Sezonul
dovleceilor din grădina mea mi-au adus adevărate delicii la care voi avea timp
la iarnă să visez.
O mâncare
de dovlecei pe care am făcut-o în acest week-end a făcut furori printre mesenii
mei, adică a avut succes şi în faţa lui Paul care întotdeauna este cârcotaş,
mai ales la mâncarea raw. Fiind la
Moşie, nu am grija mâncării, căci imediat găsesc ceva în
grădină, deşi seceta, dar mai ales arşiţa, mi-a împovărat grădina cu ramuri şi
frunze uscate.
Ingrediente:
1 dovlecel
mijlociu
1 morcov
1 avocado
bine copt
2 roşii
mijlocii sau o roşie mare şi cărnoasă
5-6 frunze
de busuioc (de preferat proaspete)
cimbru
3-4 căţei
de usturoi
2-3 linguri
seminţe decorticate de cânepă
2-3 fire
mărar
2-3 fire
pătrunjel verde
2-3 linguri
ulei presat la rece din floarea soarelui.
Şi acum
să-ţi povestesc despre acest deliciu.
Dacă nu ai
grădină să ştii că te poţi bucura mergând la piaţă, să te răsfeţi acolo ca şi
cum ar fi grădina ta. Alege din grămada frumos aşezată, un dovlecel micuţ,
chiar doi, căci aceştia micuţi au sâmburii foarte mici şi sunt mai cărnoşi, au
coaja mai fragedă şi nu mai este cazul s-o răzuieşti. Coaja dovleceilor trebuie
să fie lucioasă şi tare, semn că sunt culeşi de curând.
Acelaşi
lucru fă-l şi cu morcovii. Nu cumpăra mulţi deodată căci se vor păli. De
preferat sunt morcovii din acest an, micuţi şi cu coaja subţire (eu le spun „în
lapte”) căci şi pe ei îi poţi folosi cu coajă cu tot.
Iar dacă ai
grădină nici nu-ti mai spun ce fericire te cuprinde căci ştii deja. Este micul
tău Paradis, Grădina de vis, care, oricâte supărări s-ar abate asupra ei, tot
te va binecuvânta cu ceea ce poate duce ea cu dragoste.
Gata cu
poveştile, hai la treabă!
Pregăteşte
sosul aşa:
Curăţă
avocado de coajă şi-l mărunţeşte cu o furculiţă de lemn sau o spatulă de lemn.
Mixează în blender 1 roşie cu usturoiul, busuiocul şi uleiul. Amestecă bine
acest sos cu avocado zdrobit.
Separat, rade pe
răzătoarea cu ochiuri mijlocii dovlecelul şi morcovul după care amestecă-le cu
sosul. Adaugă acestei compoziţii mărarul,cimbrul şi roşia toate tocate mărunt,
seminţele de cânepă. Ornează cu frunze de pătrunjel. Eu am preparat pe lângă
acest deliciu şi nişte chifteluţe (ca aici).
Nu mai este
cazul să visezi la acele mâncăruri chinuite pe foc căci acum vei descoperi tot
farmecul unei grădini darnice şi clipe de alint la care doar visai. Cumintele dovlecel te încântă
cu dulceaţa sa divină, avocado te răsfaţă cu savoarea sa delicioasă, iar
parfumul busuiocului te plimbă pe meleaguri însorite, visate şi dorite şi, toata acestea la un loc îţi dăruiesc emoţiile cuminţi ale unui răsfăţ de
duminică.
Delicios !
RăspundețiȘtergere