vineri, 31 mai 2013

Caisele, medicamente delicioase



Caisele , prunus armeniaca, sunt originare din Asia Centrală şi cunoscute în China de cel puţin 2.000 de ani.  Au fost aduse în Europa de către  Roman Luculus, după campania sa din Orient, pentru a le creşte în grădinile sale luxuriante. Au devenit populare ca delicatesă şi ca medicament pentru durerile de urechi, infecţii nazale şi hemoroizi.  Caisele au fost aduse în Anglia în sec. al. XVI-lea , fiind folosite ca laxative.

Despre caisa dulce şi aromată se spune că şi-ar fi câştigat deja un loc în Grădina Raiului, prin frumuseţea sa. Este un bogat aliment în substanţe nutritive cu multe vitamine antioxidante A,B şi C şi minerale precum calciu, magneziu, potasiu şi fier (conţinutul de fier este mai mare la caisele uscate; vitamina C acţionează favorizând absorbţia fierului). Fiind uşor digerabile, băuturile de caise sunt foarte bune, mai ales pentru cei slăbiţi fizic sau mintal, anemici sau aflaţi în recuperare după o boală sau o perioadă de stres. Calciul, magneziul şi potasiul sunt esenţiale pentru funcţionarea normală a nervilor şi sistemului muscular, sprijinind organismul în perioadele de stres.

Fiind bogate în fibre, caisele sunt  sărace în calorii, aşa încât sunt bune pentru cei atenţi la greutate. Băuturile cu conţinut de caise au un minunat efect calmant asupra tubului digestiv, diminuând iritaţia, dar stimulând digestia şi ajutând la absorbţia elementelor nutritive.
Caisele pot cauza reacţii alergice la unele persoane căci conţin salicilaţi. Sulful folosit la conservarea caiselor uscate poate, de asemenea, cauza reacţii alergice, aşa că este de preferat să cumperi caise uscate netratate cu sulf, sau congelate.

Proprietăţi medicinale

▀ Prin prevenirea şi calmarea constipaţiei, caisele ajută la protejarea împotriva bolilor intestinale, printre care şi diverticulita.

▀ Vitaminele antioxidante A şi C previn afecţiunile cauzate de radicalii liberi şi ajută la prevenirea apariţiei bolilor cardiace şi arteriale. Acestea acţionează şi în încetinirea procesului de îmbătrânire şi împiedică instalarea bolilor degenerative, cum ar fi artritele.

▀ S-a demonstrat că beta-carotenul din caise protejează împotriva cancerului pulmonar şi de pancreas, de piele şi laringe sau alte tipuri de cancer asociate cu fumatul.

▀ Prin faptul că hrăneşte sistemul nervos cu elemente nutritive, caisele pot îmbunătăţi rezistenţa la stres şi pot fi folosite ca remediu contra anxietăţii, a stărilor tensionate, depresiei şi insomniei.

▀ Efectele hrănitoare şi revigorante, pe care le au în organism, fac din caise un aliment excelent pentru cei care se simt obosiţi, extenuaţi şi pentru cei care au nevoie de alimente cu absorbţie uşoară, cum ar fi femeile gravide, copii şi bătrânii.

▀ REFERINTE
Băutură pentru slăbit: Mere şi caise

Tonic chinezesc din caise şi grapefruit


Sursa:
Anne McIntyre_ Băuturi vindecătoare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu