marți, 21 august 2012

nucul, regele grădinii şi prieten în farmacie



De câte ori merg la Moşie privesc cu mare dragoste nucul ce mă îmbrăţişează în fiecare zi. Mă copleşeşte cu măreţia sa, cu liniştea aceea a unui mare înţelept, şi, în fiecare an, îmi dăruieşte porţia de frumuseţe şi sănătate. Sănătate, căci, începând din primăvară până în toamnă îmi dăruieşte sănătate şi bucurie.
Am să-ţi povestesc despre efectele sale curative şi, pentru că încă mai este vară, să te poţi aproviziona cu picătura de sănătate dăruită de regele grădinilor. Dacii îl venerau ca arbore magic, ca sursă de hrană şi ca medicament.
In medicina populară românească, nucul are atât de multe utilizări, încât s-ar putea face un mic volum de specialitate cu reţetele medicinale şi magice care au fost culese până acum de etnologi. Se spune că este o curiozitate a lumii botanice, fiind una dintre plantele care nu acceptă nici o surată în preajma sa şi ţine la distanţă toate insectele si dăunătorii. Ei bine, la mine, nucul acceptă gazonul să-i fie covor, şi o scurtă haină, o iederă ce para că se împacă cu el. 
Secretă o cantitate impresionantă de iod, iar fructele sale sunt adevărate bombe energetice, fiind printre alimentele naturale cele mai bogate  in calorii şi, totodată, cele mai complete din punct de vedere nutritiv.
Şi acum voi vorbi despre efectele medicinale ale acestui arbore.
Conţine tanin, acid galic, acid elagic, inozitol, ulei volatil, alfa şi beta hidroiuglonă, iuglonă, vitamina C, flavone şi sub­stanţe minerale.
Nucile au un conţinut bogat de potasiu şi fosfor, magneziu, calciu, zinc, fier şi seleniu, este bogată în acizi graşi omega 3 şi consumul lor poate duce la scăderea colesterolului. Miezul de nuca este recomandat în caz de slăbiciune generală si extenuare.
Nucile sunt foarte bogate în grăsimi mononesaturate, care echilibrează colesterolul, precum şi grăsimi polinesaturate, care previn afecţiunile aparatului circulator. De asemenea, reprezintă o excelentă sursă de proteine, calciu, fosfor, zinc, seleniu, acid folic, vitaminele C si A.
Miezul nucilor conţine apă (3-5%), grăsimi (52,0-77,5%), substanţe proteice (12-25%) din grupa globulelor (de natura celor din lapte şi ouă), săruri minerale (nuca este fructul cel mai bogat în cupru şi zinc), provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotină, colină), vitaminele C, E, F, P, etc, Valoarea energetică a miezului de nucă este de 560-857 (în medie 700) kcal la 100 g miezul deţine 26-60% din greutatea nucii.
Ce se foloseşte de la nuc
Despre nuc (Juglans regia) se poate spune, fără a exagera deloc, că este o adevărată farmacie verde, aproape tot ceea ce produce putând fi folosit in scopuri medicinale:
Cojile verzi care învelesc fructele până la maturitate sunt foarte bogate în iod şi taninuri, având efecte antiinfecţioase, depurative şi stimulatoare ale activităţii tiroidei. Eu am hipertiroidie şi nu am observat nici un efect negativ asupra ei.
Frunzele - se mai pot culege şi acum, cât sunt încă verzi, au proprietăţi hipoglicemiante, diuretice, previn si combat infecţiile tubului digestiv şi cele renale. De preferat ar fi fost să le culegi în lunile  mai- iunie
Fructele (nucile) sunt un medicament-aliment, foarte bogate in vitamina E, ajutand la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, regland pe cale naturala nivelul colesterolului in sange, avand proprietati stimulatoare hormonale, reintineritoare si afrodiziace.
Axul nucii, adica acea pojghita care desparte miezul de nuca in doua, este puternic astringent, are efecte antitusive si antiinfectioase la nivelul cailor respiratorii medii.
Miezul de nuca - un aliment-medicament cu putere calorica la fel de mare ca si carnea, dar mult mai sanatos.
Principii active:
Taninuri, cantităţi mici de ulei volatil, un principiu amar, jugladina şi o oxinaftochinona, juglona, vitamina C, caroten, tirozina, tanin, alcool galic, acod elagic, substanţe minerale.
Acţiune farmaceutică:
Depurativ, astringent, antileucoreic, hipoglicemiant, antieczematos, antiinflamator, antiseptic urinar.

Extractul hidroalcoolic de coji verzi de nucă
Este cel mai activ preparat obţinut din nuc, fiind foarte bogat în iod, flavonoide şi taninuri. Se obţine astfel: se pun într-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de coji verzi de nuca, peste care se adaugă două căni (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat vreme de două săptămâni, într-un loc călduros, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează din acest remediu, de patru ori pe zi, câte o linguriţă diluată în puţină apă.
Decoctul combinat de coji verzi de nucă
Se lasă la macerat 4 linguriţe de coji verzi, mărunţite în prealabil, într-o cană de apă (250 ml) la temperatura camerei, vreme de 8 ore, după care se filtrează. Extractul rezultat se păstrează, iar planta rămasă se fierbe la foc mic, vreme de 5 minute, în încă o cană de apă clocotită, după care se lasă să se răcească şi apoi se strecoară. La sfarşit se combină cele două extracte, rezultând aproximativ jumătate de litru de preparat, care se foloseşte extern sau intern.
Din nucile verzi culese înainte de Sânziene, deci aproximativ pe la mijlocul lunii iunie (nucile trebuie să poată fi înţepate uşor), se poate prepara o tinctură de nuci care curăţă stomacul, ficatul şi sângele şi înlătură hipotonia (lenevia) stomacală şi colita de putrefacţie. Această tinctură este un remediu excelent contra sângelui îngroşat.
Infuzie: Se opăreşte 1 lingură (cu vârf) de frunze de nuc tăiate mărunt cu un litru de apă proaspăt fiartă şi se lasă puţin să stea.

Tonicul din nuci verzi: Aproximativ 20 nuci necoapte se taie în sferturi, se pun într-o sticlă cu gâtul larg, apoi se adaugă 1l de vodca de 40 grade, astfel încât să fie acoperite. Bine astupate, sticla se ţine la soare 2-4 săptămâni, sau la sobă. Lichidul se strecoară şi se îmbuteliază.

Puteţi obţine un lichior de nuci foarte gustos dacă adăugaţi la nucile verzi 2-3 cuişoare, 1 bucată de scorţişoară, 1 baton mic de vanilie şi coaja spalătă, netratată cu substanţe chimice a unei jumătăţi de portocală. 500 grame de zahăr se fierb în 1 litru de apă, se lasă să se răcească şi se toarnă peste tinctura filtrată.
Cataplasma din coji verzi de nucă
O mână de coji verzi uscate şi mărunţite se lasă timp de 1-2 ore să se înmoaie în apă caldă (40-50 de grade Celsius). După trecerea acestui interval de timp se aplică direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon, şi se lasă vreme de 1 ora.

Infuzia combinată de frunze de nuc
Se pun la macerat 3-4 linguri de frunze de nuc mărunţite, în jumătate de litru de apă, vreme de 8-10 ore, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se opăreşte cu încă o jumătate de litru de apă, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. In final, se amestecă cele doua extracte, obţinându-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseste intern.
Extern: Decoct - 15 g frunze la 200 ml apă, se utilizează pentru gargară în stomatite.
Alifie pentru răni: Se macerează 15g frunze mărunţite în 100 ml ulei de floarea soarelui, la temperatura camerei. Dupa 7 zile, vasul în care se află acest amestec se pune pe baia de apă în fierbere si se lasă timp de 3 ore. Se strecoară  lichidul prin tifon sau pânză, i se mai adaugă 15g ceară de albine şi se pune din nou pe baia de apă timp de 30 minute. Se ia de pe foc şi se amestecă până la răcire. Sub forma de comprese, frunzele se folosesc şi în tenuri grase. In scabie şi mătreaţă se fac spălături cu decoct de frunze verzi. Ca apă de gură, se foloseste în stomatite, gingii inflamate, infecţii ale gâtului şi laringelui.
Un decoct concentrat de frunze, adăugat la apa de baie, se utilizează pentru degerături.
In căderea părului, se masează frecvent pielea capului cu decoct de frunze de nuc.
Mod de utilizare:
Infuzie: 250 ml apă clocotită se toarnă peste 1 linguriţă cu vârf de frunze fin tăiate, se infuzează 1/2 minut. Adjuvant pentru baie: 100 g frunze pentru baie: pentru spălături, 1 linguriţă cu vârf de frunze tăiate, la o cană de apă clocotită. Pentru un decoct puternic, se utilizează o cantitate dublă.
Frunza de nuc se recomandă şi pentru combaterea secreţiei excesive a glandelor sudoripare, eczemelor acute, viermilor intestinali şi diareei. Frunzele de nuc se folosesc sub formă de infuzie preparată dintr-o linguriţă cu frunze uscate adăugate la 200 ml de apă clocotită. Zilnic, se consumă 2 căni din acest ceai. Extern, se foloseşte decoctul (fiertura) din 3 linguri de frunze de nuc adăugate la 250 ml de apă. Se fierbe timp de 10 minute, dar se poate prepara şi o infuzie din 4 linguri de frunze la 200 ml de apă clocotită. Cu aceste soluţii, se face gargară sau se inhalează aburi în stări gripale, se spală local eczemele sau se toarnă în apa de baie a copiilor, chiar şi a adulţilor. Unul dintre remediile recomandate de medicii naturişti pentru a combate nervozitatea este şi fiertura din frunze de nuc, unde aproximativ 300 g frunze proaspete se fierb în 5 l de apă. Decoctul este turnat apoi în apa de baie, iar efectul deconectant şi liniştitor apare foarte rapid asupra organismului.
Ceaiul de frunze de nuc este un mijloc eficace în tulburările digestive, deci în constipaţie şi în inapetenţă (lipsa poftei de mâncare), precum şi în curăţirea sângelui. De asemenea, el se întrebuinţează cu bune rezultate în tratamentul diabetului şi contra icterului.
O infuzie din frunze de nuc ca adaos la baie este bună contra scrofulozei şi a rahitismului, contra osteoporozei şi a umflăturilor la os, ca şi a unghiilor purulente de la mâini şi picioare. Spălaţi în caz de eczemă la cap (mai ales la sugari), rofii(coji) şi scabie (râie) locurile respective cu infuzie din frunze verzi de nuc şi veţi vedea curând rezultatul!

Decoctul obţinut din axul nucilor
Se obţine prin fierberea a 3-4 linguriţe de produs vegetal, mărunţit în 300 ml de apă, vreme de 10-15 minute, după care se filtrează. Se administrează îndulcit cu miere, cât mai fierbinte posibil.

Pulberea de frunze de nuc
Se obtine prin măcinare cât mai fină cu raşniţa electrica de cafea. Depozitarea pulberii de frunze de nuc se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de 3-4 zile (deoarece substanţele sale volatile se evaporă foarte rapid). De regulă, se administrează de 3-4 ori pe zi, câte o linguriţă rasă de pulbere de frunze de nuc, pe stomacul gol.

Uleiul de nucă
Se obţine doar pe cale industrială, prin presare la rece. Are un puternic efect de reducere a colesterolului, fiind, de asemenea, tonic vascular şi vermifug. Se administrează 3-4 linguriţe pe zi, de preferinţă pe stomacul gol.

Boli care se trateaza  cu preparate obţinute din nuc

Reumatismul, guta - cojile de nucă au un puternic efect depurativ, favorizand mobilizarea si eliminarea toxinelor din organism. Se face o cura cu extract hidroalcoolic (tinctura) de coji de nucă, din care se iau câte două linguriţe diluate în jumătate de pahar de apă, de 3 ori pe zi. Tratamentul durează 40 de zile şi se face de preferinţă toamna târziu şi primăvara devreme.
Fructe coapte toamna.

Hipotiroidia - se administrează, de asemenea, tinctura de coji verzi de nucă, din care se iau câe 4 linguriţe pe zi. Foarte bogate în iod, în alte substanţe active care favorizează activitatea tiroidei, cojile verzi de nucă sunt stimulatorul tiroidian natural ideal.

Tusea, tusea cronicizată - se beau 2-3 căni de decoct fierbinte, obţinut din axul nucilor. Are un gust nu prea placut (puternic astringent din cauza taninurilor), dar este foarte eficient, cicatrizând ţesuturile lezate de infecţie, favorizând eliminarea secreţiilor de pe căile respiratorii, diminuând excitabilitatea terminaţiilor nervoase care declanşează tusea.

Diaree, infecţiile intestinale acute, adjuvant în dizenterie - în prima fază se bea 1 litru de decoct combinat de coji verzi de nucă. Acesta are efect puternic antiinfecţios, eliminând cauza care a produs această afecţiune. Odată ce toate materiile nocive din intestin au fost eliminate prin scaun, este necesară administrarea unui astringent puternic, adică decoctul obţinut de data aceasta din axul nucilor, care va încetini prompt tranzitul intestinal.

Adjuvant in diabet - se ia o linguriţă de pulbere de frunze de nuc de 4 ori pe zi, în cure de 3 luni, cu 1 lună de pauză. Frunzele de nuc au o acţiune hipoglicemiantă puternică, sunt diuretice, ajută metabolismul zaharurilor şi grăsimilor.

Viermi intestinali (oxiuri, limbrici) - unul din cele mai eficiente remedii de medicina populară romanească este obţinut din cojile verzi de nucă. Se administrează intern decoctul combinat a cărui retetă de obţinere a fost prezentată mai sus, câte o jumătate de litru - un litru pe zi, în cure de 12 zile. In cazul oxiurilor, se fac în paralel băi de şezut cu acelaşi decoct.

Transpiraţie excesivă - se face un tratament cu pulbere de frunze de nuc, din care se ia câte o linguriţă de 3-4 ori pe zi, în cure de minimum 30 de zile.

Ateroscleroza - se face o cură de lungă durată (jumătate de an minimum) cu ulei de nuca, din care se iau 3-4 linguriţe pe zi. Ajută la diminuarea colesterolului, curăţă vasele de sânge de depuneri, ajută la redobândirea elasticităţii şi rezistenţei acestora, stopând procesul de sclerozare.

Incontinenţa urinară - se face o cură de 30 de zile cu extract hidroalcoolic obţinut din coji verzi de nucă, din care se iau 4 linguriţe pe zi. Nu se cunoaşte exact mecanismul prin care acest produs vegetal tonifică sfincterele urinare şi ajută la redobândirea controlului asupra lor, dar rezultatele practice obţinute cu acest tratament sunt încurajatoare.

Aplicaţii externe

Negi - o metoda populară extrem de eficientă de combatere a acestora este frecarea locului afectat cu coaja verde proaspătă a nucii. Tratamentul se face de 2-3 ori pe zi, vreme de cinci minute, iar rezultatele apar în maximum o lună.

Eczeme acute - se aplică pe locul afectat o cataplasmă din coji de nuca verde, care se ţine vreme de 1-2 ore. Tratamentul se repetă zilnic, până la completa vindecare.

Dezinfectarea rănilor - se spală locul afectat cu extract hidroalcoolic de coji de nucă. Are o putere dezinfectantă similară cu a tincturii de iod (de altfel cojile de nuca sunt foarte bogate în acest element) şi pe deasupra ajută la vindecarea rapidă si estetică a leziunilor.

Răni purulente, ulcere pe piele - se spală rănile cu infuzie combinată de frunze de nuc. Aplicaţia se repetă de doua ori pe zi şi durează minimum 10 minute.

Afte bucale, inflamaţii în gură şi în gât - se clăteşte gura şi se face gargară cu decoct combinat de coji de nucă. Are puternice efecte antiinfecţioase şi cicatrizante.

Infecţii vaginale cu candida, cu stafilococi - se fac irigaţii vaginale cu 100-200 ml de infuzie combinată de frunze de nuc. Tratamentul se face zilnic, vreme de 4-5 zile, apoi se continuă cu o spălătură la 2-3 zile, până la completa vindecare.

Infecţii respiratorii în faza incipientă - o reţetă populară cu o eficienţă excepţională este inhalarea de aburi de coji verzi de nucă, obţinuţi prin opărirea unei mâini de coji de nuci la un litru de apă clocotită.

Varice, hemoroizi, guta, transpiraţia picioarelor, mătreaţa - băi repetate cu decoct de frunze de nuc.
Atentie: administrarea internă în doze prea mari a remediilor extrase din nuc sunt greu suportate de persoanele cu probleme digestive. De asemenea, ele nu trebuie administrate în paralel cu lichenul de Islanda şi chinina.

Precauţii si contraindicaţii
Preparatele prezentate mai sus se administrează cu prudenţă în cazurile de hipertiroidie, colon iritabil, gastrită acidă.
In diabetul insulino-dependent, în timpul tratamentului cu nuc se va supraveghea foarte strict glicemia si se vor regla dozele de insulină în permanenţă, pentru a împiedica apariţia hipoglicemiei.

Tratamente cu miez de nuca
Miezul de nucă este unul din cele mai consistente şi sănătoase alimente cunoscute. Este un înlocuitor perfect al cărnii, mai bun si decât soia. Fiind foarte bogată în grăsimi şi proteine, nuca întrece carnea şi ca valoare caloriă, având în schimb o toxicitate de câteva ori mai mică şi fiind foarte digerabilă. In plus, nuca este fructul cel mai bogat în cupru şi zinc, motiv pentru care este folosită în tratarea bolilor vasculare, tulburărilor de creştere şi maturizare, deficienţelor imunitare. Dintre bolile în care consumul nucilor are un efect favorabil evident menţionez:

Accident vascular - consumul regulat de nuci neprelucrate termic întăreşte vasele de sânge şi previne, mai ales la persoanele în vârstă, ruperea lor. Iată o reţetă foarte eficienta: 3 miezuri de nucă pisate, 1 linguriţă de polen de albine şi 2 linguri de miere de albine se amestecă foarte bine, modelându-se sub forma unor bomboane. Se ia zilnic tot acest amestec, pe stomacul gol, dimineaţa.

Boli de piele - miezul a 20-30 de nuci consumate zilnic grăbeşte vindecarea bolilor de piele (psoriazisul, eczeme alergice rebele, infecţiile cu ciuperci la nivelul pielii) şi refacerea pielii după arsuri, opreşte procesele degenerative.

Diabet - la fel ca ăi alunele, nucile sunt foarte sărace în zahăr, ceea ce le face un aliment de bază în diabet, unde se recomandă în mod special crudităţile şi renunţarea la carne. In plus, faţă de alune, nucile au chiar şi o acţiune uşor hipoglicemiantă, contribuind la ameliorarea acestei afecţiuni.

Greutate corporală sub cea normala - datorita conţinutului mare de grăsimi uşor de asimilat şi care nu cresc colesterolul, nucile consumate în cantităţi mari sunt o piesa de baza în curele de îngrăşare. Persoanelor care vor să-şi mărească greutatea fără a risca o creştere bruscă a colesterolului, o suprasolicitare a aparatului cardiovascular ori apariţia unor probleme cum ar fi celulita ori vergeturile, le este călduros recomandat acest aliment.

Hipertiroidie - nucile au un efect reglator asupra activităţii tiroidei şi, în plus, aduc un supliment considerabil de calorii, care se ştie ca în aceasta afecţiune sunt consumate în mari cantităţi, de unde şi starea de devitalizare pronunţată care apare frecvent.

Sterilitate, impotenţa - aportul de vitamina E, prezentă unor substanţe reintineritoare şi care protejează şi curăţă vasele de sânge fac nucile un aliment foarte indicat în tratamentul acestor două afecţiuni. Este de notat efectul benefic al nucilor în prevenirea impotenţei vasculare (care reprezintă peste 50% din cazurile de impotenţă).

Siropul de nuci
Un elixir pentru stomac si un bun energizant -
Mod de preparare şi folosire: 2-3 pumni de coji verzi de nucă proaspăt adunate se taie în bucăţele mici şi se pun la fiert cu 1 litru de apă şi 3 cuişoare aromate. Se lasă să se pătrundă 10 minute, după care se strecoară şi se adaugă 1 kg de zahăr brun. Se trage la sticle, se fierbe alte 10 minute în bain-marie, apoi se pun dopuri de plută. Se administrează câte 3 linguriţe pe zi, după mesele principale.

Câteva leacuri populare străvechi:

Femeile în pericol de a pierde sarcina - sa iau 10 miezuri de nucă pe care se  pisează  împreună cu o linguriţă de seminţe de castraveţi. Se înghite tot acest amestec cu un pahar de apă de izvor.

Bubele dulci (eczemele infecţioase care produc mâncărimi) trec daca sunt unse nouă zile la rând cu miez de nuca pisat proaspăt, amestecat cu ulei de floarea-soarelui (presat la rece).

Colicile abdominale la copii sunt alinate dacă se ia miez de nucă bine uscat si ras, amestecat cu puţin piper.

Osul mort (tuberculoza osoasa) se tratează cu miez de nucă, care se mestecă bine în gură şi apoi se aplică direct pe locul afectat, înfăşurându -se cu o frunză şi lăsându-se să stea cel puţin un ceas.

       

Remediu pentru reumatism

Sub forma de cataplasmă sau băi, frunzele de nuc sunt folositoare în reumatism, ele având o acţiune antiinflamatoare asemănatoare indometacinului, dar mult mai puternică. Pentru băi se face o infuzie cu 100 de grame de frunze uscate la 4 litri de apă, în care se scufundă zona reumatică timp de 15 minute; temperatura băii trebuie sa fie de 37 de grade Celsius.



3 comentarii:

  1. Nu mi-am imaginat ca nucul are atatea proprietati terapeutice. Eu consider ca ajuta si psihicul, in preajma lui ma simtim protejata de maretia sa si imi da o stare de relaxare. O zi buna !

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Dina,
    Si eu ma relaxez cand stau in preajma lui. Terasa pe care stam cel mai mult are in fata un nuc mare care imi pare ca ne mangaie. Este atat de majestuos si prietenos in acelasi timp.... il iubesc foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant articolul! Chiar nu stiam ca nucul poate fi folosit ca remediu in atatea boli!

    RăspundețiȘtergere