miercuri, 20 iunie 2012

raw vegan_dovlecei umpluţi



Ţi-am spus cumva că sunt fan al dovleceilor umpluţi? Întotdeauna mi-au plăcut dovleceii umpluţi cu diferite alte legume, orez, nuci, doar că îi fierbeam… iar acum,  dovlecei cruzi… o descoperire plină de plăcere. Ştii ce este foarte curios? Poate că trecerea mea bruscă la raw nu a fost chiar o întâmplare, ci mai degrabă o nouă aventură, căci până acum nu am ştiut gustul adevărat al multor legume. Nu mă întreba de ce nu gustam  din ele căci nu ştiu să-ţi răspund. Am fost atât de oarbă de prejudecăţi şi indiferenţă încât acum, când încep să descopăr gusturi şi parfumuri noi, parcă mă descopăr pe mine.

Nr. porţii:  2
Timp de preparare:  25 minute
Dificultate:  uşor
Categorie:  raw vegan food_ mâncăruri

Ingrediente:
2 dovlecei mijlocii
            Umplutura
½ morcov de mărime mijlocie
1 felie ţelină (cam 4x5cm si groasă de 1cm)
3 ciuperci champignon mici
2 linguri hrişcă bio
2 linguri de seminţe de cânepă
2 linguri suc de lămâie
3 linguri suc mandarine
1 fir ceapă verde
1 lingură ulei porumb extravirgin
cimbru
piper negru măcinat
mărar şi frunze de pătrunjel mărunţit
sare Himalaya
            dressingul:
½ cană caju înmuiat 3-4 ore
1 lingură ulei porumb extravirgin
Sucul de la o mandarină
2 linguri suc de lămâie
oregano
sare Himalaya


Preparare:
Spală dovleceii în apă rece, taie-i în două, transversal şi scobeşte-le miezul. „Ciupeşte” puţin din capătul opus pentru a obţine o suprafaţă plană şi aşa dovlecelul va avea stabilitate. Pune puţină sare si stropeşte cu puţin ulei extravirgin de porumb si suc de lamaie. Lasa la macerat cam 1oră într-un bol cu capac.


 
Acum hai să preparăm umplutura. Curăţă de coajă ţelina şi morcovul, dă-l prin răzătoarea cu ochiuri mici apoi răstoarnă-le într-un bol. Spală în jet de apă rece ciupercile, şterge-le cu un şervet de hârtie, mărunţeşte-le cât poţi de mic, de preferat cu un cuţit ceramic pentru a nu oxida, apoi răstoarnă-le peste rădăcinoase. 


Mai pune în bol seminţele de cânepă , hrişca hidratata  cam 5-6 ore, condimentele şi frunzele de mărar şi pătrunjel mărunţite.  Sărează după gust şi mai adaugă 1 lingură ulei de porumb extravirgin. Spală cu apă rece ceapa, toacă mărunt şi răstoarn-o în bolul cu umplutura.
Amestecă bine până ce se încorporează totul.


Ca să nu fie prea seacă umplutura, adaugă-i sucul de lămâie şi mandarină, va substitui cu succes bulionul cu care eram atât de obişnuită.  Acum poţi să umpli dovleceii.
Cât timp stau dovleceii la „odihnă”, pregăteşte dressingul. Pune într-un blender nucile de caju hidratate, puţină sare, sucul de lămâie şi mandarine, uleiul. Blenduieşte până ce totul devine ca o smântână groasă. Dacă mai este nevoie poţi adăuga puţină apă plată. La sfârşit adaugă şi oregano şi amestecă cu o lingură de lemn. 


 
 Gustă, simte parfumul de mărar ce-ţi umple nările, dulceaţa amestecului te va invada şi, un plăcut fior te va cuceri, căci acum ai descoperit gusturi şi parfumuri noi.

7 comentarii:

  1. Eu am sa mai repet in curand, mai ales ca acum au aparut dovleceii nostri care au gust adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar imi propusesem sa fac si ardei, mai ales ca acum au aparut cei romanesti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Și eu am regretul ca am descoperit prea tarziu mâncarea cruda! Am fost ignoranta si incapatanata. Dar, cum se spune, mai bine mai târziu decât niciodată. Acum am devenit dependenta de aceste preparate raw. Problema mea este ca nu am mereu timp sa prepar mâncarea dimineata, înainte de a pleca la birou. Și mai regret ca nu am spațiu suficient în bucătărie pentru un deshidrator. Acum ma apuc sa fac dovleceii. Când intru în pana de idei, ma bucur ca exista oameni ca dumneavoastră care publica rețete delicioase. Va doresc toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pot descrie gustul acestui preparat cu o singura litera: Mmmmm!
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere