marți, 6 noiembrie 2012

raw vegan_salată de ridiche neagră cu maioneză vegană


Este o salată care se poate servi la orice fel de alimentaţie, nu numai la cea raw vegan. Este  plăcută la gust, mai ales dacă îi adaugi o maioneză pentru a o înnobila şi pentru a estompa puţin gustul uşor iute al ridichii. Ridichea chinezească sau ridichea neagră aparţine familiei cruciferelor, adică a acelor plante care au 4 petale în formă de cruce. Ea are o mare calitate: aceea de a fi bogată în vitamina C, B1, magneziu, fier şi calciu. Aceste elemente îi permit plantei sa fie un excelent mijloc de drenaj pentru ficat si vezicula biliară, crescând cantitatea şi fluiditatea biliară. Eliminarea toxinelor este astfel uşurată. Iată de ce ridichea neagră este deseori folosită pentru a îngriji tulburările hepatice şi biliare, precum colici hepatice, migrene de origine hepatică, alergii digestive etc.
Totodată problemele tale gastrice îşi vor găsi o alinare. Consecinţele exceselor alimentare pot fi mult mai bine combătute într-un mod natural şi eficient. De altfel, prezenţa într-o mare cantitate a fibrelor şi apă vor favoriza tranzitul intestinal şi vor elimina constipaţiile pasagere.



Nr. porţii: 4
Timp de preparare: 20 minute
Dificultate: uşor
Categorie: raw vegan food_ salate

Ingrediente:
1 ridiche neagră de mărime mijlocie
½ ţelină
1 morcov
½ cană nuci autohtone

            Maioneza:
2 linguri seminţe floarea soarelui
½ ceaşcă caju înmuiat 2 ore
3-4 linguri ulei presat la rece de floarea soarelui
Cimbru, oregano


preparare:
Pentru început este bine să prepari maioneza.
Pune  într-un blender seminţele de floarea soarelui şi le mixează  până  devin o făină fină, apoi  adăugă nucile de caju  şi mai mixează. Adaugă 2-3 linguri de apă plată,  uleiul de floarea soarelui extravirgin şi mixează până devine o pastă ca o maioneză. 


Hidratează 8-12 ore nucile cu menţiunea de a schimba apa de câteva ori.
Curăţă de coajă ridichea, ţelina şi morcovul, apoi spală-le în jet de apă rece, rade-le  pe răzătoarea cu ochiuri mici şi le răstoarnă într-un bol.
Peste ele adaugă nucile tocate mărunt şi maioneza din seminţe şi amestecă bine cu o spatulă din lemn.
Adaugă cimbru şi oregano mărunţit şi sare după gust, dacă doreşti. Eu folosesc sare grunjoasă românească, dar şi sare marină sau Himalaya.


 
Taie alături câteva felii de roşii coapte şi zemoase, stropeşte-le cu puţin ulei presat la rece şi gustă din salată.
Aici găseşti prietenie, dar şi aventură, gusturi noi, dar şi tandreţea şi melancolia clipelor de apus. Amestec de gusturi şi parfumuri noi, tovărăşii neaşteptate şi plăcute te poartă spre dorinţe de repetate plăceri culinare aşa cum poate niciodată nu ai crezut că te vor purta acele mingiuci negre, jucăuşe şi fără prea mult fast.

6 comentarii:

  1. Buna ziua,
    As dori sa stiudaca nucile pot fi inlocuite cu altceva?

    Va multumesc,
    cu stima,
    Florina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nucile pot fi optionale. Ele innobileaza salata, dar nu este nicio problema deca nu sunt adaugate. Nu este cazul sa fie inlocuite cu altceva pentru ca este crema maioneza din seminte.

      Ștergere
  2. Potrivit dietei grupelor sanguine, pentru grupa B nucile de caju ar fi toxice, continand lectine daunatoare organismelor pentru aceasta grupa, prin imposibilitatea de a fi digerate si deci, provocare de reactii toxice in intestin.
    Cu ce ar putea cei din grupa B sa inlocuiasca aceste nuci pentru a nu se priva de placerea de a manca o maioneza vegetala buna?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Referitor la alimentatia pe grupe sangvine sunt multe carti de specialitate scrise pro si contra. Eu, personal, nu cred in dietele pe grupe sangvine. Nu pot sa cred ca o persoana cu grupa "0", grupa carnivora dupa aceste teorii, nu pot fi vegani, din contra, sunt vegani cu aceasta grupa sangvina fara sa aiba carentele din vremurile cand consumau carne. Nucile de caju sunt foarte placute la gust, dar asta nu inseamna ca nu pot fi inlocuite sau chiar sa se renunte la ele. In cazul de fata eu as opta pentru inlocuire cu seminte din bostan sau chiar cu nuci autohtone. Nucile autohtone eu le hidratez 12 ore, le schimb apa de 3-4 ori pentru a elimina aproape tot iodul din ele. Si ele sunt dulci ca si caju, deci nu vor contrasta cu gustul radacinoaselor.
      O maioneza foarte buna, pe care o folosesc si la salatele cu legume fierte este cea din seminte de floarea soarelui, uneori le amestec cu seminte de bostan. Sunt pentru folosirea semintelor si nucilor autohtone, dar uneori aleg si caju de care sunt indragostita.

      Ștergere
  3. Arata foarte bine..cu siguranta am sa o fac si eu..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana, este o salata foarte gustoasa. Este o surpriza placuta. Sper sa-ti placa!

      Ștergere