Acum este
sezonul socatei, băutura minune pentru trup şi suflet.
Dacă despre socata cu
mentă am scris aici, acum am
să-ţi povestesc despre o socată parfumată, simandicoasă şi mofturoasă, dar care
te va alinta şi încânta mai mult decât ai fi crezut.
De câteva
zile sunt la moşie, iar dimineţile îmi sunt parfumate de florile de soc din
faţa porţii. Când mă trezesc, deschid geamul şi ochii îmi sunt mângâiaţi cu
rotocoale de flori de soc, şi-mi dau seama că uliţa a fost binecuvântată.
Îmi
propun să fac o socată cu apa cristalină, curată şi rece de la izvorul care-mi
binecuvântează casa şi mă pregătesc de lucru, însă, la geamul de la bucătărie
zăresc o ramură răzleaţă de la trandafirul căţărător care - mi flanchează uşa
de la bucătărie. Este trandafirul care înfloreşte doar odată pe an, dar îmi
dăruieşte în schimb un parfum unic, care nu poate fi confundat pe lângă cei 60
de trandafiri pe care îi am în grădină. Este trandafirul meu pentru dulceaţă.
Dar despre dulceaţă am să-ţi povestesc altă dată.
Acea
ramură, încărcată de flori mi-a dat ideea unei socate parfumate. Mi-am zis să
încerc.
Deci iată
cum am procedat:
12 flori
mari de soc (să fie deschise dar nu ofilite)
2-3
trandafiri parfumaţi
12-14
curmale
1 cană
stafide
Dacă doreşti să fie mai dulce atunci îţi alegi
un îndulcitor pe care îl adaugi.
Într-un
borcan de sticlă răstoarnă 7-8 de apă, de preferat plată, izvor…
Este bine
ca apa să fie uşor călduţă pentru ca procesul de fermentaţie să fie cât mai
rapid şi scurt.
Adaugă
toate ingredientele enumerate mai sus, leagă gura borcanului cu un ştergar şi
depozitează borcanul la soare.Lasă să înceapă fermentaţia, cam 2-3 zile, sau cât doreşti să „înţepe” la limbă.
După ce a
fermentat, strecoară într-o sită deasă, iar sucul rezultat îl depozitezi la
rece. Curmalele şi stafidele le poţi consuma ca atare căci sunt foarte bune.
Şi dacă
ştiam cum mă încântă socata cu gustul său inconfundabil, acum am aşteptat cu
înfrigurare să se pritocească sucul
acesta de soc.
L-am
lăsat câteva ore la rece pentru a-mi aburi paharul şi am gustat puţin, precum
degustătorii de vinuri rare, am închis ochii şi am aşteptat reacţia trupului
însetat şi a minţii curioase.
Din prima
clipă am simţit îmbrăţişarea tandră a socului cu trandafirul, iar rezultatul a
fost sublim. Un amestec tainic îţi cucereşte trupul parcă şi mai mult însetat,
te învăluie în parfumuri rafinate şi misterioase pe care le întâlneşti doar la
regele trandafir, iar în final, te
încununează cu gustul dulce parfumat al socului, care, îţi demonstrează încă
odată că, oricât de banal pare a fi, este binecuvântat de Divinitate să te
încânte şi să fie iubit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu