miercuri, 27 iunie 2012

bomboane cu vişine_ raw veganSezonul vişinilor copţi îmi dă idei de dulciuri şi răsfăţuri culinare.
Ce plăcut este să culegi din pomul aplecat cu dragoste spre tine, să-ţi umpli coşul cu minunatele sale mărgeluţe dulci acrişoare.
Dar acestea sunt vise căci nu am vişin la Moşie şi acest fapt mă supără, dar la primăvară va fi unul la mine în grădină.
Aşa că am fost în piaţă şi, după cercetări îndelungate, am reuşit să mă hotărăsc la o grămăjoară de vişine coapte. Şi, pe lângă un desert cu ele ca atare, m-am gândit la unul mai elaborat căci mi se anunţaseră nişte prieteni în vizită cu un puşti drăguţ şi tare mofturos. Am scotocit în cămară şi fără să stau prea mult pe gânduri am hotărât: bomboane, mituirea clasică  să-mi fac prieten piciul cel mofturos.
Este  un desert pentru tine, şi cu siguranţă recomandat copiilor, desert ce –l poţi purta la birou, la şcoală şi-l poţi pune  la masa cu musafiri.

Ingrediente:
½ kg vişine fără sâmburi
2 căni nuci autohtone
1 cană migdale
1 cană seminţe dovleac + floarea soarelui
1 cană seminţe susan
4-5 smochine
5-6 curmale
1 cană stafide
nucă de cocos


Preparare:
Nucile autohtone pune-le la înmuiat de cu seară. Să ştii ca dimineaţa apa este maronie de la iod. Aruncă apa şi  lasă la scurs încă o oră. Pune la înmuiat migdalele tot de cu seară. Dimineaţă, pune la înmuiat seminţele de bostan şi floarea soarelui. Este de ajuns cam 3 ore.
Hidratează în apă rece pentru 4 ore smochinele (dacă sunt uscate), curmalele şi stafidele.
Mixează, pentru început, într-un blender  nucile şi seminţele, dar dacă mai rămân câteva bucăţi nemăcinate este foarte bine, nu te va deranja!

 
Mixează smochinele, curmalele şi stafidele până ce se mărunţesc destul de bine, mai adaugă puţin din apa în care s-au hidratat curmalele ca să obţii o cremă compactă, dar destul de tare.   
Aluatul obţinut trebuie să fie uşor de modelat în mâini. Aşează pe un platou nucă de cocos răzuită mărunt (pe o răzătoare cu ochiuri mici), umezeşte-ţi uşor palmele şi modelează mingiuci din aluat, cât de mici doreşti, adaugă la mijloc câte o vişină fără sâmburi, apoi tăvăleşte-le în nuca de cocos.


 
Aceste mingiuci delicate, te răsfaţă cu dulceaţă şi parfum de vişin înflorit la care visezi în seri senine.
Pune deoparte, pentru zi de sărbătoare, căci ele vor fi la fel de delicate cu simţurile tale, şi, atunci când vei dori, te vor însoţi cu aceeaşi dulceaţă delicată în incursiunea ta spre clipe de visare si alint.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu