marți, 17 iulie 2012

raw vegan _ ciulama de ciuperci



Ciupercile sunt recomandate ca fiind anti- inflamatoare, reduc colesterolul, sunt antivirale, contribuie la reglarea tensiunii arteriale şi a zahărului în sânge. Conţin seleniu şi vitamina D şi complexul de vitamine B. Consumul de ciuperci ajută la eliminarea unor riscuri de boala. Ciuperci albe sunt o sursă bună de acid linoleic conjugat (CLA),  conţin numeroşi compuşi chimici cu activităţi anti-cancer, inclusiv glucani β şi lectine, butein, ganodermanontriol, grifolin, lentinan, marmorin, şi nebrodeolysin. Diverse extracte din ciuperci s-au dovedit a reduce proliferarea şi / sau induce apoptoza  vezicii urinare umane, de col uterin, colorectal, esofagian, gât, rinichi, leucemie, ficat, limfom, mielom multiplu, non pulmonar cu celule mici, cancerul ovarian, pancreas, prostata, splinei, stomacului şi celulele canceroase, precum şi celulele gliom maligne.
Şi pentru că am înşiruit o multitudine de motive pentru a consuma ciuperci, hai să-ţi spun ce mi-am preparat acum câteva zile. Şi , trebuie să recunosc, de foarte multe ori consum aşa ciupercile, sunt delicioase/

Ingrediente:
9 pălării de ciuperci champignon
            marinata:
2 linguri ulei de floarea soarelui extravirgin
2 linguri suc lămâie
oregano _ proaspăt tocat  1 linguriţă sau uscat ½ linguriţă
cimbru _ proaspăt tocat  1 linguriţă sau uscat ½ linguriţă
sare după gust (orice fel dar nu iodată)
            sosul:
            1 lingură seminţe floarea soarelui
            1 lingură caju
            1 lingură seminţe de bostan
            2 linguri ulei floarea soarelui extravirgin
            sare după gust (orice fel dar nu iodată)
            sucul de lămâie (după gust)
 
Preparare:
Pentru început hai să preparăm un fel de marinată pentru ciuperci. Spun „un fel” de marinată pentru că este impropriu zis marinată. Ciupercile nu stau efectiv la marinat mai mult de 10-15 minute, căci ele îşi vor schimba culoarea şi gustul. Îmi plac aşa ca în fotografie, albe, tari, dulci.
Deci, marinata se face aşa: Pune într-un bol uleiul, sucul de lămâie şi condimentele, amestecă bine… şi cam atât.
Spală ciupercile în jet de apă rece, după care aşează-le pe un şervet de hârtie să se scurgă de apă. După 2 minute, taie pălăriile ciupercilor   în felii subţiri de 2-3mm şi amestecă-le cu marinata.
Cât timp stau la marinat, dar nu mai mult de 15 minute, pregăteşte sosul aşa:
Cam cu 2-3 ore înainte pune la înmuiat seminţele şi nucile de caju. După ce s-au înmuiat, scurge-le de apă, aşează-le în blender, pune apă cam până la jumătatea lor şi mixează. Dacă mai este nevoie de apă, mai adaugă 1-2 linguri ca să se poată mixa bine. Adaugă sucul de lămâie, uleiul şi sarea dacă este cazul. Mixează până se obţine o cremă de consistenţa unei smântâni.


Nu amesteca sosul cu ciupercile, este mai gustos să „întinzi” câte o feliuţă…
Dar oricum ai alege, ai să vezi că nu este acea ciulama pe care ani de zile o pritoceai pe foc… este altceva, surprinzător, moale, soft şi gingaş.
Te uimeşte de fiecare dată căci ea este prietenă cu tot, în orice amestec, te alintă şi-ţi aduce mereu aminte că ea, Cenuşăreasa bucătăriei raw, îţi va dărui mereu toată dragostea sa şi picătura de sănătate, prinţesa viselor tale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu