miercuri, 6 februarie 2013

Zen macrobiotic şi regimurile Ohsawa_informare



Extrase din ZEN MACROBIOTIC sau Arta Întineririi şi a Longevităţii
 Autor: GEORGES OHSAWA ( NYOITI SAKURAZAWA).


„Nu există boli incurabile. Am văzut mii de pretinse boli incurabile, ca diabetul, paralizii de tot felul, lepră, epilepsie, astmă, etc., vindecate în 10 zile sau în câteva săptămâni prin macrobiotică, astfel încât sunt convins că nu ar mai exista boli incurabile dacă am adopta această metodă.
Tratamentul nostru este foarte simplu. Orice boală trebuie să se vindece complet în 10 zile, şi iată  de ce: boala vine de la sânge, noi eliminăm o zecime din celulele sângelui în fiecare zi; în consecinţă putem, printr-o alimentaţie convenabilă, să ne reînnoim sângele în decurs de 10 zile. Această teorie este simplă, dar aplicarea ei este delicată şi poate chiar complicată… ea  constă în folosirea unor alimente naturale, abandonarea medicamentelor, a operaţiilor, a curelor de odihnă „ George Ohsawa

George Oshawa s-a născut la 18 octombrie 1893 la Kyoto şi a venit în Franţa cu puţin înainte de război. Reîntors în Japonia în timpul ostilităţilor, a fost închis şi condamnat la moarte, având însă şansa de a fi salvat prin debarcarea americanilor. A fost foarte activ până la vârsta de 70 de ani, mulţumindu-se cu doar 3-4 ore de somn pe noapte.
Teoria sa se bazează pe legătura dintre spirit şi trup.
Pentru tratamentele sale,  George Oshawa nu presctie nici un tratament, cu atât mai puţin produse farmaceutice. El recomandă o schimbare radicală de regim alimentar, la care adaugă anumite plante pentru cazuri specifice.
Pe plan spiritual, Oshawa insistă asupra unei noi atitudini, total diferită, faţă de viaţă. El pleacă de la ideea că omul nu este o entitate separată într-un univers creat pentru a-l servi. Născut din seva pământului, omul este ultima verigă, în timp, a unei serii de fiinţe cu care el rămâne în simbioză. Este legat de origini, dar şi solitar cu semenii săi.

Macrobiotica nu este o medicină empirică, de origine populară, nici medicină mistică sau aşa zis ştiinţifică şi paliativă, ci aplicarea la viaţa de zi cu zi a principiilor filosofiei orientale. Ea este punerea în practică a unei concepţii dialectice asupra universului, veche de 5 000 de ani, care ne arată calea spre fericire prin sănătate.

Macrobiotica nu este un vegetarianism  sentimental, şi, dacă evită produsele cu hemoglobină, o face din motive de igienă şi pentru a ne dezvolta la maxim capacităţile cerebrale.

Macrobiotica are la bază echilibrarea celor două energii care ne guvernează corpul, Yin şi Yang. Un corp sănătos are un echilibru perfect între aceste două energii.


Satori

Pentru a înţelege filosofia zen trebuie să atingi starea de satori.
Satori înseamnă convingerea profundă, aproape fiziologică, ajuns în împărăţia libertăţii, a fericirii şi a dreptăţii, atât în corp cât şi în spirit. Nu este vorba nici de misticism nici de ocultism.
Dacă drumul spre starea satori ţi se pare lung atunci punctul de plecare este greşit.
Dacă vrei să atingi starea de satori, trebuie să studiezi filosofia zen care este baza solidă a tuturor religiilor şi să practici cu stricteţe metoda macrobiotică.

Cele şapte condiţii ale sănătăţii şi fericirii
Oshawa indică şapte norme pe care te îndrumă dă le verifici înainte de a începe regimul alimentar.
Primele trei sunt de ordin fiziologic şi dacă le îndeplineşti vei avea 15 puncte, pentru a patra, a cincea şi a şasea  vei avea câte 10 puncte, iar pentru a şaptea, cea mai importantă, 55 de puncte.
Dacă din start ai mai mult de 40 de puncte înseamnă că eşti în formă destul de bună şi dacă vei câştiga 60 de puncte în 3 luni, va fi un mare succes.  Începe să-ţi faci acest autoconsult înainte de a începe regimul macrobiotic.
1.      absenţa oboselii (5 puncte)
Nu trebuie să te simţi obosit. Dacă faci un guturai înseamnă ca organismul este obosit, chiar dacă l-ai făcut o dată la 10 ani. Chiar şi abandonul în faţa unor greutăţi este tot un semn de oboseală.
2.      un apetit sănătos (5 puncte)
Dacă nu poţi mânca orice aliment cu plăcere şi  cu recunoştinţă pentru Creator, înseamnă că îţi lipseşte apetitul. Un bun apetit înseamnă sănătate; el include şi apetitul sexual.
3.      somn profund (5 puncte)
Dacă 4-6 ore de somn te satisfac pe deplin, înseamnă că dormi bine. Dacă nu reuşeşti să adormi la 3-4 minute după ce ai pus capul pe pernă, la orice oră a zilei, în orice împrejurare, înseamnă că spiritul tău nu este lipsit de nelinişti. Dacă nu te poţi trezi la ora care ţi-ai propus înseamnă că somnul este imperfect.
4.      o bună memorie (10 puncte)
Dacă nu uiţi nimic din ceea ce auzi sau vezi, înseamnă că ai memorie bună. Capacitatea de a reţine creşte odată cu vârsta. Fără o memorie bună nu poţi avea o judecată sănătoasă şi vei regresa. Memoria este factorul cel mai important al vieţii, ea stând la baza personalităţii individului. Datorită macrobioticii îţi dezolţi memoria.
5.      bună dispoziţie (10 puncte)
Eliberează-te de mânie! Un om sănătos este cel fără anxietăţi, fără boli este vesel  şi amabil în toate împrejurările. Un astfel de om va fi cu atât mai fericit şi entuziast  cu cât dificultăţile din viaţa lui vor fi mai mari.
6.      viteză de gândire şi de execuţie (10 puncte)
Un om sănătos trebuie să aibă capacitatea de a gândi şi a acţiona corect, rapid şi cu eleganţă. Rapiditatea este expresia libertăţii. Oamenii care fac totul prompt şi precis, precum şi cei gata să răspundă la orice apel sau provocare sunt în formă bună. Ei se disting prin capacitatea lor de a pune ordine peste tot, în viaţa lor de zi cu zi.  Frumuseţea formei sau a acţiunii este semnul înţelegerii Universului exprimate în viaţa cotidiană, aşa cum este şi seninătatea.  „Viaţa, seninătatea, divinitatea şi eternitatea sunt un singur tot”.
7.      dreptatea  (55 puncte)
A şaptea condiţie a sănătăţii este dreptatea. Dacă nu înţelegi aceasta, ceea ce ştim despre macrobiotică este un păcat.
Dreptatea despre care vorbesc eu este foarte simplă. Este un alt nume dat ordinii universului. Iată de ce acela care trăieşte bazându-se pe dreptate dobândeşte fericirea eternă şi libertatea infinită. Cum s-o utilizăm pentru a vindeca boala? Este extrem de uşor. Cel care înţelege ordinea universului, cel care o asimilează, şi-o însuşeşte şi o practică nu are nevoie să se cufunde în diverse studii. „
În Orient cuvântul Bontoki  itu  înseamnă : toate legile se unifică într-una.
A şaptea condiţie a sănătăţii se poate exprima simplu aşa:
- să nu minţi niciodată pentru a te proteja
- să fii precis
- să iubeşti întreaga lume
- să cauţi întotdeauna dificultăţile, să le combaţi, să le rezolvi şi să le cucereşti cu toată forţa de care dispui
- să fii  din ce în ce mai fericit, să împrăştii lumină în întreaga lume
- să nu ai niciodată dubii şi să transformi nefericirea în fericire.
 

Yin şi Yang
Lumea este dominată de două forţe antagonistice, dar complementare, pe care orientalii o  numesc Yin şi Yang. Nimic nu există în această lume în afara forţelor Yin şi Yang, forţa centrifugă şi forţa centripetă. Forţa centripetă este constrictoare şi produce sunetele, căldura, lumina; forţa centrifugă înseamnă expansiune, ea este sursă de linişte, frig şi obscuritate.

Fenomene fizice
Yin
Yang
Tendinţă
Expansiune
Contracţie
Poziţie
Exterior
Interior
Structură
Spaţiu
Timp
Direcţie
Ascendenţă
Descendenţă
Culoare
Violet
Roşu
Temperatură
Frig
Cald
Greutate
Uşor
Greu
Elemente
Apă
Foc
Atom
Electron
Proton

Elemente chimice
Potasiu
Sodiu
Oxigen
Hidrogen
Calciu, Azot
Carbon, magneziu
S, P, Si, Fe, Gu, Mn, Zn, F, Sr, Pb,
As, Li, Hg, Ur

Domeniul biologic
Yin
Yang
Viaţă
Regnul vegetal
Regnul animal
Vegetale
Salate
Cereale
Sistem nervos
Ortosimpatic
Parasimpatic
Mişcare
În jos
În sus
Gust
Iute, acru, dulce
Sărat, amar, alcalin
vitamine
C, B2, B12, Pp, B1, B6
D, K, E, A


Yin
Yang
Ţinut
Rece
Tropical
Anotimp
Iarna
Vara
sex
Feminin
Masculin

Yin şi Yang derivă unul din celălalt: ţinuturile reci, care sunt Yin, produc animale şi vegetale care sunt Yang, şi invers. În acelaşi mod, ovulul produs de sexul feminin care este Yin  este Yang, în timp ce spermatozoidul este produs de bărbat care este Yang este Yin.

Tabelul alimentelor clasate în ordine mergând de la Yin ↓ la Yang ↑

cereale
↓↓↓ germeni de cereale
↑ orez
↓ porumb
mei
secară
grâu
orz
↑↑ hrişcă
ovăz

legume
↓↓↓ vinetele
varză verde
tomate
↑ păpădie
cartofi
salată verde
ardei
fetică
bob
andive
fasole cu excepţia fasolei azuki
varză creaţă
castraveţi
năut
sparanghel
ridichi
măcriş
napi
spanac
ceapă
anghinare
pătrunjel
dovlecei
hasmaţuchi
lăstari de bambus
↑↑ dovleac
ciuperci
morcovi
↓↓↓ mazăre
salsifi
sfeclă
fuki
ţelină
brusture
usturoi
creson
↓ varză roşie
rădăcină de păpadie
conopidă
seminţe de dovleac prăjite
varză albă
↑↑↑ ainenjo
linte

Fructe
↓↓↓ ananas
migdale
papaya
arahide
mango
nuci
grapefruit
pepene
portocale
cirese
banane
alune de pădure
smochine
măsline verzi
lămâi
măsline negre
↓↓ pere
↑ căpşuni
struguri
dude
piersici
castane
pepene galben
↑↑ mere
prune uscate

Diverse
↓↓↓ miere
ulei de arahide
zahăr chimic
ulei de măsline
zahăr brun
ulei de floarea soarelui
melasă
ulei de susan
grăsime

margarină

↓↓ ulei de cocos

Băuturi
↓↓↓ cafea
Rozmarin
Coca-cola
Pelin
Ciocolată caldă
Ceai bancha
Suc de fructe
Malţ
Băuturi dulci
Cicoare
Şampanie
Cafea de păpădie
Vin
Cafea de brusture
↓↓ bere
↑↑↑ ginseng
Ceai colorat

↓↓ ape minerale neacidulate

Apă

Infuzii de plante: tei

Mentă

Cimbru

↑ muşeţel

Condimente
↓↓↓ ghimber
Tarhon
Boia iute
↑ scorţişoară
Curry
Mărar
Piper
Busuioc
Boia dulce
Hasmaţuchi
Lămâie
Cimbru
↓↓ oţet
Cimbrişor
Muştar
Rozmarin
Cuişoare
Soponel
Vanilie
Ceapă
↓ dafin
↑↑ pătrunjel
Anason
Salvie
Badian (anason stelat)
Hrean
Chimen
Şofran
Carvi
Cicoare sălbatică
Nucşoară
↑↑↑ genţiană
Arpagic
Sare marină nerafinată
Ceapă roşie


Alternativa Yin şi Yang variază în funcţie de anotimp şi climatul de origine. Ea poate fi mult modificată prin preparare culinară şi prin modul cum mâncăm.



sarea
Medicina modernă manifestă o teamă de sare, cu toate că nu se bazează pe nici un fel de dare ştiinţifice. Funcţia cea mai importantă a corpului se bazează pe un bun echilibru între sodiu şi potasiu în sânge, şi, mai ales, în creier. Dacă sângele nostru este prea sărac în sare, suferim de acidoză.


Masticaţia
„trebuie să mestecaţi băutura şi să beţi mâncarea”_Ghandi
Trebuie masticată bine îmbucătura de cel puţin 50 de ori.

Mai puţine lichide
Cerealele fierte conţin 60-70% apă, legumele 80-89%, deci, bând prea multe lichide absorbim prea multă apă care este Yin. Dacă vrei să accelerezi rezultatele curei macrobiotice, trebuie să bei mai puţine lichide, în aşa fel încât să urinezi de 2 ori pe zi (bărbaţi) sau de 3 ori (femeile).

Orez crud
Timp de 5 zile consumă un pumn de orez crud şi vei elimina toţi paraziţii din intestin, dar în mod special din duoden. Poţi avea surpriza să vezi că elimini paraziţi şi prin  nas sau gură. Dar nu uita să mesteci de 100 de ori. Aşa mai înmoi orezul.



Voi reveni cu cele 7 regimuri prescrise de Ohsawa şi reţete.
 
aici despre regimurile Ohsawa

2 comentarii: