Sezonul
vişinilor copţi îmi dă idei de dulciuri şi răsfăţuri culinare.
Ce plăcut
este să culegi din pomul aplecat cu dragoste spre tine, să-ţi umpli coşul cu
minunatele sale mărgeluţe dulci acrişoare.
Dar acestea
sunt vise căci nu am vişin la Moşie şi acest fapt mă supără, dar la primăvară
va fi unul la mine în grădină.
Aşa că am
fost în piaţă şi, după cercetări îndelungate, am reuşit să mă hotărăsc la o
grămăjoară de vişine coapte. Şi, pe lângă un desert cu ele ca atare, m-am
gândit la unul mai elaborat căci mi se anunţaseră nişte prieteni în vizită cu
un puşti drăguţ şi tare mofturos. Am scotocit în cămară şi fără să stau prea
mult pe gânduri am hotărât: bomboane, mituirea clasică să-mi fac prieten
piciul cel mofturos.
Este un desert pentru tine, şi cu siguranţă
recomandat copiilor, desert ce –l poţi purta la birou, la şcoală şi-l poţi pune
la masa cu musafiri.
Ingrediente:
½ kg vişine
fără sâmburi
2 căni nuci
autohtone
1 cană
migdale
1 cană
seminţe dovleac + floarea soarelui
1 cană
seminţe susan
4-5
smochine
5-6 curmale
1 cană
stafide
nucă de
cocos
Preparare:
Nucile
autohtone pune-le la înmuiat de cu seară. Să ştii ca dimineaţa apa este maronie
de la iod. Aruncă apa şi lasă la scurs
încă o oră. Pune la înmuiat migdalele tot de cu seară. Dimineaţă, pune la
înmuiat seminţele de bostan şi floarea soarelui. Este de ajuns cam 3 ore.
Hidratează
în apă rece pentru 4 ore smochinele (dacă sunt uscate), curmalele şi stafidele.
Mixează,
pentru început, într-un blender nucile
şi seminţele, dar dacă mai rămân câteva bucăţi nemăcinate este foarte bine, nu
te va deranja!
Mixează
smochinele, curmalele şi stafidele până ce se mărunţesc destul de bine, mai
adaugă puţin din apa în care s-au hidratat curmalele ca să obţii o cremă
compactă, dar destul de tare.
Aluatul
obţinut trebuie să fie uşor de modelat în mâini. Aşează pe un platou nucă de
cocos răzuită mărunt (pe o răzătoare cu ochiuri mici), umezeşte-ţi uşor palmele
şi modelează mingiuci din aluat, cât de mici doreşti, adaugă la mijloc câte o
vişină fără sâmburi, apoi tăvăleşte-le în nuca de cocos.
Aceste
mingiuci delicate, te răsfaţă cu dulceaţă şi parfum de vişin înflorit la care
visezi în seri senine.
Pune
deoparte, pentru zi de sărbătoare, căci ele vor fi la fel de delicate cu
simţurile tale, şi, atunci când vei dori, te vor însoţi cu aceeaşi dulceaţă
delicată în incursiunea ta spre clipe de visare si alint.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu