sâmbătă, 23 iunie 2012

raw vegan_ mazăre cu ciuperci şi maioneză vegana



Mazărea… un deliciu raw, cu siguranţă. Alături de ciuperci, rămân în fruntea listei mele la favorite.
Când sunt în pană de idei, apelez la mărgeluţele astea verzi care pentru mine reprezintă o încântare.
Acum, când este sezonul ei, mazărea proaspătă este foarte gustoasă, dar trebuie să fie culeasă „în lapte” altfel este uşor amăruie şi nu este fragedă. Deci, dacă mergi în piaţă trebuie să ai grijă la cum arată păstaia de mazăre. Trebuie sa fie verde, să nu fie foarte mare păstaia şi nicidecum ofilită. Şi dacă ai cumpărat mai multă pune ceva provizii şi pentru iarnă.

Ingrediente
¼ kg ciuperci champignon
½ kg mazăre proaspătă sau congelată
mărar, tarhon (după gust)
2-3 linguri ulei virgin din floarea soarelui
2-3 măsline
sucul de la o ½ lămâie
sare
 
Maioneza:
2 linguri seminţe floarea soarelui
1 lingură seminţe bostan
2-3 linguri ulei virgin din floarea soarelui
sare


preparare

Maioneza se prepară foarte uşor:
Pune la înmuiat seminţele de floarea soarelui şi pe cele de bostan. Este de ajuns cam 3-4 ore, dar acum când este cald, te sfătuiesc să pui la rece bolul cu seminţe. După ce s-au hidratat spală seminţele în câteva jeturi de apă rece şi apoi le răstoarnă în blender alături de câteva linguri de apă, puţină sare şi ulei. Mixează până obţii o cremă de consistenţa maionezei. Este de preferat să pui la început câte puţină apă ca să nu greşeşti şi să fie prea moale consistenţa maionezei. La sfârşit adaugă şi sucul de lămâie.
Următorul pas sunt jucăuşele boabe de mazăre. Trebuie să cureţi mazărea dacă este proaspătă, s-o speli în apă rece şi s-o amesteci cu uleiul, mărarul şi tarhonul tocat mărunt, puţină sare (opţional).
Dacă ai avut răbdare să cureţi păstăile fără să te înfrupţi din ele , foarte bine, dar eu nu reuşesc fără să mai fur câteva bobiţe.
Dacă ai mazărea congelată ai grijă s-o dezgheţi înainte cu câteva ore.
Spală ciupercile în jet de apă rece şi le usucă pe un şervet de hârtie sau chiar în deshidrator cam 15-20 minute (cam cât faci maioneza). Taie-le în felii transversale şi le amestecă în bolul cu mazărea.


 
Aşează pe farfurie mazărea şi ciupercile, o lingură de maioneză şi  alături câteva măsline.
Să-ţi povestesc ce clipe de alint am avut? Nu, mai bine încearcă şi nu vei regreta. Ştii ce mi-a plăcut foarte mult? Mirosul de proaspăt al mazărei, miros de verde proaspăt alintat de roua dimineţii. Şi câtă încântare să simţi atâta prospeţime de parcă întreaga grădină s-a mutat în farfuria ta. Închide ochii şi visează căci azi ai binecuvântarea unei zile pline de verde divin.

4 comentarii:

  1. vrei sa ma omori!!!
    arata demential, mararul ala desupra maionezei, e ceva de vis...

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa-ti spun ceva Nikole.... este un meniu preferat, este barca mea de salvare cand sunt in gol de inspiratie. Dar este un deliciu pe care l-as manca la orice ora.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mazarea congelata este considerata raw? Stiu ca inainte de a fi ambalata, mazarea este bagata intr-o baie de apa sarata, pentru a se separa boabele verzi de cele mai galbene si mai uscate, apoi este clatita cu apa rece. Nu stiu daca este si fiarta rapid ca sa-si pastreze culoarea (asa cum se procedeaza cu rondelele de spanac congelat). Ador mazarea verde cruda si cea congelata este o solutie buna pentru stilul meu de viata raw vegan, dar parca nu sunt convinsa ca ar fi 100% raw.

    Dar despre masline ce stii? Sunt considerate raw? Ma intereseaza cele verzi, doar acestea imi plac.

    Ai niste retete minunate... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ca mazarea congelata ar fi oparita. Discutasem acum cativa ani, cu un prieten care mi-a spus ca, in general, legumele se supun unei congelari rapide, ceea ce noi nu reusim sa facem acasa, de aceea isi pastreaza culoarea. Daca stii sigur ca se opareste, chiar te rog sa-mi spui. De exemplu, mama pune la congelator mazare din gradina ei, fara sa o opareasca si este la fel de verde. Toate legumele si fructele care au fost congelate crude sunt raw, cu toate ca prin congelare isi mai pierd din proprietati.
      Cu maslinele nu stiu ce sa zic. Producatorii spun ca sunt metode mai putin agesive de conservare: saramura si uleiul. Eu gasesc in piata un soi de masline care nu sunt inegrite cu oxizi, sunt mai maronii si sunt conservate in ulei de masline virgin. Sunt foarte bune la gust, total diferit de cele "clasice". Mai sunt si maslinele Kalamata, dar ele sunt in saramura si sunt foarte sarate. Cred ca este bine sa citesti ce scrie pe bidonul in care sunt tinute maslinele si sa vezi cum conservate. O maslina "curata" se mureaza in saramura sau in ulei, alte ingrediente, in afara de sare, nu cred ca ar trebui sa mai contina. Nu stiu cum sunt conservate cele verzi.
      Maslinele se pot conserva fara a se opari sau conserva la temperaturi mai mari de 45 grade Celsius, deci sunt raw. Cred ca si cele verzi sunt raw, ramane sa vezi cum sunt conservate, cu ce conservanti.
      Multumesc pentru aprecieri,
      cu drag

      Ștergere