luni, 16 iulie 2012

raw vegan_ trufe cu caise



Nu tânjesc după vremurile când eram robot de bucătărie, când stăteam ore întregi în faţa plitei…
Da, dar, din când în când un dulce parcă mă mai îmbie.

Cine crede că nu te poţi distra în bucătărie preparând dulciuri raw se înşeală.  Aşa cum spuneam, prefer mai mult să mănânc fructe în loc de prăjiturele, dar sunt ocazii în care doresc să-mi impresionez prietenii, să le arăt că sunt multe reţete raw care pot fi devorate şi de non raw. Ei bine, cu mingiuca ciocolatie am avut succes în faţa lor. Vreau să-ţi spun că o tavă destul de mărişoară s-a golit complet, ceea ce mi-a făcut plăcere: reuşisem!

 Ingrediente:
2 căni nuci autohtone
½ cană migdale
1 cană seminţe floarea soarelui + bostan
8 smochine
1 cană stafide
6 curmale
2 linguri miere polifloră (este mai parfumată)

            Umplutura:
3 linguri praf de roşcove
½ cană nuci caju
1 lingură miere de albine
2-3 caise

            Pomada:
1 lingură cacao raw
2 linguri praf roşcove


Preparare:
Pune nucile la înmuiat cu o zi înainte, dar ai grijă să schimbi apa cât mai des. Ai să vezi ce maro se colorează, de la iod.
Pune la înmuiat şi migdalele tot cu o zi înainte, iar nucile de caju se pot hidrata doar 4-5 ore. Seminţele, smochinele, stafidele şi curmalele le poţi pune la hidratat tot cu 4-5 ore înainte. Cred că asta este singura „corvoadă” pentru un raw vegan, să ştie ce mănâncă pentru a pune la înmuiat din timp  nucile sau seminţele, în rest totul decurge de la sine.
După ce s-au înmuiat migdalele curăţă-le de coajă. Eu aşa am făcut, nu mi-a luat decât 5 minute. Pune într-un blender nucile, migdalele, seminţele, smochinele,stafidele, curmalele şi mierea de albine. Mixează până ce se mărunţesc toate bine. Ai grijă că aluatul rezultattrebuie să fie destul de compact, iar dacă nu se pot mărunţi din lipsă de lichide, doar atunci adaugă puţin din apa în care s-au înmuiat curmalele.
Umplutura:
Spală caisele, taie-le în cubuleţe de 1cm şi tăvăleşte-le în praf de roşcove (1 lingură).
Separat, fă o cremă de caju astfel: pune în blender nucile, 2 linguri de apă, mierea de albine şi praful de roşcove. Mixează până ce obţii o crema groasă.

Umezeşte-ţi  mâinile cu puţină apă rece şi modelează biluţe  în care pui la mijloc un cub de caise şi puţină ciocolată de caju.  Rotunjeşte în palme aceste bile şi dă-le formă sferică.

Separat, amestecă tăvălitura pentru pomădare: cacao şi praful de roşcove.
Tăvăleşte bomboanele în pomadă după care aşează-le pe un platou.


Cam atât…. nu-i aşa că nu a fost greu?!
Şi cât poate fi de plăcut să plimbi cu plăcere mingiuca ciocolatie în palmele fremătând, cu nările încântate de miros proaspăt de ciocolată….
… dar surpriza este ascunsă în faldurile dulci de nuci, atunci când, cu poftă neascunsă, muşti fără să te sfieşti… parfum de cais fremătând de emoţii te întâmpină şi, dulce şi diafană, ciocolata te alintă aducând clipe de alint în dimineţi târzii.


2 comentarii: