Deşi
alimentaţia raw este benefică atunci când alimentele sunt consumate imediat
după preparare, uite că sunt momente când este bine să ai mâncarea gata
pregătită atunci când musafirii îţi stau la masă cu diferite ocazii. Şi, de ce
să nu recunosc, sărmăluţele rămân o amintire plăcută. Sărmăluţele în foi de viţă, uite un meniu bun
de preparat căci ele pot sta câteva ore bune la rece, iar dacă le tragi la vid
atunci pot sta până a doua zi.
Ingrediente:
10 foi viţă
de mărime mijlocie
½ cească
hrişcă bio hidratată
1 morcov
mijlociu
1 felie
ţelină
1 rădăcină
mică de pătrunjel
1 ceapă
albă mijlocie (opţional)
10 stafide
aurii
3 linguri
seminţe cânepă decorticate
½ ceaşcă
caju
½ ceaşcă
nuci autohtone
10-15
măsline tocate mărunt
mărar
tocat mărunt
pătrunjel
tocat mărunt
tarhon,
cimbru, busuioc
paprică dulce, piper
negru măcinat
Preparare:
Pentru
început trebuie să pui la înmuiat hrişca,nucile de caju şi stafidele. Le ajung
3-4 ore, dar nucile autohtone este bine să înmoi de cu seară şi să schimbi de
câteva ori apa. Ai să vezi ce maronie este de la iod.
Dar, să nu
uit: pune de cu seară frunzele de viţă în apă călduţă pentru a se desăra. Este
bine să schimbi de câteva ori apa.
Curăţă
morcovul, ţelina,rădăcina de pătrunjel şi ceapa după care spală-le în jet de
apă rece. Rade rădăcinoasele pe răzătoarea cu ochiuri mici, toacă mărunt ceapa
şi răstoarnă-le într-un bol. Adaugă hrişca scursă bine de apă, stafidele,seminţele
de cânepă, verdeaţa, usturoiul zdrobit şi măslinele tocate mărunt, paprică
dulce, piper, tarhon, cimbru şi parfumatul busuioc. Pune nucile de caju şi cele
autohtone într-un blender şi mixiează puţin ca să nu devină o pastă ci să fie
tocate mărunt, după care adaugă-le la compoziţie.
Amestecă
bine cu o spatulă din lemn până ce s-au omogenizat toate ingredientele. Adaugă
puţină sare dacă doreşti şi mai
condimentează dacă este cazul. Eu nu pun ceapă în compoziţie, îmi place mai
mult fără, dar dacă eşti un fan ceapă atunci poţi s-o adaugi, dar atenţie,
ceapa odată tăiată şi amestecată trebuie consumată cât mai repede căci, aşa
crudă devine toxică după câteva ore.
Înveleşte
compoziţia în frunzele de viţă de vie scurse de apă, dar cu grijă să nu se
desfacă.
Acum ar
trebui să pui sarmalele puţin la „pritocit” cât să se înmoaie puţin frunza.
Dacă ai deshidrator, pune-le să stea cam 3 ore. La fel dacă ai cuptor electric
pe care să-l poţi seta la 42 grade maxim, iar dacă ai cuptor obişnuit pe gaze,
atunci potriveşte focul la mic de tot şi
ţine uşa deschisă, dar este bine să ţii doar 2 ore şi să verifici ca platoul pe
care stau sarmalele să fie puţin călduţ.
Poţi
prepara o maioneză din seminţe de floarea
soarelui asa ca aici, sau
un sos de roşii ca aici.
Eu le-am
încercat pe ambele şi mi-au plăcut amândouă.
Când am
gustat am rămas uimită de gusturile noi ce m-au întâmpinat şi mi-au dăruit o
grădină înmiresmată. Nimic din ce ştiam altădată despre sarmale nu am regăsit
aici şi nici nu regret căci acum, în clipe de visare, nu mă mai uit înapoi cu
nostalgie pentru că mi-am regăsit echilibrul şi sănătatea. Am gustat, la început,
cu sfială şi neîncredere, dar, deodată, dulceaţa morcovului puse stăpânire pe
simţuri, gogoloaie mărunţele de hrişcă
alunecau jucăuşe pe gât parcă luându-se la întrecere cu dolofanele stafide care
se străduiau să mă cucerească cu dulceaţa lor. Eram fermecată şi nu ştiam de
unde venea mirajul şi plăcerea căci toate la un loc mi-au dăruit în acea după
amiază rece de toamnă un crâmpei din vara însorită, cu mângâieri duioase şi
sărut jucăuş de verde.
Ce fel de hrisca e? Maro, prajita sau verde, cruda?
RăspundețiȘtergereHrisca bio o cumpar de la un magazin Bio si este de culoare galben verzui deschis si este ambalata de Solaris. Nu este maro, cea maro eu nu am vazut sa fie cu eticheta bio, si nu, nu este prajita. Hrisca prajita nu se mai hidrateaza pentru ca nu mai este cazul. Hidratarea se face doar la hrisca cruda.
ȘtergereOricum, este o mare diferenta intre hrisca maro si cea galbuie, diferenta la gust in primul rand. Hrisca maro este foarte dura la gust si se pare ca este prajita, deci se exclude din alimentatia raw. Mie nu-mi place deloc hrisca maro, nici macar gatita la foc.
Ștergere