Îmi plac
dulciurile, este un viciu de care nu mă pot lăsa.
Am renunţat
la foarte multe, de bună voie, dar la dulciuri nici nu mă gândesc să renunţ,
dar totuşi, mă uit şi la ce combinaţii fac. Şi, trebuie să recunosc, cele mai
bune dulciuri sunt fructele aşa simple.
Am
descoperit avocado de curând şi pot spune că este un ingredient minune pentru
dulciuri. Înlocuieşte untul, de oricare ar fi.
„ Din
punctul de vedere al nivelului de grăsimi, avocado a fost asemănat cu untul,
aproximativ 85% din caloriile unui fruct provenind din grăsimi. Însă, spre
deosebire de unt, care conţine preponderent grăsimi saturate, avocado are în
compoziţie mai ales grăsimi ce sunt reprezentate de fitosteroli
(beta-sitosterol, campesterol, stigmasterol), cu rol esenţial în combaterea
inflamaţiilor din corp. Iar cea de-a treia categorie de grăsimi „bune" din
avocado, acizii oleici, care favorizează absorbţia unor substanţe nutritive din
hrană. De asemenea, aceştia sunt acizi graşi mononesaturaţi, recunoscuţi pentru
efectul de reducere a riscului de boli cardiovasculare.
Fructul avocado are un
conţinut redus de carbohidraţi (doar 19% din calorii provin din glucide) şi, de
asemenea, are un indice glicemic scăzut (modul în care carbohidraţii din
alimente influenţează nivelul de glucoză din sânge). În plus, aproximativ 150
de grame de avocado conţin între 7 şi 8 grame de fibre alimentare, esenţiale
pentru reducerea nivelului glucozei din sânge. Atunci când cumperi avocado,
asigură-te că este copt, adică puţin moale, dar fără puncte maronii sau
crăpături ale cojii. Dacă are gâtul uşor alungit (adică fructul nu este rotund)
înseamnă că fructul a fost lăsat să se coacă în copac şi a fost cules crud,
deci are o concentraţie mai mare de substanţe nutritive. În cazul în care nu
găseşti la magazin avocado copt, cumpără-l crud (verde, tare, fără
„vânătăi") şi ţine-l într-o pungă de hârtie sau în coşul de fructe, la
temperatura camerei, câteva zile. pe măsură ce se coace, coaja se închide la
culoare. Până ce nu se coace, nu pune avocado la frigider, însă după ce a ajuns
la maturitate, îl poţi păstra la frigider timp de o săptămână.” Sursa aici
Un dulce pe
care l-am făcut sunt nişte bomboane foarte de uşor de preparat şi
care au reprezentat o victorie, căci, eu fiind singura în tabăra raw (şi uneori
ajutată şi de copilu’) trebuie să-mi conving musafirii că şi raw se pot prepara
dulciuri rafinate şi sănătoase.
Ingrediente ( 20 bucăţi)
1 avocado
15 curmale
3 linguri
cacao
2 căni nuci
autohtone
1 lingură miere
polifloră
Pentru tăvălit:
1 cană nuci autohtone
2 linguri cacao
Preparare:
Ai grijă să
pui curmalele la înmuiat de cu seară, şi a doua zi treci la treabă!
Macină
nucile, atât cele pentru compoziţie cât şi cele pentru pomădare.
Mixează
curmalele , fără sâmburi, până ce acestea devin o pastă. Mai adaugă, dacă este
cazul, puţină apă în care s-au înmuiat curmalele ca să se poată mixa bine.
Curăţă
avocado şi-l zdrobeşte cu o furculiţă sau spatulă de piure până ce obţii o
pastă.
Răstoarnă
peste avocado nucile măcinate, cacao, pasta de curmale şi mierea.
Nu sunt un
fan arome, chiar şi vanilia obţinută din păstaie, poate doar în creme de
vanilie. În rest las aromele naturale să mă încânte.
Pomădeala o
faci aşa: macini fin nucile şi le amesteci cu 2 linguri cacao bio, dar poţi s-o
înlocuieşti cu praf de roşcove care mie îmi place foarte mult.
Umezeşte
uşor palmele în apă rece şi învârteşte în palme gogoloaie mici din compoziţie,
de mărime dorită, apoi le tăvăleşte în pomădeală.
Cam atât.
Nu este complicat şi rezultatul este uimitor.
Ştii,
atunci când am gustat am crezut că în această mingiucă am adunat cea mai fină
ciocolată, delicată şi rafinată, pufoasă şi alintată. Am închis ochii şi mi-am
înfundat simţurile, cu moleşeala unei plăceri inexplicabile, în parfum de
roşcove ce se unduia în rotocoale spiralate şi adunând plăcerile dulci şi calde
ale unei seri de duminică.
...Un deliciu! Domnul fie laudat si sa traiti vesnic!Pupici!
RăspundețiȘtergerenu-mi prea place avocado , dar cred ca asa merge , o sa incerc !
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Anonim.
RăspundețiȘtergereCoco, nici eu nu sunt un fan infocat avocado, dar il prefer in locul untului, fie el de cacao sau shea. Bomboana a devevit mai untoasa cu avocado si muuuuult mai sanatoasa fara unt.
RăspundețiȘtergeresi eu tot cu dulciurile "ma luptam" acum decand cu cele vegane sunt asa de fericita...
RăspundețiȘtergereFelicitari
Multumesc Marina.
RăspundețiȘtergereDulciurile raman preferatele mele si cand am timp ma mai alint cu cate o prajitura sau bomboana raw.
Ma inspira mult acest blog. Multumesc ca te imparti cu noi.
RăspundețiȘtergereEu iti multumesc Liretta.
RăspundețiȘtergereEste o adevarata placere sa dau ce pot mai departe pentru ca si eu le primesc de la Divinitate. Nimic nu ne apartine, totul este pentru a darui, iar eu incerc pe cat posibil sa fac acest lucru.