joi, 21 iunie 2012

Raw vegan_ ciuperci umplute cu morcov



Mă crezi că până nu de mult nu  am ştiut adevăratul gust al ciupercilor? Atunci când le preparam se înmuiau şi se îmbibau de apă şi nu prea eram fan, dar acum… Ei bine, acum am avut o adevărată surpriză, căci textura ciupercii  este alta decât cea fiartă. Este compactă, dar fragedă, dulce, soft, o adevărată încântare! Când am gustat prima oară dintr-o ciupercă crudă (şi, din păcate, trebuie să recunosc că până acum nu am făcut-o!), am rămas uimită şi m-am bucurat precum un copil care şi-a găsit jucăria preferată.  

Ingrediente:
9 pălării de ciuperci champignon
1 morcov mijlociu
1 ceapă albă micuţă
2 linguri ulei sâmburi de struguri extravirgin
mărar tocat mărunt
cimbru
            sosul  de roşii:
2 roşii coapte şi zemoase
2 căţei de usturoi
1 lingură ulei sâmburi de struguri extravirgin
cimbru
tarhon


Preparare:
Spală ciupercile la jet de apă rece, dar rapid să nu se îmbibe de apă, după care rupe-le codiţa (le poţi folosi la o salată) şi pune-le pe un şervet de hârtie să se scurgă de apă, după care pune două fire de sare (opţional) si câteva picături de ulei din sâmburi de struguri. Lasă câteva minute la macerat, iar între timp spală morcovul şi rade-l pe răzătoarea mică, curăţă ceapa şi mărunţe-o. Amestecă morcovul şi ceapa, mai pune puţin ulei, cimbru mărunţit şi sare, dar foarte puţină sau deloc, căci morcovul este atât de parfumat şi de dulce încât nu este nevoie de sare. Umple pălăriile ciupercilor cu acest amestec şi asezonează cu mărar tocat.


Sosul de roşii este foarte simplu de preparat: aşezi într-un blender toate ingredientele şi le mixezi până obţii o cremă fină.
Sosul de roşii, poţi să-l foloseşti la mai multe salate sau legume, dar despre acest lucru am să-ţi povestesc altă dată.


 
Ştii ce-am făcut când am terminat?! Mi-am înfipt furculiţa cu nerăbdare ascunsă, căci nu foamea m-a îndemnat ci, mai degrabă, culorile diafane şi delicate care se răsfirau în farfurie, iar nările-mi somnolente s-au trezit la atingerea delicată a parfumului de morcov. Nu, nu m-am înşelat, morcovul, dulce zemos, zglobiu şi alintat, îşi răsfiră cu dragoste trena aurie îmbrăţişând tandru ciupercile aşezate cuminţi în farfurie.  Un deliciu pentru toate anotimpurile să-l poţi lua cu tine peste tot.

2 comentarii:

  1. buna seara, am incercat reteta aceasta este foarte buna, ciupercile i-mi aduc aminte de padure si aer curat, am incercat cu guacamole si sosul din drojdie inaciva(reteta Ligiei Pop) e super, multumim si la mai multe

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Monica,

    Si eu am fost placut surprinsa de acest amestec, si sincer vorbind, l-am mai incercat, a meritat.

    RăspundețiȘtergere