Halvaua îmi
aduce parfum şi amintiri îndepărtate dintr-o copilărie plină de farmec si
culoare. Halvaua este un dulce cu iz de
poveste şi nu pot să nu mă gândesc cu plăcere şi înfrigurare la poveştile celor
1000 de nopţi, poveşti ce mi-au încântat copilăria.
Îmi aduc
aminte de duioşia mamei ce-mi citea poveşti, iar eu, încântată şi fericită,
stăteam ghemuită ascultând poveşti atât de uimitoare. Strângeam în braţe un
măgăruş de pluş, jucăria preferată ce mi-a încântat copilăria şi amintirile ei.
Ingrediente:
½ cană caju
½ cană
seminţe de floarea soarelui
1 cană
seminţe floarea soarelui măcinată mare
½ cană
seminţe de susan (optional- poti inlocui cu seminte de bostan)
10-12 curmale
fără sâmburi hidratate 5-6 ore
pentru
ornat fructe de care îţi place, eu am ornat cu afine
preparare:
Macini la
râşniţa de cafea seminţele care le-ai măsurat la jumătate de cană.
Cana de
seminţe de floarea soarelui este bine s-o macini separat si cu granule mai
mari, este mai aspectuoasa şi chiar o plăcere să mai găseşti şi seminţe
întregi.
Mixează la
blender curmalele hidratate până devin o pastă.
După ce ai
măcinat seminţele şi nucile, amesteca aceste făinuri cu crema de curmale şi mai
adaugă, dacă este necesar, din apa în care s-au hidratat curmalele. Aluatul
rezultat trebuie să fie destul de tare.
Aşează
această compoziţie într-o formă pe care s-o ungi uşor cu puţin ulei din sâmburi
de struguri, sau oricare ulei, dar este bine să fie mai parfumat. Dacă nu ai
forme din plastic poţi folosi castronele mici din sticlă, ceramica sau chiar
borcanele mici cu gura largă. Laşi la rece de seara până a doua zi după care
răstoarnă halvaua, orneaz-o aşa cum îţi place si gata.
Cu emoţii
şi curiozitatea unui copil am gustat uşor şi am tresărit atunci când dulcele
acesta m-a cucerit.
Da, nu
poate fi ca acea halva din copilăria colorată, dar cu siguranţă m-a cucerit
pentru că nu am găsit un gust de seminţe
şi nuci amestecate, ci un dulce simplu şi cuceritor.
Foarte buna, dar... aduce mai degraba a salata de nuci :) ... eu fac o varianta muuult simplifficata - mai ieftina si care seamana perfect la gust cu halvaua copilariei - amestecand (manual): un pahar seminte de fl.soarelui crude + 1/4 pahar susan crud + 1/4 pahar susan prajit + 2 linguri miiere. Semintele, o parte le hidratez o parte le rasnesc grosier (pentru enzime si textura), iar mierea o pot inlocui - complet sau partial - cu smochine, avocado, banana, suc de mere (ce am prin camara)
RăspundețiȘtergereDa ideea este foarte buna, multumesc.
ȘtergereAm de facut o mica remarca: daca folosesti avocado, trebuie imediat consumat, altfel se oxideaza si, dintr-un preparat sanatos, se poate transforma intr-o bomba cu toxine.
Eu nu folosesc seminte prajite, altfel nu ar mai fi alimentatie crudifora.
Mierea nu este vegana, deci nu se pune in discutie.
RăspundețiȘtergere