…miros
reavăn de primăvară. Îl simţi?
Întotdeauna
primăvara mi-a dat fiori de începuturi, m-a ameţit şi fermecat în egală măsură.
De cum
începe verdele să-mi invadeze existenţa, încep să simt că renasc, ca fiecare
particulă din mine se mai naşte odată.
Atunci,
parcă mă cuprinde frenezia şi încep un „tratament” de verde. Ochii mi-i umplu
de verde, plimbându-mă cu plăcere pe faleza Dunării, dar şi în farfurie pun
mult verde.
Şi unde
mergi cu mare plăcere când cauţi verde pentru bucătărie? În piaţă… da, acolo se
simte freamătul primăverii la fel de bine ca şi în pădure.
Uite o
licoare cu mult verde, licoare dată de zei pentru noi, pământenii:
Ingrediente pentru 3 porţii
1 morcov
roşcovan
1
rădăcină de pătrunjel micuţă şi firavă, dar foarte parfumată
1 felie
de ţelină _ aici trebuie să te hotărăşti cât de mare o vrei
3 fire de
ceapă verde fragedă
½ cartof
dulce
1 roşie
buruieni:
frunze de păpădie micuţă
lobodă roşcovană
1 frunză ştevie
o mână urzici fragede
3-4 frunze de măcriş ca să acreşti
puţin borşul
1 fir gros si stufos de leuştean
1 fir pătrunjel verde, sare
Preparare:
Prea
multe nu sunt de spus, doar ca trebuie s-o prepari cu 3-4 ore înainte de masă
dacă o ţii la macerat la temperatura camerei sau 5-6 ore dacă o laşi la frig.
Eu am
preferat temperatura camerei.
Rădăcinoasele
le razi pe răzătoare şi le răstorni într-un bol, de preferat cu capac.
Încălzeşti 3 căni de apă la temperatura de 40 grade şi le răstorni în bol.
Taie
cuburi mici cartoful dulce (sau poţi să-l razi pe răzătoare). Tai cubuleţe roşia şi adaugi în bol.
Mărunţeşte
verdeţurile şi le amestecă în bol cu restul. Urzica o poţi mixa uşor la robot,
cu cuţitul S, sau poţi s-o tai mărunt, însă, mixat în robot te asigur că nu va
pişca, iar parfumul său de pădure foşnitoare se va accentua. Sărează după gust.
Acoperă vasul cu un capac şi-l lasă la macerat cam 3-4 ore la temperatura
camerei, ca să stea la macerat pentru ca toate ingredientele să se îmbrăţişeze şi să se cunoască.
Nu cred
că am întâlnit atâta parfum şi desfătare.
Licoarea aceasta m-a fermecat cu prospeţimea ce –o împrăştia cu dărnicie, şi,
simplitatea ei, nobleţea şi parfumul de grădină înviorată de roua dimineţii
m-au cucerit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu