vineri, 3 august 2012

raw vegan_salată de vinete cu ţelină, maioneză vegan şi usturoi



Gata, dacă au apărut în piaţă vinetele este clar, vara este în plină maturitate.
Comanda acasă a şi apărut de o salata de vinete pentru Paul, dar eu? Eu nu?
Şi, am încercat varianta raw.
Am rămas plăcut surprinsă de gustul său crud, mai ales că întotdeauna am crezut ca vânăta este iute. Deci, hai la treabă,  dar atenţie, trebuie mâncată imediat, odată că este foarte bună, dar şi oxidează repede, ca de altfel  toate legumele si fructele preparate crude.

Ingrediente:
            Pentru salată
1 vânătă mijlocie – micuţă
1 felie de ţelină, cam 3-4 cm (depinde de cât de mult îţi place ţelina)
½ cană caju
1 ceapă mică albă
1 linguriţă miere de albine
sare

            Pentru maioneză vezi aici

la care mai adaugi 2-3 căţei de usturoi


 
Preparare:
Prepară mai întâi maioneza pentru ca ea să fie gata de a îmbrăţişa amestecul de vânătă şi celelalte ingrediente.
Dacă îţi place, poţi adăuga şi puţină zeamă de lămâie.

Curăţă vânăta de coajă, taie în cuburi mici şi presară sare.
Lasă cam 15 minute vânăta să-şi lase sucul, apoi stoarce-o bine, spală în jet de apă rece şi mai stoarce odată.
Pune în blender ţelina şi nucile de caju cu puţină apă şi mierea de albine şi mixează bine până ce obţii o cremă destul de groasă.
Toacă vânăta cu un tocător de lemn şi amestecă, în final, crema de caju, vânăta şi maioneza.


Ei bine, da, am să mai fac căci a fost o adevărată delectare. Chiar dacă nu au acel gust şi miros de afumat pe jeratic, salata aceasta rămâne printre preferatele mele  raw.
Întinde pe o crochetă salata şi gustă… ei, ce zici?
Miros proaspăt de grădină înrourată şi un dulce crud ce-ţi dăruie plăceri culinare de neuitat.

2 comentarii: