mâncare. Aşa m-am obişnuit de foarte mulţi ani şi ar fi pentru mine un adevărat chin digestiv să consum 2-3 feluri la o singură masă.

Ingrediente o porţie

2-3 roşii foarte coapte
½  ardei gras roşu
1 felie ardei iute
4-5 felii de roşii deshidratate
½ cană ciuperci deshidratate/ uscate
1 lingură seminţe de cânepă decorticate
1 morcov micuţ
1 lingură ulei de seminţe de struguri
2-3 fire de mărar



Preparare
Dacă este o perioadă în care pieţele nu au roşii autohtone culese din grădini , adică, iarna, primăvara, atunci eu apelez la congelator. Toamna îmi fac provizii cu roşii şi le congelez întregi în pungi, pe porţii. Şi uite aşa, iarna am grădina la mine în congelator.
Cu ciupercile este mai complicat. Eu le usuc (ghebe, hribi…). De fapt, nu eu le usuc, am o mamaie care-mi face acest serviciu. Le usucă pe şiraguri de aţă ca pe mărgele. Sunt delicioase iarna. Dacă nu aia aşa ceva, le mai poţi deshidrata. Şi dacă nici acest lucru nu este posibil, atunci poţi folosi ciupercile congelate. Spun asta că este de preferat să foloseşti ciuperci de pădure: hribi, ghebe, etc. Se găsesc la magazine în pachete de 500 gr. Unele sunt chiar amestecuri de ciuperci, un deliciu.
Deci:
Răstoarnă într-un blender: roşiile, ½ din cantitatea de ciuperci, ardeiul gras şi iute, morcovul, uleiul. Mixează bine până obţii o cremă foarte bine. Dacă ai ciuperci uscate, este bine să le hidratezi cam 2-3 ore şi schimbă măcar o dată apa. Dacă foloseşti ciuperci congelate, le scurgi bine de apă şi le foloseşti ca atare.
După ce ai mixat, adaugă puţină apă călduţă, dacă doreşti o consistenţă mai moale. Eu îi adaug apă căci îmi place mai cremoasă.
Taie restul de ciuperci în cubuleţe sau fâşii şi le adaugă cremei împreună cu seminţele de cânepă şi mărarul tăiat mărunt.
Dacă nu-ţi place ardeiul iute, atunci îl poţi înlocui cu 2 căţei de usturoi pe care îi adaugi în blender şi-i mixezi odată cu crema.


Să nu te aştepţi la o simplă şi banală cremă de roşii…. Nu!
Este un amestec de arome simple, dar unice, gusturi incitante ce ascund tainice chemări de vacanţe însorite. Cremoasă şi delicată, te răsfaţă cu tandreţea zilelor toride ce vor veni.

7 comentarii:

  1. Genial ;) O voi încerca cu plăcere, mulțumim frumos pentru idee

    RăspundețiȘtergere
  2. Superrr, o voi încerca cu plăcere, mulțumim frumos pentru idee ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Este o idee buna pentru cand o sa ajung acasa de la servici. Cred ca o sa folosesc si ardei iute si usturoi, iar in loc de marar o sa pun tarhon. O sa fie la fel de delicios. Multumesc de idee. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Dina, merge excelent cu tarhon. Si eu iubesc tarhonul. Urmatoaea supa va avea tarhon. Pofta buna.

      Ștergere